Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rymden Albin Andersson.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rymden Albin Andersson."— Presentationens avskrift:

1 Rymden Albin Andersson

2 Vintergatan Vintergatan är våran galax. Vintergatan består av miljarder stjärnor och en av de stjärnona är våran sol. Galaxen Vintergatan ser ut som en diskus utifrån. På engelska heter Vintergatan The Milky Way. På grekiska heter Vintergatan Mjölkvägen. I våra galaxhop finns det ungefär 35 galaxer.

3 Stjärnor Våran egen stjärna är Solen. En stjärna föds, lever och dör. En stjärna föds i en nebulosa som består av gas och stoft. När en stjärna har dött så kan det bli ett svart hål. Till den stjärnan som är näst närmast jorden tar det 4 ljusår till. När stjärnorna föds så kan det bli en dubbelstjärna när de flyger iväg i universum. En stjärna är ett glödande gasklot

4 Stjärnbilder Karlavagnen är en stjärnbild i Stora Björnen. Karlavagnen i andra länder: Sverige-Stora björnen, Samerna-Pilbåge, Kina-Kejsarens vagn, Thailand-Krokodil, Afrika-Elefant, USA-Skopa, Frankrike-Kastrull, England-Plog. Polstjärnan är den stjärnan som lyser starkast om man tittar från jorden. Det ser ut som Polstjärnan står still. Polstjärnan var som en kompass för sjömänen innan kompassen var uppfunnen.

5 SOLEN Solen är ca 5 600°C på ytan och i kärnan är det ca °C. På solen finns det solfläckar och de är 4 000°C varma. Det tar dagar för solen att snöra runt sin egen axel. För ca 4,6 miljarder år sedan så skapades solen i en nebulosa. Solen dör om ca 5 miljarder år, så nu har den levt i halva sitt liv. Det tar 8 minuter för solens strålar att nå fram till jorden som är våran planet. Solen är en medel stor stjärna. Solen är den stjärna som ligger närmast våran planet jorden.

6 Solsystemet Solen är i mitten av vårat solsystem. Om han börjar räkna planeterna inne från solen så är det Merkurius som är den snabbfotade gudens planet, Venus var den vackraste planeten så den planeten fick sitt namn efter sjön heterns gud, Mars fick sitt namn efter krigarens gud, Jupiter fick sitt namn efter konungens gud, Saturnus är skökeguden och Jupiters pappa, Uranus är Saturnus far och Jubiters farfar, Nepturnus har fåt sitt namn efter havsguden eftersom den är blå. De 3 dvärgplaneterna är Pluto, Sedna och Eris. Det finns 7 planeter och 3 dvärjplaneter

7 Merkurius Merkurius är en planet av sten och den saknar atmosfär. Merkurius är också den planet som rör sig snabbast runt solen, bara på 88 jord dygn. För Merkurius att snurra ett varv runt sin egen axel tar det 59 dygn. Den sidan som är vänd mott solen är det +430 grader och den sidan som är vänd bort från solen är det -180 grder.

8 Venus Venus är den andra planeten närmast solen och den närmast Jorden. Venus är den varmaste planeten i vårat solsystem, Det är bara för att Venus har ett mycket tjock atmosfär. Det är +460ºC på Venus. Venus snurrar ett varv runt solen på 225 jord dygn. Ett dygn på Venus är 243 jord dygn.

9 Jorden-Tellus Jorden heter Tellus på latin. Det tar 24 timmar för jorden att snurra ett varv runt sin egen aksel och 365 dygn för jorden att snurra ett varv runt solen. Jorden ar den enda planeten i universum som har liv. Planeten har en atmosfär och en måne. När jord skorpan spricker bildas det en vulkan som sprutar ut lavan som har varit magma.


Ladda ner ppt "Rymden Albin Andersson."

Liknande presentationer


Google-annonser