Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Köket Och dess utveckling genom tiderna. Köket  Köket var hemmets hjärta och är det säkert i många fall fortfarande. Man umgicks, gjorde maten och andra.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Köket Och dess utveckling genom tiderna. Köket  Köket var hemmets hjärta och är det säkert i många fall fortfarande. Man umgicks, gjorde maten och andra."— Presentationens avskrift:

1 Köket Och dess utveckling genom tiderna

2 Köket  Köket var hemmets hjärta och är det säkert i många fall fortfarande. Man umgicks, gjorde maten och andra sysslor som behövdes göras gjordes i köket.  Utan diskussion kom köket i norr. Av den enkla anledningen att det inte skulle bli så varmt under sommaren, och att man skulle kunna förvar mer mat så att den inte blev dålig.

3 Våra frågor om spisen  Här är våra frågeställningar till spisen:  När kom spisen?  Hur har spisen utvecklats?  Hur fungerade spisarna förr?

4 Den första spisen  Den första spisen genom tiderna var ett mycket enkel anordning, det var en eldstad. Eldstaden har funnits sedan stenåldersmänniskorna kom på hur man gjorde upp eld.  Den mer utvecklade människan på senare tider använde en så kallad eldstad inomhus. Den stod i en öppen härd mitt på golvet, med ett rökhål i taket.  Sedan kom den öppna spisen, som man placerade i hörnet av ett rum och då med skorsten ut.  Detta var ju bra, det gav stämning och värme, men det var ganska klumpigt att laga mat över elden och det var alltid folk som fick vakta pga. Risken att elden gick lös.  Hur var en eldstad uppbyggd?  Man lade stenar i en rund ring som fånga in elden, i mitten hade man veden som man fick att brinna med hjälp av stenar, eller att rulla pinnar

5 Järnspisen  Efter den öppna spisen kom järnspisen, det var en sluten eldstad för matlagning, den var ju självklart till glädje och det var mycket enklare att laga mat, värmen från elden var ju under och du kunde ställa maten på plattan ovan elden.  Vilket också gjorde det betydligt lättare till att baka kakor, men fullt så enkelt var det inte, för att grädda bröd i en järnspis ugn är inte alltid så lätt och det fodrade stor känslighet hos kvinnorna, som med handeln avgjorde när ugnen hade den lämpliga temperaturen.  Det var en sak som inte alla klarade av den som lagade behövde stå och passa den, man var ju fortfarande tvungen att reglera elden i hänsyn till maten.

6 Elspisen  Elspisen är då det nyaste spisen. Den går på el, har både ugn och stek/kok- plattor och reglerbar temperatur. Den moderna Svenska elspisen är en köksspis med fyra vanliga kokplattor samt ugn. Kok plattan eller plattan består av en gjutjärnskiva med spiralformade spår i undersidan. I spåren löper värma spiraler inneslutna i en keramisk massa. Normala plattor kan värmas till 400-600 grader.  Hur har då utvecklingen påverkat köket och allt köksarbete?  För det första så går det mycket fortare eftersom det går fort att värma spisen,( istället för att sätta eld, som ibland tar sin tid). Därmed sparar man arbetskraften. Man behöver ju inte heller passa på spisen lika ofta som om man hade Tex. Järnspisen.

7 Frågor om diskmaskinen  När kom diskmaskinen?  Hur diskade man innan?  Hur fungerar diskmaskinen?  Hur har den utvecklats?  ”Varför” kom den?

8 Diskmaskinen  Förr tvättade man för hand., i en stor balja med vatten och kanske en borste.  Den äldsta typen av diskmaskin konstruerades vid 1800-talets mitt i USA. Tvättmaskinerna lät rotera vattnet med skovlar, som drevs av en vev. Under 1920-talet började den sortens diskmaskin serietillverkas där.  Europas första diskmaskin för hushållsbruk kom på marknaden 1929. Sedan dess har den utvecklats enormt.   Hur fungerar den nu? Den spolar vatten med högt tryck som sköljer av tallrikarna och besticken med varmt vatten. Sedan rengörs allt kliniskt rent med diskmedel som också sprutas på. Sedan sköljs det igen.

