Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

PortugalEngland Vin80120 Kläde10090 Antal timmar som går åt för att producera en enhet av varan. England har en ABSOLUT FÖRDEL att tillverka kläde. Handel.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "PortugalEngland Vin80120 Kläde10090 Antal timmar som går åt för att producera en enhet av varan. England har en ABSOLUT FÖRDEL att tillverka kläde. Handel."— Presentationens avskrift:

1

2 PortugalEngland Vin80120 Kläde10090 Antal timmar som går åt för att producera en enhet av varan. England har en ABSOLUT FÖRDEL att tillverka kläde. Handel gynnar båda två.

3 PortugalEngland Vin80120 Kläde90100 Vi tänker oss att Portugal är bättre på att göra båda varorna. Portugal ska ändå göra vin. Varför? Jo, för Portugal behöver 170 timmar för att göra en enhet av varje, men bara 160 timmar för att göra två enheter vin. England behöver 220 timmar för att göra en av varje, men bara 190 för att göra två av kläde. Länderna har alltså RELATIVA FÖRDELAR av att handla med varandra..

4 1.Tillgång till billig arbetskraft. 2.Tillgång till högutbildad arbetskraft. 3.Tillgång till avancerade maskiner och teknik. 4.Tillgång till kapital. 5.Tillgång till råvaror.

5 Löneut- jämning Lönerna kommer att stiga i låglöneländer och sjunka i höglöneländer.

6 Löneut- jämning HUR? Efterfrågan på arbetskraft kommer att öka i låglöneländer. Då kommer lönerna att stiga. I länder med höga löner kommer varor som är importerade från låglöneländer att konkurrera ut arbetsintensiva produkter. När det sker så minskar efterfrågan på outbildad arbetskraft och då sjunker lönerna. Problemet är att lönerna inte riktigt har stigit i den takt man hoppats på i låglöneländer. Befolkningstillväxten och den enorma mängd med låglöneländer i världen hindrar utvecklingen.

7 I t ex Latinamerika så blev tullmurar ett sätt för ”dåliga” företag att skydda sig. I mindre länder kan man tänka sig att bara ett fåtal företag har råd att etablera sig. Risken för ogliopol och karteller är större. Frihandel leder till att vinnarna kommer att konkurera ut dåliga företag. Billigast vinner liksom. Men det har blivit större internationella företag som dominerar på bekostnad av lokala företag. Detta p g a Stordriftsfördelar.

8 Ni ska hitta tre argument emot frihandel för ett I-land. Ni ska hitta tre argument emot frihandel för ett U-land. Ni ska hitta tre argument för frihandel för ett I-land. Ni ska hitta tre argument för frihandel för ett U-land. Ta en liten stund på er och fundera ut argumenten, sen debatterar vi (om vi hinner…. Annars tar vi det nästa gång.)


Ladda ner ppt "PortugalEngland Vin80120 Kläde10090 Antal timmar som går åt för att producera en enhet av varan. England har en ABSOLUT FÖRDEL att tillverka kläde. Handel."

Liknande presentationer


Google-annonser