Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Professionella städmetoder ”Städa lätt, städa rätt” Instruktion i miljövänlig hemstädning Bra städmetoder ger bra resultat, lättare arbete och bättre miljö.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Professionella städmetoder ”Städa lätt, städa rätt” Instruktion i miljövänlig hemstädning Bra städmetoder ger bra resultat, lättare arbete och bättre miljö."— Presentationens avskrift:

1 Professionella städmetoder ”Städa lätt, städa rätt” Instruktion i miljövänlig hemstädning Bra städmetoder ger bra resultat, lättare arbete och bättre miljö. Med hjälp av dessa instruktioner kommer du kunna utföra professionell städning.

2 Detta gör vi alltid hos alla kunder! Har du inte fått dessa instruktioner är det dags att du får dom nu och läser igenom dom noga. Det skiljer sig alltid åt vad vi gör hos varje kund. De flesta kunder vill att vi kastar sopor men inte alla. En del kunder bäddar vi åt, tvättar, viker tvätt och stryker samt tar hand om disken.

3 Innan vi kommer till kunden! Logga in på TimeWave. Går bra att göra från vår hemsida. www.stadpulsen.se Klicka bara på den gröna symbolen längst ner till höger så kommer du direkt till inloggningen.www.stadpulsen.se Läs igenom instruktionerna i ditt schema noga för den kunden du skall till INNAN du besöker kunden så du vet exakt vad du skall göra. Om det inte finns instruktioner om att ta hand om bäddning, tvätt och dylikt gör vi inte det utan lägger tiden på städning. Om du är osäker, fråga.

4 Material Beställs genom hemsidan. www.stadpulsen.se/produktbeställning Logga in www.stadpulsen.se/produktbeställning Beställ i god tid INNAN det är slut. När du ser att det är en 3:e del kvar är det dags att beställa.

5 Använd alltid engångshandskar när du städar badrum och toalett. Personal utrustning Du skall alltid ha en rakbladsskrapa, engångshandskar, sprej MP52 Rostfritt och sprej Ugnsrengöring MP52 med dig i din personliga utrustning samt penna och post-it block.

6 När du kommer till kunden Lås dörren när du kommer in Naturligtvis har vi alltid arbetskläder på oss när vi kommer till kunderna. Innan vi går in till kunden ringer vi på dörren och väntar om kunden är hemma

7 Planera ditt arbete Ta fram materialet Det första vi gör när vi kommer till en ny kund är att bekanta oss med hemmet och planera städningen. Om inte kunden önskar något annat brukar det vara bra att börja med köket som kunden brukar vilja ha tillgång till om de kommer hem tidigt.

8 Garanterat dammfritt! Med teleskopskaft och borste kommer vi åt att damma nästan överallt. Brukar nå upp till 2,5 meter. Dammet försvinner in i dammsugaren. Med riktigt bra mikrofiber blir det rent utan vatten. Fyll på hinken med 3 liter vatten. Börja dammsuga.

9 Börja dammsuga Golvlister, taklister Dörrar, dörrfoder, trösklar Fönsterbrädor Element, sladdar På gardinstänger Ventiler Garderobskenor Stolar/ben Trappor/räcken/pinnar På möbler På tvättmaskin/glas Möbelborsten använder vi aldrig på köksbord eller köksbänk och den får inte användas där det finns vatten eller fett, det kan vi däremot göra med dammvippan. Använd möbelborsten på följande ytor Möbelborsten använder vi överallt där vi kommer åt. Använd halva städtiden till dammsugning

10 Börja dammsuga Dammsug alla mattor, dammsug medhårs. Ta ut mindre mattor, skaka, häng upp på vädring. Stora mattor får ligga kvar, dammsug under kanten på med golvmunstycket Tänk på detta vid dammsugning Ta bort soffkuddar och dammsug under. Dammsug hela soffan Snygga till soffan och kuddar så det ser snyggt ut. Använd halva städtiden till dammsugning

11 Använd dammvippan på rätt sätt. Blir rent då den innehåller mikofiber och den kan böjas vid behov. Tvättas när det behövs, miljövänligt. Kan med fördel användas på köksbord, stolar, diskbänk och kan fuktas eller användas torr. Möbelborsten använder vi aldrig på köksbord eller köksbänk och den får inte användas där det finns vatten eller fett, det kan vi däremot göra med denna dammvippa. Bakom element, mellan fönster och fönsterbräda. Under soffor och annat.