9 Hur kom det sig att man måste uppfinna en diskmaskin?  ”Klockan 19 skall hembiträdets arbete vara avslutat för dagen enligt nya hembiträdslagen.  Då uppkom diskmaskinen, pga. en lag som sa att hembiträdet måste gå hem innan kl 7 på kvällen. Herrn hann ju inte hem från jobbet och låta biträdet både laga maten, och diska innan kl 7.

10 Frågor om Kylen  När kom kylen?  Hur förvarade man mat innan?  Hur fungerar den?  Hur har kylen utvecklats?

11 Kylen  Förr i tiden förvarade man inte så mycket mat i kylen, utan man torkade det mesta, maten förvarades sedan i en källare eller något liknande.  Men det fanns även någonting som kallades Långtidslagring av kyla och det kan göras på flera olika sätt. Den äldsta tekniken är att under sågspån lagra isblock som sågats ut ur sjö- eller havsis.  Sedan kom isskåpet… det gick till så att isen efter hand togs upp ur en dös, tvättades rent, och lades i isskåpet. Detta var byggt med trä, fyllda med något dåligt värmeledande ämne, samt invändigt beklätt med zinkplåt.  ”Rund är väl bättre än fyrkantig?” sade Bosch, formgivare och presenterade på vår mässan I Leipzig och en 80 kg tung apparat som såg ut som en tunna, det var det första elektriska kylskåpet som kom 1933 avsett för privathushåll, och därmed tog isskåpens tid slut.

12 Frågor om kaffekvarnen  När kom kaffekvarnen?  Hur fungerar den?  Hur har kaffekvarnen utvecklats?

13 Kaffekvarnens utveckling  I början krossade man kaffebönorna i mortel.  Sedan utvecklades detta till en liten kaffekvarn, i mitten av 1700-talet uppkom den klassiska svenska kaffekvarnen med fyrkantigt fodral av trä, med vev och tratt överst, och en utdragbar låda längst ner.  ( Man krossade alltså bönerna i ”hjul” som drevs av veven.)  Sedan fabrikanterna börjat göra färdig malet kaffe i förpackningar har kaffekvarnen för hemmabruk gått kraftigt tillbaka.  Det var bland araberna som drycken först fick större spridning eftersom där rådde alkoholförbud. Av araberna lärde turkarna känna kaffet, och det brukar antas att det var islams alkoholförbud som befordrade dess bruk bland muslimerna. Från turkarna övertog européerna kaffedrickandet, först via handelsvägarna Venedig var vid mitten av 1600-talet den första stad i Västerlandet där man vet att det dracks kaffe

14 Nutidens kaffekokare  Nutidens kaffekokare är modern i vit eller svart, materialet är plast.  Den drivs av el, som värmer upp till hett vatten i den vita behållaren. Sedan åker vattnet ner i melittaposen, fylld med nermalda kaffebönor.  Detta droppar sedan ner i glasbehållaren. Klart och varmt, det går dessutom fort, och utan att man behöver göra mer än att trycka på knappen! Vilken utveckling!  Färdigt för fika! Vit behållare On/ Off knapp Glas behållare

15 Slutsats  Vi har lärt oss mycket om kökets utveckling och det har varit intressant Vi har förstått hur snabbt utvecklingen gått! Och fortfarande går den ju väldigt snabbt framåt.  Källor:  Boken Focus  Tekniska museet  Boken 1900-talets design  www.bosch-hushall.com www.bosch-hushall.com  www.electrolux.se www.electrolux.se  www.ne.se www.ne.se  www.norrnod.se www.norrnod.se  www.aeg.se www.aeg.se Tack till våra underbara lärare som har hjälpt och stöttat oss under denna tid. Speciellt TACK till Karin, Magnus och Bengt-Göran ni är ovärderliga! Vi som har gjort detta arbete är :  Maria Falkö  Emelie Trotzig  Carolin Persson  Fredrik Carlsson  Sonny Jerlström  The end


Ladda ner ppt "Köket Och dess utveckling genom tiderna. Köket  Köket var hemmets hjärta och är det säkert i många fall fortfarande. Man umgicks, gjorde maten och andra."

Liknande presentationer


Google-annonser