Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Media = konversation Under den här tiden var informationsöverföringen synkron och dubbelriktad. Den som talade kunde också bli tilltalad. Den som lyssnat.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Media = konversation Under den här tiden var informationsöverföringen synkron och dubbelriktad. Den som talade kunde också bli tilltalad. Den som lyssnat."— Presentationens avskrift:

1 media = konversation Under den här tiden var informationsöverföringen synkron och dubbelriktad. Den som talade kunde också bli tilltalad. Den som lyssnat kunde också reagera direkt. Media – överföring av budskap – och konversation var samma sak.

2 sändarekanal mottagar e Det här innebär en stor förändring jämfört med hur vi som organisaiton är vana vid att nå ut med informaiton. Traditionellt har modellen varit denna. Vi har haft ett antal väl kända kanaler – lokal-TV, lokalradio, GP och GT, som vi kommunicerat genom via pressmeddelanden och presskonferenser. Via de här massmedie- kanalerna har vi nått ut till en väldefinierad krets av mottagare.

3 sändare Med framväxten av nätbaserade sociala medier förändras den här modellen för distribution. Ett budskap som sprids via sociala medier sprids snarare såhär.

4 sändare I de sociala medierna är mottagaren och kanalen samma sak. För att budskapet skall sprida sig vidare till fler mottagare/kanaler måste mottagaren själv vilja sprida det vidare, vilket då sker genom länkningar, bloggposter, tips i sociala forum mm.

5 sändare I sociala medier är bärvågens styrka helt och hållet beroende av budskapets innehåll. Bärvågen och innehållet är samma sak. Med en stark bärvåg, dvs ett starkt innehåll, sprider sig budskapet vidare genom de sociala nätverken.

6 Bärvågens styrka beroende av budskapets innehåll engagerande upprörande viktigt & trovärdigt roande informerande lärorikt relevant lätt att distribuera

7 iBerit The ultimate social media surfer Med hjälp av en exemplarisk webb2.0-surfare – iBerit 2.0 – ska vi titta på några exempel på hur information i praktiken sprids, produceras och konsumeras via sociala medier.

8 bloggar Berits informationskostcirkel iBerits dagliga informationskostscirkel börjar med ett besök i bloggosfären.

9 iBerit har ett antal bloggar som hon brukar återkomma till att läsa. Det kan man göra den omständliga vägen genom att klicka sig runt från blogg till blogg. Men iBerit föredrar det mer bekväma: att prenumerera på bloggarna via en flödes-läsare, t ex Bloglines eller Googel RSS.

10 Bengts blogg om fåglar och råttor Beatrice blogg om Al Quaeda Benny-Lottas blasfemiska blogg Uppdaterade bloggar: I flödes/rss-läsaren ser hon vilka bloggar som har uppdaterats sen sist.

11 Bengts blogg om fåglar och natur Berits blogg om Al Quaeda Benny-Lottas blasfemiska blogg N Beatrice blogg om Al Quaeda Välkommen till (och andra saker) Kolla in det här youtubeklippet! Hon klickar sig till den blogg hon vill läsa. Eftersom bloggar bygger just på konversation hör det till god kutym att lämna en kommentar efter sig när man varit på besök...

12 iBerit kommenterar inlägget och passar samtidigt på att tipsa om en länk till en annan film hon såg nyligen.

13 bloggar ”talk tools” On we go. Efter bloggrundan surfar iBerit vidare till vad man ibland kallar för ”talk tools”, ibland ”mikrobloggar.”

14 Facebooks statsuuppdateringar är ett exempel på en talktool. Medlemmarna i ett socialt nätverk använder den här typen av korta meddelanden för att via sin dator elle rmobilen regelbundet tala om för sitt nätvker vad de för tillfället gör. Smidigt. På det viset slipper alla fråga: vad gör du? Kolla på facebook!

15 Samma kanal använder många för att posta tips om länkar, nyheter, filmer, bloggar osv...

16 Den kollar Jag upp. iBerit får tips om en nyhet hon följer upp...

17 Hon postar också ett tips till filmen hon hittade tidigare. Med länk till det ställe där hon först såg den, det hör också till god sed. Varför vill hon dela med sig av den här informationen? Vi är flockdjur – vi har ett desperat behov av att dela våra upplevelser och tankar med vår omgivning – det är genom andra vi lever.

18 bloggar ”talk tools” sociala bokmärken iBerit loggar in på sina sociala bokmärken...

19 Sociala bokmärken är precis som bokmärken i Internet Explorer ett sätt att spara länkar till webbplatser och resurser, men istället för att göra det i den egna datorn gör man det i ett länkbibliotek som kan vara tillgängligt för andra att titta i. På det sättet kan andra se vilka länkar iBerit sparat, och hon kan se vilka andra som har sparat samma länk...

