Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Lufttryck.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Lufttryck."— Presentationens avskrift:

1 Lufttryck

2 Lufttryck Luften i vår atmosfär ger upphov till ett tryck på jordytan.
Luft väger 0,001kg/dm3. En luftpelare med bottenarean 1 kvadratmeter som är flera mil hög får stor volym och tyngd. Det normala lufttrycket på jordytan är ca 100 kilopascal (kPa).

3 Vakuum I rymden finns inget lufttryck, det är tomrum – det finns ingenting. Detta kallas vakuum.

4 Undertryck Undertryck innebär att det är lägre lufttryck inne i en behållare än utanför. T ex kan en del livsmedel vara vakuumförpackade för att skyddas mot bakterier. I de förpackningarna råder undertryck.

5 Övertryck Övertryck innebär att trycket är högre i behållaren än utanför. T ex, det råder övertryck i ditt cykeldäck, i uppblåsta ballonger och i sprayflaskor.

6 De magdeburgska halvkloten
Tyskland, Magdeburg 1654. Borgmästaren Otto von Guericke tillverkade en luftpump. Tillverkade två halvklot i kraftig plåt och pumpade sedan ur luften. Det gick inte att dra isär halvklotet även fast 16 hästar försökte.

7 Hur kan ett plan flyga? Vingen är byggd så att den luft som strömmar längs ovansidan får längre väg än den luft som passerar under vingen. Molekylerna på ovansidan av vingen behöver därför ha högre fart än den på undersidan. Trycket blir lägre på ovansidan än undersidan. Det blir en lyftkraft på vingen när vingens hastighet blir tillräckligt stor lyfter planet.

8 Sammanfattning Luften i vår atmosfär ger upphov till ett tryck på jordytan. Det normala lufttrycket på jordytan är ca 100 kilopascal (kPa). Vakuum är ett tomrum. Det finns ingen luft eller något annat ämne. Undertryck innebär att det är lägre lufttryck inne i en behållare än utanför. Övertryck innebär att trycket är högre i behållaren än utanför.


Ladda ner ppt "Lufttryck."

Liknande presentationer


Google-annonser