12 Mircrofiber Med microfiber dukar blir det rent överallt utan nästan några kemikalier

13 Utan vatten Mikrofiber ökar kvaliteten på städningen genom att det blir renare, därför använder vi ej Wettex. Det gör att vi minskar kemikalieförbrukningen och vattenförbrukningen avsevärt och våra kunder får renare hem. Vi har provat och sett att en hel del går att göra rent UTAN vatten, det fungerar. Vi skall använda en speciell mirkofiberduk och göra rent med utan vatten. Den första ni ser på bilden. Vi skall inte längre använda vatten när vi torkar av antika möbler, då vatten skadar dessa. Speciellt gäller det antika möbler och trämöbler.

14 Olika dukar, för olika ändamål Vi använder 4 olika färger för olika ändamål. Grå, grön, blå och röd

15 Möbler Den grå mikrofiberduken använder vi utan vatten/torr till att torka av möbler med. Inget vatten på möbler om det inte behövs för att t.ex. ta bort fläckar, det blir rent ändå med denna duk. Om den används som på första bilden finns det 8 sidor att använda, om den viks en gång till kan du använda 16 sidor. Fungerar även att putsa glas med och är 100% repfri.

16 Om det går inte att ta bort fläckar från rostfria ytor med hjälp av bara den gråa duken, varken torr eller lite blött, kan man spreja duken med tvättmedel kallad aluminiumrent. Man får inte spreja Rostfritt direkt på rostfria ytor. Rostfria hushålls inventarier Efter vi torkat möbler går det bra att använda den gråa mikrofiberduken till rostfria hushålls inventarier, som rostfria kyl- och frysskåp, rostfria ugnar och diskbänkar, då kan den gråa duken vara lätt fuktad. Den gråa duken kan med fördel även användas på skinn eller plast.

17 Utan vatten Om vi kan göra rent utan vatten och utan kemikalier med gott resultat skall vi göra det. Om det finns fläckar kan det räcka med några droppar vatten för att vi skall få bort dessa. Om vi behöver använda vatten skall vi ha en fuktig trasa och en torr att eftertorka med, då det inte får finnas något vatten kvar som kan skada efter att vi torkat av en yta.

18 Med vatten/Grön duk Använd vatten från hinken, vrid ur duken ordentligt så den inte är blöt, den skall bara vara lätt fuktig, nästan torr. Nu kan den gröna duken användas till att torka av bord, stolar, diskbänkar, fönsterbänkar, skåpdörrar, dörrar, lister, nästan allt utom möbler. (Vi skall inte använda de gröna dukarna när vi torkar trämöbler, träramar och andra träföremål, speciellt använd inte de gröna dukarna till antika möbler). Om det trots allt inte blir rent går det att använda samma såplösning som vi har till golvet innan det används till golvet. Om en fläck eller smuts trots detta inte går bort med vatten eller såplösning går det bra att spraya lite Ajax Kök på duken. Spraya aldrig Ajax direkt på ytan.

19 Glas/Blå duk Till fönster använder vi en också mikrofiberdukar. Vi använder inte fönsterputsmedel. Vi gör rent fönster och speglar med den blå tjockare duken, lätt fuktad med vatten och sedan eftertorkar med den tunna blåa putsduken. Vi skall alltid ha 2 dukar hos alla kunder. En som kan vara fuktig och en torr som vi eftertorkar med. Gäller inte den gråa duken.

