Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kliniska problem med sjukskrivning. Varför tycker en del läkare inte om att sjukskriva? Patientens egen uppfattning måste granskas Läkaren blir granskad.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kliniska problem med sjukskrivning. Varför tycker en del läkare inte om att sjukskriva? Patientens egen uppfattning måste granskas Läkaren blir granskad."— Presentationens avskrift:

1 Kliniska problem med sjukskrivning

2 Varför tycker en del läkare inte om att sjukskriva? Patientens egen uppfattning måste granskas Läkaren blir granskad Läkaren vill inte blir lurad och är ibland rädd (för ilska/ besvikelse och att skada)

3 När är det lätt att skriva sjukintyg? Läkaren litar på patienten Upplevelsen av arbetsoförmåga lätt att förstå och känna igen Tydlig sjukdom finns Patienten vill bli frisk

4 När är det svårt att skriva sjukintyg? Diskrepans mellan intrycket patienten ger och det han/ hon berättar om Tydlig sjukdom saknas Viljan att bli frisk inte tydlig Känslor gör det svårt att se och tänka klart

5 Att tänka på för att sjukskrivningen ska bli bra Sjukdomsbegreppet är inte entydigt Sjukskrivning har risker Samtala med patienten så att hans/hennes resurser kommer till sin rätt All sjukskrivning ska vara planerad

6 Sjukskrivning som rätt och/eller nytta rätt till sjukskrivning ej rätt till sjukskrivning nyttasjukskrivningsskada

7 Sjukskrivningsdilemman Uppstår när läkaren har svåra val att göra – mellan rätt och gott och egna intressen

8 Gunnar är 61 år och arbetar på en mekanisk industri där han på grund av ont i axlarna sedan flera år har anpassade arbetsuppgifter. När han kom till arbetet i går beordrades han att arbeta vid en ny maskin. Han blev alldeles darrig av ilska och förtvivlan och lämnade verkstaden. Efter en vecka söker han sin läkare på vårdcentralen och kan inte tänka sig att gå till jobbet. Han har sovit dåligt och åter fått känningar av magkatarr.

9 Inte doktorns bord

10 Tydligt besked Ärlig kompromiss

11 Marie är 33 år. Hon har nyligen flyttat och har vårdnaden om en son och hon har två stora hundar. Föräldrarna bor i en annan stad och modern är sjukpensionerad. Marie har varit sjukskriven i omgångar i flera månader under de senaste åren och tidigare har hon fått diagnoserna depression, fibromyalgi och colon irritabele. Hon kommer nu till vårdcentralen och vill bli fortsatt sjukskriven för smärtor i kroppen. Hon är arbetslös och känner att hon inte klarar att söka jobb.

12 Diagnos som dimridå

13 Nyfiken intervention Utlösa krisen

14 Krister är 38 år och svetsare. Han har haft perioder med ryggbesvär och får mer ont av arbetet. Utredning har gjorts med MR som inte visade diskbråck, remiss skickades till ortoped, därefter ny remiss till reumatolog där utredning där visade HLA B27 positivitet men inte Mb Bechterew. Han har varit sjukskriven 10 veckor under utredningen Och kommer nu tillbaka till husläkaren och vill veta vad det är för fel på ryggen och han känner sig inte arbetsförmögen

15 I väntan på den rätte

16 Knyta ihop den medicinska säcken

17 Sjukskrivning som rätt och/eller nytta rätt till sjukskrivning ej rätt till sjukskrivning nyttasjukskrivningsskada

18 Sjukskrivningsskadad

19 Minska dosen

20 Sjukskrivningar är en klinisk utmaning! Monika Engblom monika@engark.se


Ladda ner ppt "Kliniska problem med sjukskrivning. Varför tycker en del läkare inte om att sjukskriva? Patientens egen uppfattning måste granskas Läkaren blir granskad."

Liknande presentationer


Google-annonser