Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Plugga bättre och effektivare

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Plugga bättre och effektivare"— Presentationens avskrift:

1 Plugga bättre och effektivare
Studieteknik Plugga bättre och effektivare

2

3 Studenter delar med sig
watch?v=0IKjGJmdWbA Studenter delar med sig

4 NÄR??? När pluggar du som bäst? Håltimme i skolan? Innan/efter skolan?
Under helgen? På kvällen? Källa:

5 Det är inte lönt att du sätter dig och studerar på en tid då du vet att du inte kan plugga som bäst, då går mycket tid till spillo… Källa:

6 VAR??? Plugga där det är lugn och ro
bullrig miljö där många personer går förbi kan störa dig i dina tankar Källa:

7 L J U D Vissa tycker om att ha musik i bakgrunden när de ska plugga
Det kan hjälpa till att hålla tempot i läsningen eller arbetet, men det kan också störa dig i vissa fall Källa:

8 Periodiska systemet

9 HUR??? 1. GÖR DET SVÅRASTE FÖRST eftersom det är precis när du börjar din pluggstund som du lär dig mest och har lättast att förstå. Det blir inte bara lättare att utföra, det är också väldigt skönt att ha det gjort sen! Källa:

10 2. LÄS INTE BOKEN FRÅN PÄRM TILL PÄRM om den känns lång och svår
Börja med innehållsförteckningen titta på bilderna läs bildtext och rubriker Sedan läser du de kapitel eller stycken som intresserar dig mest På så sätt känner du igen dig när du sedan läser de andra kapitlen och kan lära dig det som står där. 2. Källa:

11 3. GÖR ROLIGA ANTECKNINGAR när du sitter på lektionerna eller hemma med boken. Egna funderingar i grönt Fördelar i gult Nackdelar i rött Källa:

12 ÄTA & SOVA Glöm inte bort att äta och sova ordentlig
blodsockernivån sjunker om du inte äter regelbundet och du tappar koncentrationen Regelbunden och god sömn viktigt, för att orka fylla hjärnan med nya kunskaper ÄTA & SOVA Källa:

13 P A U S . . . E R … MEN inte speciellt effektivt
Nog är det berömvärt att plugga till ett prov från morgon till kväll för att verkligen lära sig allt. … MEN inte speciellt effektivt att sitta non-stop och plöja sida efter sida - Ta många korta pauser för att sträcka på dig ät en frukt småprata lite med någon Källa:

14 FRITID Genom att ta reda på när och var du pluggar som bäst kommer du också att plugga mer effektivt. du får en fritid till att göra allt annat som intresserar dig viktigt att du får tid till att göra sånt som du tycker är roligt utanför skolan Källa:

15 Jo det är faktiskt bra att ha en kalender även om den är liten, kladdig och kanske väldigt tråkig
Om du hela tiden fyller i när du har läxor, deadlines och prov, slipper du glömma dem och sedan panikplugga KALENDER Källa:

16 http://www.youtube.com/ watch?v=QaG-hZNRZEA
MATTE studieteknik

17 3 sätt inlärning

18 Visuella sättet - Bilder text Filmer
tankekartor, bilder och anteckningar viktiga för att du ska lära dig och komma ihåg vad läraren sagt på lektionen Visuella sättet Källa:

19 Audiella sättet Lyssna! Ställ frågor- hör svaren
spela in läraren under lektionen eller själv läsa in texten ur böckerna Du kan sedan lyssna på dina inspelningar på bussen till exempel. Audiella sättet Källa:

20 Kinetiska & taktila sättet
fysiskt (taktila) känslomässigt (kinetiska) Du är mindre bra på det teoretiska, men är grym på det praktiska Nyckelordet är att lära genom att göra och uppleva och delta fysiskt och känslomässigt i det klassen lär sig. Kinetiska & taktila sättet Källa:

21 MÅLET med bra studieteknik
effektiv i sitt studerande: När du pluggar eller är på lektion/föreläsning är du fokuserad och utnyttjar tiden, och får ut något av det. 2) ha kontroll och slipp stress: Att plugga stenhårt dagen innan ett prov är metod som sällan lönar sig. Genom att ha kontroll över sina studier undviker man detta, utan kan sprida ut uppgifterna över en tid god framförhållning = undvika stress MÅLET med bra studieteknik Källa:

22 T I P S T I P S T I P S T I P S T I P S T I P S T I P S T I P ST I P S T I P S T I P ST I P S T I P S En förutsättning för att komma ihåg är att repetera innan du glömmer, inte efteråt. Ett bra tips är att göra en kort repetition på 5-10 minuter av det du lärt dig innan dagen är slut. Källa:

23 - Renskriv dina anteckningar
T I P S T I P S T I P S T I P S T I P S T I P S T I P S T I P ST I P S T I P S T I P ST I P S T I P S - Renskriv dina anteckningar - skriv sammanfattningar på det du lärt dig för att hjärnan ska få öva på att ta fram informationen igen. Källa:

24 Skriv ut anteckningarna, läs flera gånger Spela in anteckningarna
T I P S T I P S T I P S T I P S T I P S T I P S T I P S T I P ST I P S T I P S T I P ST I P S T I P S Läs igenom materialet, highlite/post-it lappar/ skriv på datorn det som är viktigt Skriv ut anteckningarna, läs flera gånger Spela in anteckningarna Ut och gå, lyssna på bussen… Källa:

25 http://www. youtube. com/watch. v =Ok6UAkzwVq0 http://www. youtube
=Ok6UAkzwVq0 =qFPqBY29r0A nik_paa_gymnasiet__d4905.html lÄNKAR


Ladda ner ppt "Plugga bättre och effektivare"

Liknande presentationer


Google-annonser