Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

BO OCH LEVA. Jag ska resa ett halvår och tänkte slå två flugor i en smäll – min kompis behöver en lägenhet och jag slipper betala hyra, så jag hyr ut.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "BO OCH LEVA. Jag ska resa ett halvår och tänkte slå två flugor i en smäll – min kompis behöver en lägenhet och jag slipper betala hyra, så jag hyr ut."— Presentationens avskrift:

1 BO OCH LEVA

2 Jag ska resa ett halvår och tänkte slå två flugor i en smäll – min kompis behöver en lägenhet och jag slipper betala hyra, så jag hyr ut den till henne. Jag litar på henne så jag tänker inte berätta det för hyresvärden. Jag blir ju knappast vräkt även om värden skulle komma på oss. SANTELLER FALSKT ?

3 Jag har hört att man kan bli vräkt om man har flera katter hemma som förstör lägenheten genom att bland annat klösa på väggarna. SANT ELLERFALSKT? Viola & Cats / Sorry absent (broken pc) / Foter / CC BY-NC-SA

4 Jag har haft fest och nu har min granne anmält till hyresvärden att han har blivit störd av mig. Nu kan jag bli vräkt. SANT ELLERFALSKT? Duncan.co / Foter / CC BY-NC

5 Jag skulle ha betalt hyran förra veckan men hade inte råd, nu kan jag bli vräkt. SANT ELLERFALSKT?

6 Min hyresvärd har hotat att vräka mig och säger att hon ska komma och kasta ut både mig och mina saker, vilket värden har rätt till. SANTELLER FALSKT ?

7 SARA OCH NIKLAS Photo credit: Gregory Jordan / Foter.com / CC BY-NC-ND

8 SARA OCH NIKLAS Sara har jobb, men bor fortfarande hemma. Niklas har egen lägenhet och pluggar. Sara flyttar in hos Niklas och efter nån vända till IKEA och ett par loppisfynd börjar lägenheten kännas som ett gemensamt hem. Tillsammans har de bland annat köpt en ny TV, men eftersom Sara är den som har mest pengar så betalade hon de flesta möblerna. De bestämmer sig också för att skaffa hund. Niklas intresse är friskis och aktier och Sara gillar klättring och att laga mat. Hur tycker ni att de ska dela upp de återkommande utgifterna?

9 VEM FÅR VAD? Lägenheten TV:n som de köpte tillsammans Möblerna som Sara betalat Saras klätterutrustning Hunden Zacko Niklas gamla soffa Saras ärvda servis Aktiesparandet

10 Bodelning enbart av gemensam bostad och bohag Sambos ärver inte varandra Är inte självklart förmånstagare till varandras livförsäkringar Delad eller gemensam ekonomi? – Vad ska gälla för er? SAMBOR – VAD GÄLLER?

11 ÖVNINGAR

12 VEM FÅR VAD? Zaid och Camilla flyttade ihop efter gymnasiet. Några år senare fick de Nazlie. När Nazlie är två år omkommer Zaid i en trafikolycka. Zaid var försäkrad, både via jobbet och privat.

13 VEM FÅR VAD? Martin och Kim träffas på en fest. Två månader senare flyttar Martin in hos Kim. Det är mest praktiskt eftersom Martin bor i en liten etta i andra hand och Kim har en bostadsrätt, en stor tvårummare. De beslutar sig för att renovera lägenheten. Under ett par år går alla deras pengar, ungefär 2 000 kr vardera i månaden, till renoveringen. Dessutom tar Martin ett banklån på 100 000 kr för att renovera parets kök. Kim träffar en ny och förhållandet tar slut.

14 FLYTTA HEMIFRÅN Det är inte alltid det lättaste att få tag i en egen lägenhet. Många har inte råd. Även bostadsbristen ställer till det för en del. Att dela på lägenhet och hyra med kompisar kan ju därför kännas som ett bra alternativ. Tänk dig att du och dina två bästa vänner får tag i en stor lägenhet i centrum. Vad bör man tänka på då? Är vänner som flyttar ihop sambo? Vem ska stå för kontraktet på lägenheten? Hur delar ni på kostnaderna och hur gör ni för att se till att räkningarna betalas i tid?

15 ANNIKA OCH MARTIN FLYTTAR IHOP

16 FÖRDJUPNINGSUPPGIFTER Hyresrätt vs bostadsrätt (grupparbete) ”Vaddå hänsyn?” (värderingsövning) YannGarPhoto (Where are the stats??) Photo credit: Infomastern / Foter / Creative Commons Attribution-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-SA 2.0)


Ladda ner ppt "BO OCH LEVA. Jag ska resa ett halvår och tänkte slå två flugor i en smäll – min kompis behöver en lägenhet och jag slipper betala hyra, så jag hyr ut."

Liknande presentationer


Google-annonser