Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Energivandring Umeås modellskolor i samarbete med kommunens energi- och klimatrådgivare samt tekniker från Fastighet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Energivandring Umeås modellskolor i samarbete med kommunens energi- och klimatrådgivare samt tekniker från Fastighet."— Presentationens avskrift:

1 Energivandring Umeås modellskolor i samarbete med kommunens energi- och klimatrådgivare samt tekniker från Fastighet

2 Energispardagar planeras
Kompetensutveckling behövs men ibland räcker inte tid och pengar till. Vi beslutade därför att genomföra kompetensutveckling tillsammans med eleverna genom att arrangera två energispardagar, sept. En arbetsgrupp med deltagare från båda modellskolorna, handledare samt experter från kommunen träffades för att planera ett ”smörgåsbord” med aktiviteter. Som föreberedelse önskade personalen bättre kännedom om energiförbrukning och möjligheter att spara energi på skolan. Vi ordnade därför en energisparvandring.

3 Målsättning med energispardagrna
Hela skolan, all personal och alla elever arbetar med energi under två dagar i alla ämnen. Eleverna ska ha fått mer kunskaper om energi (förslagsvis dag 1) och hur de kan påverka så att mindre energi används (dag 2). Lärarna ska ha fått nya idéer om hur de kan arbeta med ämnet energi. Övrig personal ska har fått energispartips. Alla tar eget initiativ att planera, samordna inom skolan och mellan skolorna (t ex studiebesök) och att genomföra dagarna. Alla ansvarar för att kortfattat dokumentera aktiviteter i text och ev bild. Exempel läggs ut på hemsidan som en idébank för andra.

4 Förslag på aktiviteter
Vad är energi? - Var finns det energi? Sätt på er ”energiglasögon” (gör egna av toalettpapper, måla med kritor eller gör av piprensare). - Börja dagen med mörkt i klassrummet. - Hur får lärare och elever energi? - Filmvisning i ………använd MediaCenter - Utställningsbord, litteratur, filmer, föremål som behöver energi. - Gör som Christine – låt eleverna springa runt i lekhallen tills de inte orkare mer. Vart tog energin vägen? Slut? Vad händer med jorden? Kan energin ta slut? Jämför! - Experimentverkstad - Vad kan jag göra själv, rundvandring med eleverna Siffror på energiförbrukning, gör statistiken begriplig i figurer, genom att omsätta siffror i pengar eller antal glasspinnar ….. (Ulf Larsson, Fastighet kan förse er med information) - Var används energi och varför? Inventering av skolan - Hur kan lamporna lysa? Fastighetsskötare kan guida eleverna runt . Hur kan vi spara energi? - Fyra element (jord, vind, vatten, luft) varifrån kommer energin? - Energitjuvarna – var finns dom? - Energispartävling skolor emellan (utmana en modellskola) Klimatsmart mat, Måltidsservice, hem- och konsumentkunskap, energideklarera - Cykeldynamo – hur fungerar den? - Varifrån kommer varmvattnet? Elen? Luften? - Klasser på stan, delta i hållbara veckan

5 Energivandring på Hedlundaskolan
Skolan besöktes av kommunens energi- och klimatrådgivare Johans Sandström och energitekniker Ulf Larsson från Fastighet. Kommunens EPC-projekt presenterades, Energy Performance Contracting. I EPC-projektet undersöker och förbättrar man alla de system som påverkar energianvändningen: värme och ventilation, vatten, el och byggnadsskal.

6 Hur kan skolan spara energi?
Förutom tekniska förbättringar finns det mycket man kan göra med hjälp av beteende-förändringar. Johan och Ulf informerade skolans personal om lämpliga energisparåtgärder just för den specifika skolan. Statistik på energi- och vattenförbrukningen presenterades och också den sida på nätet där man kontinuerligt uppdaterar information (LOVISA).

7 Besök på i källare I källaren tittade vi på fjärrväme angränsande fjärrvärmesystemet och fick veta att styrningen sker från Dragonskolan, en angränsande gymnasieskola. Det mesta av värmen kommer från kraftvärmeverket på Dåvamyran där avfall används som bränsle. I fjol gallrade biblioteken i Umeå ut böcker. Den största delen av böckerna brändes på Dåvamyran.

8 Laddningsplats för ljushuvuden
På två ställen i Umeå har vi soffor som är värmda med fjärrvärme och upplysta av ljusglorior. De har bredbandsanslutning –uttaget sitter i soffbenet! På sommaren kan du surfa i solen, på vintern vila i värmen. För att garantera sittkomforten har själva soffan tagits fram i samarbete med möbeldesignern Björn Dahlström. I en namntävling döptes konstverket till ”Laddningsplats för ljushuvuden.”

9 Besök på vinden På vinden finns skolans ventilationsanläggning – modern och väl fungerande. I värmeväxlaren blandas inluft med frånluft till en behaglig temperatur som sedan skickas ut till klassrummen.

10 Nästa vecka får du veta hur det gick!
Dokumentation hittar du på Naturskolans hemsida och på modellskolornas ikon.


Ladda ner ppt "Energivandring Umeås modellskolor i samarbete med kommunens energi- och klimatrådgivare samt tekniker från Fastighet."

Liknande presentationer


Google-annonser