20 Badrum-Toalett/Röd duk Röd duk får ALDRIG användas utanför badrum-toalett eftersom vi då kan sprida bakterier. Vi tokar rent med en fuktig röd duk och eftertorkas med den torra. Översta kanten av toalettstolen gör vi rent med toaborste och eftertorkar med toalettpapper. Tänk på att använda alla sidor av den röda duken. Varje gång du använder en ny sida är det samma sak som du använder en ny duk. Om duken inte är blöt så går smutsen inte igenom till de andra sidorna.

21 7 dukar hos varje kund Kommer ni ihåg nu vilka dukar vi skall ha och använda till vad? 2 röda till badrum/toalett, 2 blå till fönster, 2 gröna till övrigt och en specialduk till möbler och aluminium.

22 8/16 sidor på varje duk Hur skall dukarna räcka till stora ytor? 7x8 = 56 sidor x 2 = 112 sidor istället för 112 dukar. Genom att vika dukarna kan vi använda 8/16 sidor istället för 1. Då räcker duken 8/16 gånger innan vi behöver skölja ur den. En duk kan man på så sätt torka av 8 stora bord med. Vi har testat och det fungerar. Snabbt, effektivt och miljövänligt.

23 Mikrofiber svampar Har 2 sidor. En för rengöring och en för polering. Kan användas på toalett, tvättställ, kakel, spishällar och diskbänkar. Använd baksidan för att polera, eftertoka med. Tar bort avlagringar och fett utan kemikalier. Används inte på plast och med försiktighet på rostfritt då skador kan uppstå. Kan tvättas i 40 grader.

24 Undvik att göra repor Mikrofiber repar inte. Om du tappar den på golvet eller tokar av ytor som har sten eller något vasst föremål i sig kan mikrofiber repa. Tänk på att alltid göra rent den ordentligt så den inte repar om du torkat av sådana ytor med den.

25 Klickskrapa används alltid med vatten. Bara klickskrapa med fina, raka blad ska användas. Klickskarapa får inte användas på plast- och rostfria ytor. Hur klickskrapa används Klickskrapa används alltid med vatten

26 Ta bort fläckar/putsa Kom ihåg att ta bort fläckar runt dörrhantag, torka av dörrhandtag och ta bort fläckar på väggar. Görs med grön duk. Ta bort fläckar på fönster och speglar samt putsa med blå duk Använd en lätt fuktad duk och eftertorka med en torr duk. Det behövs inga kemikalier och ytterst lite vatten. Om dukarna är blöta har du använt för mycket vatten och då blir det inte rent utan flammigt och vattnet kan göra skador.

27 Badrum-toalett Använd röd svamp/duk. Spola först i toaletten, dosera medel i toaletten och vispa med borsten, låt medlet verka i 5 minuter innan du gör rent inne i toaletten. Under tiden gör du rent utsidan av toaletten, tvättstället och kranar. Var noga med undersidan på kranarna. Använd svamp om det behövs för att få bort tvålrester. Putsa alltid botten i tvättstället. Kom ihåg att göra rent bakom toaletten.

28 Badrum-toalett När medlet verkat inne i toaletten blir det lättare att göra rent. Var noga med att göra rent i kröken längst ner i toaletten, gnugga ordentligt. Spola, stäng toalettlocket. Använd båda sidor på svampen, först den sträva, vänd på svampen och polera/eftertorka. Använd en röd mirkofiberduk om ytterligare eftertorning behövs. Svamp får ej användas på plastytor eller andra ytor i badrum där det finns risk att repor kan uppstå.