20 95 personer har sparat samma videoklipp på sociala bokmärkes-tjänsten del.icio.us.del.icio.us

21 Här hittade Jag en nyttig länk. Troligt är om man sparar samma länk – och särskilt om det är inom ett smalt område – att man delar gemensamma intressen. Ofta finns det oändligt spännande att upptäcka om man surfar runt bland andras sparade länkar. Problemet är snarast att slita sig.

22 bloggar ”talk tools” sociala bokmärken aggregatorer Tillsist kommer iBerit vidare. Hon är väluppdaterad om vad som gäller i webb2.0-svängen och frekventerar därför regelbundet olika sorters aggregatorer...

23 Till exempel Digg. Diggsymbolen brukar synas i anslutning till artiklar, bloggposter och filmer runt om på nätet, genom att klicka på den kan man ”rösta för” att ett innehåll är intressant. Ju fler som röstar, desto högre hamnar det på listan över vad som är intressant just nu på digg.com.Digg

24 Det här är vad man kallar för crowdsourcing. Massan av användare fungerar som redaktören för en tidnings förstasida. Dagens förstasida är ett aggregerad bedömning av vad som har en bredare relevans från tiotusentals användare. Digg har ”förstasidor” för många specialkategorier som t ex ovan ”vetenskap”...vetenskap

25 bloggar ”talk tools” sociala bokmärken aggregatorer Communities / forum / portaler iBerit sliter sig återigen vidare och surfar in i den äldsta och mest långlivade delen av sfären av sociala medier, ett universum av communities/forum och portaler...

26 250 00050 000 35 000 45 000 40 000 110 000 47 000 Siffrorna visar uppskattat medlemsantal, det här är några av Sveriges många forum, från breda forum till mer specialiserade dito. En fullständigare lista finns här. En fullständigare lista finns här.

27 16 000 1000 11 000 1300 1700 6000 Skalman.nu Forum 1200 7000

28 27% av befolkningen över 16 år är medlemmar i en community

29

30 Här är ett exempel på vad som kan hända på ett forum (ett hästforum i detta fall). En användare ber om råd...hästforum

31 ... och får ett tips av en annan användare.

32 Tänk om en SYO-konsulent kunde funnits på plats och gett en relevant vägledning här!

33 Att vi som tjänstemän ska sitta och scanna av forum för att kommentera om något dyker upp är knappast hållbart. Men kanske kan man bevaka vissa ord och vissa valda delar av valda forum. NUTEK har t ex klivit in i forumtrådar i forumet startaeget.se och tipsat direkt. [Exemplet via Fredrik Wackå]Fredrik Wackå

34 bloggar ”talk tools” sociala bokmärken aggregatorer Communities / forum / portaler wikipedi a iBerit avslutar dagen på Wikipedia, de sociala mediernas heligaste heliga.

35 Kanske kan detta beskrivas som informationsålderns första underverk. Ett fenomen som med Kevin Kellys ord var omöjligt i teorin men visade sig vara möjligt i praktiken. Idag innehåller engelska Wikipedia 2,5 miljoner artiklar, att jämföra med 80 000 i Encyklopedia Britannica. På alla sina 250 språk innehåller Wikipedia omkring 10 miljoner unika artiklar i dagsläget, med 75 000 aktiva redaktörer – allihop ”amatörer”. Den genomsnittliga tiden för åtgärd vid skadegörelse i en mycket läst artikel på Wikipedia är omkring 4 minuter. Inte för att det sitter någon anställd och ändrar utan för att tillräckligt många ögon tittar på denKevin Kellys

36 Som en sann wikipedian vill iBerit vara först med att uppdatera artikeln om Colin Powell sen hon såg hans endorsment av Barack Obama.hans endorsment av Barack Obama

37 jag hann inte först den här gången heller. Men eftersom hon surfat runt på andra ställen först kom hon givetvis inte i tid. Artikeln var redan uppdaterad.

38 bloggar ”talk tools” sociala bokmärken aggregatorer Communities / forum / portaler wikipedi a iBerit = ett medium Under eftermiddagen har iBerit surfat runt och konsumerat information. Läst bloggar, tittat på aktuella videoklipp, och så vidare. Samtidigt har hon längs vägen distribuerat samma innehåll i form av länktips och sparade bokmärken. Hon har varit både konsument, distributör och producent. Detta är vad det innebär att använda sociala medier.

39 kliv in i konversationen eller... Det sociala medielandskapet handlar om konversationer. Och det finns egentligen bara två alternativ för organisationer idag, och det gäller oavsett om man är privat eller offentlig: ”antingen att kliva in i konversationerna” eller riskera att bli irrellevanta.

40 •Bilderna är lånade från en presentation på slideshare. Länk till den fullständiga presentationen: •http://www.slideshare.net/lindgrenberg/soc iala-medier- presentation?from=share_email •Visades av maria.lundstrom@vll.se


Ladda ner ppt "Media = konversation Under den här tiden var informationsöverföringen synkron och dubbelriktad. Den som talade kunde också bli tilltalad. Den som lyssnat."

Liknande presentationer


Google-annonser