Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Reportage.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Reportage."— Presentationens avskrift:

1 reportage

2 Reportage är ett franskt ord som betyder ”bära tillbaka” (ne.se).
En reporter använder alla sina sinnen när han/hon undersöker ett spännande ämne att skriva om. ser lyssnar luktar känner

3 Var? Du kan läsa reportage i en tidning, se ett reportage på TV eller lyssna på det på radion/som podcast Reportage kan handla om en person en plats en händelse

4 Olika slags reportage Det finns flera olika slags reportage:
personreportage nyhetsreportage resereportage

5 Personreportage Ditt personreportage kanske handlar om en intressant person. Kanske skriver du om en ”vardagshjälte”. Ditt personreportage kanske beskriver en kändis. Ditt personreportage kanske presenterar en intervju med en känd fotbollsspelare eller en sångsstjärna. Ditt personreportage kanske beskriver platsen för intervjun, kanske är du hemma hos någon skådespelare.

6 Nyhetsreportage Ditt nyhetsreportage kanske tar upp en viktig händelse. Ditt nyhetsreportage kanske tar upp en spännande historia som du kanske vill berätta om. Ditt nyhetsreportage kanske tar upp en dagsaktuell nyhet. Ditt nyhetsreportage kanske visar bilder på något som människor upplever/upplevt.

7 Resereportage Ditt resereportage kanske berättar om en plats som du vill beskriva. Ditt resereportage kanske lockar turister. Ditt resereportage kanske berättar om upplevelser från en trevlig plats. Ditt resereportage kanske ger spännande fakta från platser folk vill besöka.

8 Syfte Du vill ge fakta. Du vill fördjupa sig i ett ämne. Du vill visa mer av verkligheten. Du vill underhålla.

9 Struktur Reportagets typiska innehåll: Inledning Fördjupning
Avslutning

10 Rubrik och ingress Du ska ha med en lockande rubrik. Du ska ha med en lockande ingress. Både rubriken och ingressen ska locka läsaren att vilja läsa hela reportaget. Ingressen är kort, sammanfattande och skriven i fet stil. Ingressen tar upp vad reportaget kommer att handla om.

11 Exempel: Rubrik: Nazister i paradiset Ingress: Där Anderna möter Amazonas djungler ligger de mytomspunna bolivianska byarna Chulumani och Irupana. Hit flydde välkända nazister efter kriget för att undgå rättvisan. Författaren Magnus Linton tar oss med på en hisnande resa där historiens mörker håller på att trängas undan av en ljusare framtid.

12 Exempel: Inledning: Vägen nerför högplatån är ett vitt streck i ett grafitlandskap; bergen står som blyertsspetsar mot skyn och petar då och då hål i grå moln som släpper ner sitt innehåll. = börjar med en levande beskrivning av miljön

13 Fördjupning Du ska ha med fakta. Du ska ha med personbeskrivningar. Du ska ha med miljöbeskrivningar. Du ska berätta om din intervju.

14 Presens För att läsarna ska få en känsla av att de är på plats när de läser ditt reportage är det lättast om de får läsa din text i presens. Dagen därpå lättar morgondiset vid niotiden och återstående moln ligger som psridda skogsbränder i dalen. Vandringen från Chulumani till Irupana är en dagstur genom världens artrikaste fjärlisparadis.

15 Beskrivningar Du ska ha med detaljrika beskrivningar av personer
känslor miljöer händelser

16 Citera och återberätta
- Det var Hotel Hamburgo, säger Xavier. Men på 1060-talet insåg tyskarna att det var dags att börja sudda ut spår. Byggnaden förstördes, och till och med grunden är nu nästan helt begraven. Hotellet drev, enligt Xavier, av nazisterna som täckmantel för produktion och leverans av kokain, då världens mest använda lokalbedövningsmedel, till tyskarnas sjukhus under kriget.

17 Källor Du ska hänvisa till de källor du använt. Om du återberättar exakt vad någon har sagt ska du citera. Då använder du citattecken eller talstreck/pratminus. Du kan också återberätta vad någon har pratat med dig om.

18 Väva in fakta Under Potosís storhetstid på 1600-talet importerades afrikanska slavar för att arbeta i världens största silvergruva meter upp på den kalla högplatån, och efter att många dött flyttades de som aldrig acklimatiserade sig i kylan hit till Yungas för att arbeta på kokaplantagerna.

19 Avslutning Chulumanis nazister lär – hur många, och exakt vilka, de nu var – vrida sig i sina gravar.

20 Språket Skriv sakligt. Det betyder att din fakta ska vara sann. De personer du berättar om i din text finns ”på riktigt”. De händelser du beskrivit går att kolla upp och inget är påhittat. Använd gärna språkliga knep som gör din text mer levande. Du kan till exempel ha med Liknelser ”Staden är som gryta. Värmen är fruktansvärd” Metaforer ”Det var dystra miner på börsen i dag.”, ”Han har rosor på kinderna”

21 Utanför texten Du kan ha med faktarutor med statistik. Du kan ha med bilder.

22 Avslutning Du kan dra slutsatser av allt du upplevt med dina sinnen. Om du har skrivit frågor i inledningen kan du besvara dem i slutet. Du kan komma med några tips i slutet. Du kan ”knyta ihop” din story med en poäng. Du kan sammanfatta och skicka med ett budskap. Du kan avsluta med en tänkvärd fråga.

23 Reflektion När du skrivit reportaget kan du ställa 2 frågor för att se om du är klar med ditt reportage: Har läsaren fått kunskap om ämnet du skrivit? Har läsaren fått känslan av att vara på plats?

24 Exempel på liknelser snabb som vinden långsam som en snigel törstig som en kamel snabb som vinden tung som bly dum som en gås modig som ett lejon tyst som en mus pigg som en mört listig som en räv fri som en fågel röd som blod vit som snö

25 Exempel på metaforer ha is i magen gräva i minnet hacka på någon luften går ur någon/något pannkaka av alltihop höja ribban vara under isen ha gröna fingrar vara en nolla

26 Exempel på symboler Duva – symbol för fred Kors – symbol för tro Ankare – symbol för hopp Hjärta – symbol för kärlek Lieman – symbol för död


Ladda ner ppt "Reportage."

Liknande presentationer


Google-annonser