Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Affärssystem som en aktör Linda Askenäs Linköpings universitet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Affärssystem som en aktör Linda Askenäs Linköpings universitet."— Presentationens avskrift:

1 Affärssystem som en aktör Linda Askenäs Linköpings universitet

2 Teknik som en aktör I vårt omgänge med tekniken så blir den en aktör för vårt sätt att organisera oss Ett exempel: Hotelldirektören

3 Actor-Network Theory Organisationer, samhället är ett nätverk med aktörer. Aktörer är mänskliga såsom tekniska. Det finns inskriptioner inbyggda i tekniken som påverkar omgivningen. Det krävs en översättning för att använda en aktör i ett nytt nätverk.

4 Ett fall: ABB-bolag Runt 300 anställda i slutet på 1990-talet Tillverkar kundanpassade/standardprod. Funktionellt indelad organisation Använde sig av ASEAs stordatorsystem Startade diskutera nytt affärssystem i början på 1990-talet.

5 Divisionschef ”Varför gick bolaget så förbannat dåligt? Varför hade vi så svårt att tjäna pengar? Trots att vi hade produktionsvolym. Vi hade massa tekniska problem och en massa strul. Det gick åt så mycket pengar på att lösa problem.” ”Vi i ledningen, satt ibland och var oerhört frustrerade, för vi hade inte underlag att ta beslut på. Det är ju oerhört frustrerande för en ledning att, nu vill vi ha information om det här, och så säger dom: Sorry, det kan du inte få! Det var ibland ganska elementär information. Hur sjutton ska du kunna styra ett företag, när man inte vet basinformationen för att köra verksamheten. Situationen var omöjlig.”

6 Materialförsörjningsansvarig ”Det låter kanske löjligt för den som inte varit med på den gamla tiden, när man gjorde som burken sa. Då var inköparna oerhört okunniga i materialstyrnings-teorier. De hade ingen aning om vad som hände i burken. Dom visste bara att det fattades i lagret då och då och att de skulle köpa då och då. Ibland så kom andra ner och klagade över att det var så mycket material i förrådet och då visste knappt inköparna själva vad de hade.”

7 ABB bolag 1999

8 Produktionsledare ”Ja, det var väldigt negativt. Det blev snabbt ett väldigt dåligt rykte. Triton var nästan ett fult ord och grundproblemet tror jag är att det skapades en massa rykten och en massa påståenden och rykten från det första röret.”

9 Materialförsörjningsansvarig ”Så att på sätt och vis så var systembytet som sådant, en psykologisk revolution. Det här att man måste börja förstå vad man höll på med. I den aspekten har det hänt oerhört mycket. Idag när man frågar de här gökarna, så berättar dom ju faktiskt precis vad de håller på med. Dessutom har de i stor omfattning börjat peta i de här grejerna själva.”

10 ABB Bolag

11 Mönster Manipulatör Byråkrat Administratör Permittent Konsult

12 Manipulatör

13 Byråkrat

14 Administratör

15 Konsult

16 Permittent

17 Har det någon betydelse för hur vi pratar om tekniken?

18 Frågor Vad är affärssystemet för en aktör i en organisation? Vilka inskriptioner finns det i ett affärssystem? Vilka är de viktigaste översättningarna som måste göras vid ett införande av ett affärssystem? Stämmer användningen av affärssystemet överens med verksamheten? Vad är det som avgör om individen styr eller blir styrd i ett användande av ett affärssystem? Vilka roller finns det i organisationen?


Ladda ner ppt "Affärssystem som en aktör Linda Askenäs Linköpings universitet."

Liknande presentationer


Google-annonser