Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sverige! Sverige!!! Sverige gränsar till Norge och Finland och har en area 449 964 km2 och här bor 9,5 miljoner människor.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sverige! Sverige!!! Sverige gränsar till Norge och Finland och har en area 449 964 km2 och här bor 9,5 miljoner människor."— Presentationens avskrift:

1 Sverige! Sverige!!! Sverige gränsar till Norge och Finland och har en area km2 och här bor 9,5 miljoner människor

2 Inledning! Sverige är rätt plats att åka på semester! Här finns vackra platser och unika traditioner! Det finns barrskog, lövskog, åkermarker, fjäll, skärgårdar och mycket mer! Åk till Sverige!

3 Naturtyper! Barrskog! Barrskog är skog där det finns mycket barrträd till exempel gran och tall. Lövskog däremot är skog med lövträd till exempel björk och bok. Åkermarker är stora åkrar. På åkermarkerna finns det olika saker som raps och säd. En Skärgård är en samling av skär, holmar och kobbar. Fjäll är berg som man till exempel kan åka skidor på.

4 Traditioner! Kräftskiva! En kräftskiva är en tradition som är unik för Sverige! På sensommaren när det är kräftsäsong träffas vänner och äter mycket kräftor! Midsommar! Midsommar är en fest som firas vid sommarsolståndet. Man dansar runt en stång som ser ut som ett kors med två ringar! Det är ett stort midsommarfirande på Skansen. Dit kan man åka!

5 Svenska djur! Ett speciellt djur för Sverige är älgen. Älgen är ett stort djur med horn. Man kan till exempel åka på älgsafari. Älgsafari finns i till exempel Skåne, Hedby, Västerås. Skaraborg mm. Landskapsdjur! Alla landskap i Sverige har ett eget djur! Närkes är till exempel Hasselmusen, Skånes kronhjorten mm. Ett roligt ställe att åka till är faktiskt älgsafari!

6 Svensk mat! Mat som är speciell för Sverige är först och främst köttbullarna! Annan mat som representerar Sverige är Kalles kaviar, Ärtsoppa och Svartsoppa! Svartsoppa är soppa på gåsblod som är svart!

7 Svenska skådespelare! Svenska skådespelare att rekommendera:
Suzanne Reuter, Cecilia Forss, Eva Rydberg, Claes Malmberg och många fler! Suzanne Reuter kan man till exempel se i Guds tre flickor där hon spelar Gud. Cecilia Forss i I rymden finns inga känslor, Eva Rydberg på Fredriksdal och Claes Malmberg i Lotta på Bråkmakargatan! Åk och titta på Fredriksdalteatern!

8 Svenska artister! Svenska artister ett rekommendera:
Laleh, Agnes, Sarah Dawn Finer, Veronica Maggio, Tommy Körberg, Loreen, Måns Zelmerlöv, Darin och många fler. Tommy Körberg till exempel var med i melodifestivalen 2013. Loreen var med i melodifestivalen 2012, vann här i Sverige och i eurovision. Om man är i Sverige vid rätt tillfälle kan man titta på melodifestivalen!

9 Svenska företag! Några väldigt svenska företag är IKEA, PEAB, Väla.
Väla ligger i Helsingborg som ligger i Skåne. Ett IKEA ligger vid Väla. Peab finns lite utspritt. Åk och shoppa på VÄLA!

10 Svenska naturtyper! Det finns stora alvaret på Öland.
I norr fins det många djupa skogar och mer i söder finns det stora åkermarker. Åk till Öland och titta på alvaret och raukar.

11 Svenska turistmål! Platser värda att besöka: Gotlands raukar och Visby, Lunds domkyrka och kulturen, Silvergrottan på Kullaberg i Skåne. Det är alltid nödvändigt att resa till huvudstaden också! ( Stockholm)

12 Svensk författare! En av våra mest kända och mest omtyckta författare är nog Astrid Lindgren! När Astrid var liten tyckte hon om att klättra på tak. Det gick för det mesta bra men en gång trillade hon ner på stortorget från apotekstaket. Och så föddes kanske Madicken. Astrid har skrivit bland annat Pippi Långstrump, Lotta på bråkmakargatan och Rasmus på luffen. Åk till Astrid Lindgrens värld!

13 Svensk uppfinnare! Sveriges mest kända uppfinnare är nog Alfred Nobel.
Alfred Nobel uppfann dynamiten. Dynamit är en sprängmedel som kan användas i gruvor. De pengar Alfred tjänade på dynamiten donerade han till en prisutdelning som skulle utföras varje år. Åk till Nobelmuseet i Stockholm!

14 Svensk konstnär! En väldigt känd konstnär är Carl Larsson.
Carl Larsson växte upp i en fattig familj i Gamla stan i Stockholm. Men han blev tidigt en konstnär eftersom han redan vid tretton års ålder kom in på Konsthögskolan. Hans första större arbete var bokillustratör. Han föddes 1853 och dog 1919. Åk till Carl Larsson- gården i Sundborn!

15 Svenska sjöar! De två största sjöarna i Sverige är Vänern och Vättern. Vänern ligger på gränsen mellan Svealand och Götaland. Vättern ligger i Närke och Småland. Det finns en saga om att en jätte kastade med jord. Groparna blev Vänern och Vättern. Vänern fint fiske abborre - YouTube

16 Svenska öar! Sveriges två största öar heter Gotland och Öland.
Gotland är ett eget län(Gotlands län) och där finns en stad som heter Visby. Öland är ett eget landskap i Götaland. Öland ligger i Östersjön. Raukar på Öland lime stone - YouTube

17 Svens idrottare! Annika Sörenstam!
Annika Sörenstam är Sveriges bästa och en av Världens bästa golfspelare. Hon blev känd 1995 när hon vann US Open, som är en av världens största golftävlingar! Annika Sorenstam Explains Her Golf Swing - YouTube

18 Svenska fåglar! I Sverige finns det både flyttfåglar och stannfåglar.
En flyttfågel är tranan. Tranor brukar stanna vid en sjö som heter Hornborgarsjön. Där utför de en slags hoppande dans. Trandans vid Hornborgasjön - YouTube

19 Samer! Samer är ett eget folk som bor i norr. Samer jobbar oftast med renar. Men räknar med att det bor ungefär samer i Sverige. Många av dem bor i Stockholm, men där kan de förstås inte jobba med renar. Samerna har ett eget språk.Laplander - Samer - YouTube

20 Av Tea! Den här broschyren är skriven av Tea Einarsson!
Åk till Sverige! Alla bilder är tagna från Clipart!


Ladda ner ppt "Sverige! Sverige!!! Sverige gränsar till Norge och Finland och har en area 449 964 km2 och här bor 9,5 miljoner människor."

Liknande presentationer


Google-annonser