29 Torkning av golv Hos varje kund finns det 1 eller 2 golvmoppar av mikrofiber. Häll en kapsyl såpa i vattnet = 10 milliliter, räcker upp till 5 liter vatten. Använd ALLTID kapsylen annars kommer det bli för mycket såpa i vattnet vilket gör att ytorna blir kladdiga. Vrid ur moppen ordentligt. Den får inte vara blöt utan bara fuktig. Golvet skall vara torrt efter 2 minuter när du moppat golvet annars har för mycket vatten används. Skölj alltid ur moppen under rinnande vatten innan då stoppar den i hinken igen. Annars blir vattnet smutsigt och du måste byta vatten och hälla i såpa igen.

30 Strykning/Vikning av tvätt Hos en del kunder igår strykning, därför måste vi kunna det 10 skjortor i timmen är ungefär vad vi hinner om det är skjortor som skall strykas. Tänk på att hänga upp snyggt efter strykningen. Var försiktig så inte skador uppstår. Var noga med att stänga av och ställa på rätt ställe.

31 Strykning/Vikning av tvätt Hos en del kunder igår strykning, därför måste vi kunna det Värm upp strykjärnet till rätt temperatur. Prova på strykbrädan innan strykning så inte kläder blir brända. Börja med att rätta till krage om det är skjortor som skall strykas.

32 Lär dig knepen Detta gör att kunderna blir nöjda Ställ tillbaka allt precis där det stod innan Flytta inte undan saker så kunden inte hittar det Använd den ”magiska kvarten” (15 minuter) till att göra det lilla extra hos kunden Lämna post-it lappar med trevliga meddelanden på, varje gång innan du lämnar.

33 Skada hos kund Om en skada uppstår hos en kund skall du utan fördröjning Kontakta kontoret så vi direkt kan meddela kunden direkt. Skriv en post-it lapp till kunden och be om ursäkt

34 Detta får vi inte göra Vi får inte använda stålull /Scotch Brite/vassa svampar städmetoder på ytor som kan skadas, t.ex. diskbänkar, kyl/frys, diskmaskiner, mikovågsugn, skåpdörrar. När vi dammar tavlor håller vi i dom så de inte ramlar ner. Vi är försiktiga när vi städar och dammsuger så vi inte stöter till eller skador, lister, hörn eller har ner föremål. Ställa kemikaliet på träytor eller andra ytor som kan bli skadade Var rädd om dammsugaren. Dra ur kontakten från väggen, dra inte i sladden. Kolla så inte påsen är full eller filter igensatta innan du börjar dammsuga. Dammsug aldrig där det är vått eller aska och spik.

35 Detta får vi inte göra Vi rör aldrig kundens tv- skärm. Den får kunden göra rent själv Vi flyttar inte på soffor. Kunden får flytta på soffor själv och ställa tillbaka den, då gör vi rent bakom. Vi drar inte fram spis. Vi tar inte bort badkarsfront. Kunden gör det och vi städar bakom/under Om ingen är hemma och du arbetar själv är det inte tillåtet att stå på stege eller pall. Vi drar inte saker på t.ex. fönsterbänkar då det blir repor. Vi lyfter istället. Inte ta av kundens tillhörigheter utan lov. T.ex. frukt, godis, drycker. Inte använda kundens dator, telefon eller annat

36 ”Bäst på städning, städa lätt, städa rätt Innan vi lämnar bostaden kontrollerar vi att alla dörrar och fönster är stängda och låsta. Sätt på larm om det står i instruktionerna. Kolla så att det är ordentligt låst innan du går. Sopor får aldrig lämnas utomhus. Om du inte hittar soprum är det bättre att ställa dom i hallen.

37 ”Bäst på städning, städa lätt, städa rätt Om du följer dessa städmetoder kommer våra kunder garanterat att bli nöjda med din städning och du kan känna dig stolt över ditt arbete. ”Consider it done”


Ladda ner ppt "Professionella städmetoder ”Städa lätt, städa rätt” Instruktion i miljövänlig hemstädning Bra städmetoder ger bra resultat, lättare arbete och bättre miljö."

Liknande presentationer


Google-annonser