Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Av: Johan, Adam och Caroline =)

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Av: Johan, Adam och Caroline =)"— Presentationens avskrift:

1 Av: Johan, Adam och Caroline =)
Känsel Av: Johan, Adam och Caroline =)

2 Innehållsförtäckning
1. Framsida 2. Innehållsförteckning 3. Inledning 4. Frågeställning 5. Vi valde arbetet för att 6. Känselns funktion 7. Känselns celler 8. Om inte känseln fungerar 9. Var vi är känsligast och varför 10. Sexkänsla Sammanfattning 13. Källor

3 Inledning I vårt arbete kommer vi berätta om varför vi har känseln och dens funktion. Hur det är om känseln inte fungerar. Vi kommer också berätta om olika känsel celler. Var på kroppen är vi mest känsliga och varför. Vi kommer berätta om sexkänsla.

4 Frågeställning Vad har känseln för funktion?
Hur blir det om inte känseln fungerar? Vilka olika celler hör till ”Känseln” Är vi känsligare på vissa ställen på kroppen? Vad beror det på i så fall? Skillnad på sexkänsla och känsla. =)

5 Vi valde känsel… Vi valde arbetet känsel för att vi var tvungna. Men självklart vekar det ju intressant.

6 Känselns Funktion Känseln har vi nog framförallt för att varna kroppen för smärta. Men också för att känna igen saker, den beröriga delen, kyssar, massage mm. Det är ju därför vi har sinnet känseln, så att vi kan känna allting omkring oss. Så att om det tex. blir för varmt så aktar vi oss.

7 Känselns celler I huden finns sinnescellerna receptorer. När en receptor känner nåt skickar den en signal till hjärnbarken, det så kallade somatoriska cortex. Vi delar in de olika känselcellerna i olika kategorier, vissa registrerar tryck och rörelse andra värme och kyla, sen finns det vissa för smärta. Och hår cellerna som ansvarar för beröring. Det finns receptorer för lätt tryck i läderhuden som sitter på gränsen mellan överhuden och läderhuden. När överhuden trycks känner receptorerna i läderhuden av det och skickar impulser i nervbanorna genom ryggraden till hjärnbarken (centrala nervsystemet), där informationen behandlas. Samma sak gäller för de celler som känner kyla, värme och smärta. Det är bara det att det inte är samma celler som skickar samma information.

8 Om inte känseln fungerar
Om inte känseln fungerar? Om inte känseln skulle fungera skulle vi inte kunna känna smärta och beröring. Det skulle leda till att vi lätt blev väldigt skadade och att vi inte skulle få uppleva saker som är härligt med känsla. Personer med Congenital som är en sjukdom som gör så att vi inte känner fysisk smärta, kan tex. bli lätt skadade om de inte känner att det gör ont, tex. om de skulle sätta handen på en varm platta så förstörs handen. Många med den här sjukdomen dör i ung ålder. De kan dock känna vanlig känsla som beröring, kyla, värme och tryck. De har alltså mist deras smärtcell funktion.

9 Var är vi känsligare? Där känselkropparna är tätare är vi även känsligare, som t.ex. på tungan och fingertopparna, men där känselkropparna är glesare har vi mindre känsel som t.ex. på ryggen. Det beror på att vi inte behöver var så känsliga på ryggen. Det är nog bättre att vi är känsligare på fingrarna och händerna för där nuddar ju huden mycket olika saker varje dag.

10 Sexkänsla Sexkänsla hör mer till den beröriga känslan. Vid beröring frigörs oxytocin i kroppen, vilket är ett "lugn och ro- hormon”. Det är ju en skön känsla. Skillnaden på vanlig beröring tex. vid handskakningar och sånt är nog att när man ska ha sex så förbereder sej kroppen på det biologiskt och man känner lust, förhoppningar och mycket mer. Men sex är för var och varje människa helt olika.

11 Sammanfattning Johan: Jag trodde först att det här området skulle bli tråkigt och svårt eftersom jag helst inte ville ha det, men det blev faktiskt ganska intressant när jag började med det här. Det som var mest intressant var att det finns olika celler för olika typer av känsla. Det har gått bra att arbeta i den här gruppen också vi fick ner det vi behövde och så. Vi kanske inte hann ”finslipa” så mycket som vi behövde för att vi var nästan aldrig i gruppen och jobbade, det var mycket enskilt arbete ändå.

12 Sammanfattning Adam: Det var inte så kul och det var svårt att hitta fakta om känslor. Jag har inte gjort så mycket eftersom att jag har varigt borta.

13 Källor http://sv.wikipedia.org/wiki/Ber%C3%B6ring
Böcker: Biologi s. 265, , 161, 251 och illustrerad vetenskap s. 38, 39


Ladda ner ppt "Av: Johan, Adam och Caroline =)"

Liknande presentationer


Google-annonser