Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Pieper-test Snabbtest för att bedöma grönmassans ensilerbarhet Av: Katarina Steen (agronomstudent), Thomas Pauly (SLU) och Margareta Emanuelson (Svensk.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Pieper-test Snabbtest för att bedöma grönmassans ensilerbarhet Av: Katarina Steen (agronomstudent), Thomas Pauly (SLU) och Margareta Emanuelson (Svensk."— Presentationens avskrift:

1 Pieper-test Snabbtest för att bedöma grönmassans ensilerbarhet Av: Katarina Steen (agronomstudent), Thomas Pauly (SLU) och Margareta Emanuelson (Svensk Mjölk)

2 Ge information om hur lättensilerad en gröda är och om en tillsats av bakteriepreparat är befogad

3 Hur fungerar testet? Man mäter pH-sänkningen i hackad grönmassa i en bägare. Man ser om en tillsats av socker och/eller bakteriepreparat snabbar på pH-sänkningen.

4 Hur gör man? Klipp ett grönmasseprov Mixa det med destillerat vatten Märk fyra bägare med 1-4 Häll upp 0,5 dl grönmassemix i vardera bägare Gör följande tillsatser:

5 BägareTillsatsMängd 1ingen 2florsocker2 krm 3bakterieprep.1 tsk 4florsocker+2 krm bakterieprep.1 tsk

6 Hur gör man? Mät pH-värdet med papper/mätare Låt stå i 34°C i timmar Mät pH-värdet med papper/mätare Tolka resultatet, jämför pH-sänkningen

7 Resultat

8 Test av Pieper-test juni och juli 2004 på Kungsängen 6 skiften i 13 testomgångar Vissa skiften testade vid 1:a och 2:a skörd 2 parallella prover per vall

9 Resultat, gräs- och blandvall

10 Gräs- och blandvall Sockertillsats hade ingen pH-sänkande effekt vid 1:a skörd men sänkte pH-värdet vid 2:a skörd. Det fanns tillräckligt med socker vid 1:a skörd men inte vid 2:a skörd. Tillsats av bakteriepreparat sänkte inte pH-värdet. Det fanns tillräckligt med mjölksyrabakterier i grönmassan.

11 Resultat, klövervall

12 Klövervall Sockertillsats hade pH-sänkande effekt vid 1:a och 2:a skörd. Det var låga sockerhalter klövervallen. Viktigt att förtorka, använda lämpligt tillsatsmedel. Tillsats av bakteriepreparat sänkte inte pH- värdet. Det fanns tillräckligt med mjölksyrabakterier i grönmassan.

13

14 Stubbhöjden verkar ha betydelse

15 Överensstämmelse mellan fermentation i bägare och i siloburk

16 Överensstämmelse mellan sockerhalt i grönmassa och pH-sänkning i Pieper-testet

17 Slutsatser Hjälp vid beslutsfattande Ger liknande resultat som fermentation i små siloburkar Överensstämmer med sockeranalys Entydigt resultat, stabilt Pedagogiskt


Ladda ner ppt "Pieper-test Snabbtest för att bedöma grönmassans ensilerbarhet Av: Katarina Steen (agronomstudent), Thomas Pauly (SLU) och Margareta Emanuelson (Svensk."

Liknande presentationer


Google-annonser