Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hur definieras en nyhet? Det kan vara en form av intuitiv kunskap.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hur definieras en nyhet? Det kan vara en form av intuitiv kunskap."— Presentationens avskrift:

1 Hur definieras en nyhet? Det kan vara en form av intuitiv kunskap.
VAD ÄR EN NYHET ? Hur definieras en nyhet? Det kan vara en form av intuitiv kunskap.

2 Allt som någon vill dölja är en nyhet
Med åren blir många journalister ganska cyniska och då blir denna definition av en nyhet populär.

3 Det oväntade Det som är oväntat och överraskande är oftast en nyhet. Klassiskt är exemplet ”Om en hund biter en man är det ingen nyhet men om en man biter en hund så blir det en nyhet”.

4 Det näraliggande Det som är näraliggande är oftast intressant för oss. Släktingen , grannen , kamraten pratar vi oftare om än främlingar. Detta gäller både geografisk, mänsklig och kulturell närhet. Vi har lättare att ta till oss nyheter om vita, västerländska människor som lever i en kristen kultur än andra kulturer ”längre bort”.

5 Allmänintresse Allmänintresset är mycket brett, skvaller, brott, allt som människor kan intressera sig för ingår. Men man får inte heller glömma bort det folkbildande perspektivet. Hur fungerar samhället ? Hur påverkar man samhället ? Vad händer i samhället som berör vår existens?

6 Det annorlunda och avvikande
Händelser som ”sticker ut ” på olika sätt. Även människor som sticker ut och avviker från den stora massan är intressanta.

7 Det dramatiska och spektakulära
Dramaturgi kan alla journalister. De vet precis hur intressant det är med konflikter. Speciellt ”den lilla människan” mot den stora apparaten. Våld , övergrepp på andra sätt, katastrofer , heroiskt motstånd , hjältemod , envishet och tålamod ger bra historier att berätta.

8 Det bildmässiga Det söta helst gråtande barnet, den vackra kvinnan, den stora katastrofen, den hopknycklade bilen, det raserade huset. Det bildmässiga ger bra utgångspunkt för bra historier då man då slipper förklara i ord det som man ser på bild.

9 Det kommersiellt intressanta
Många tycker om att handla och ännu fler tycker om sina prylar. Då IKEA öppnar en ny affär blir det stor nyhet och då Volvo prövar en ny bilmodell blir det stora nyheter trots att det finns regler mot så kallad textreklam. Kom dock ihåg att ägarintresset i företag är att plocka ut vinst.

10 Bra berättelser Journalistiken kan för en del vara porten till ett författarskap . En bra berättelse som engagerar och fångar många läsare är alltid bra journalistik vilket perspektiv eller vinkling berättelsen har. VAD VILL DU BERÄTTA ?


Ladda ner ppt "Hur definieras en nyhet? Det kan vara en form av intuitiv kunskap."

Liknande presentationer


Google-annonser