Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Integrationsplats 2007-2008 För ett mänskligare och tryggare Göteborg.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Integrationsplats 2007-2008 För ett mänskligare och tryggare Göteborg."— Presentationens avskrift:

1 Integrationsplats 2007-2008 För ett mänskligare och tryggare Göteborg

2 Ett uppdrag från Göran och Jan: ”För ett mänskligare och tryggare Göteborg för alla måste invandrarna inlemmas i gemenskapen och deras kapacitet och möjligheter tas till vara. De har mycket att ge. Du kan hjälpa till. Vi förväntar oss av dig och din arbetsplats att ni ställer integrationsplatser till förfogande för att nå målet ett bättre göteborgssamhälle. Tack för just ditt engagemang!” Göran Johansson (s) och Jan Hallberg (m)

3 Integrationplats? En språkpraktikplats för en invandrare som med rätt kompetens kan få vara på rätt arbetsplats och få öva sin ”yrkessvenska” och samtidigt få lära sig våra koder seder och bruk, inlemmas i vår gemenskap och parallellt gå i skola och lära sig svenska.

4 Var? Bland alla de yrken som finns representerade ute på Göteborgs arbetsplatser bör det inför framtiden finnas minst 3000 olika integrationsplatser för att kunna tillvarata arbetskompetensen som kommer till Göteborg från hela världen.

5 Vi söker arbetsplatser som kan ställa integrationsplatser till förfogande baserade på samma krav, önskemål, möjligheter, yrkeskompetenser och kvalifikationer ni ställer på era övriga medarbetare.

6 Vad krävs? Att er arbetsplats ställer upp med integrationsplats och handledare ett par timmar i veckan. Handledarutbildning erbjuder vi kostnadsfritt.

7 Vad får ni? En ”extra medarbetare” med rätt kompetens som läser svenska i skola men som parallellt med sina studier kan arbeta hos er allt från ett par timmar i veckan till ett par dagar i veckan och får i utbyte tillbaka träna sin ”yrkessvenska”.

8 Hur länge? Allt bygger på era möjligheter att kunna ta emot integrationsdeltagare. Inlärningshastighet och språkprogression är olika för alla människor och en del blir klara snabbare än andra. Med andra ord tar det olika lång tid men grundregeln är att så länge det fungerar och följer deltagarens studieplanering fortsätter ni.

9 Rätt man på rätt plats! Ni talar om för oss vilka olika yrken ni har på er arbetsplats. Ni beskriver de krav, önskemål, möjligheter, yrkeskompetenser och kvalifikationer etc som ni ställer på dessa yrken precis som med era övriga medarbetare. All information läggs sen i en databas för att underlätta för kompetensmatchning.

10 Integrationsplatsbanken Databasen där medverkande arbetsplatser i Göteborg läggs in och blir till Integrationsplatser. Ju mer beskrivande information ni lämnar i databasen om yrkena på er arbetsplats desto bättre kommer urvalet från kompetensmatchningen att bli. Genom databasen kan matchningen göras så att rätt deltagare snabbare kopplas till rätt arbetsplats.

11 Kompetensmatchning Invandringen till Göteborg sker löpande och utbildningsanordnarna har som uppgift att undersöka och validera de kunskaper och kompetenser som kommer hit. Med den insamlade informationen som underlag kompetensmatchas deltagare till rätt integrationsplatser via Integrationsplatsbanken. När rätt kandidat finns tillhanda tillfrågas er arbetsplats.

12 Vem kommer? Innan det kommer någon till er arbetsplats tar någon av utbildningsanordnarna kontakt med er. Därefter bestäms ett möte så ni får träffa matchad deltagare. Stämmer förutsättningarna överrens tecknas avtal. Men som i alla bra världar - blir det fel kan alla parter givetvis avbryta omgående. Tanken är att så länge det fungerar för er båda fortsätter ni. När det fungerar för er och för integrationsdeltagaren – då fungerar det för Göteborg!

13 Kostar det något? Nej det kostar inget och integrationsdeltagaren är försäkrad. Om det krävs skyddskläder eller dylikt får er arbetsplats ansvara för det.

14 Integrationsplatsen är oerhört viktig för vårt framtida samhälle. Den hjälper också integrationsdeltagare att snabbare kunna lära sig det svenska språket, våra koder, våra seder och bruk ute på en arbetsplats och kan därigenom snabbare komma till egenförsörjning. Integrationsplatsen kan också vara ett sätt för er att prova och kanske finna en ny bra och kompetent medarbetare!

15 Ta kontakt med: Alexander Leiva eller Bengt Lundahl Integrationsplatssamordning Göteborgs Stad Vuxenutbildningsförvaltningen 031 368 30 89 / 368 30 36

16 I samarbete med ABF AcadeMedia Eductus Competens Folkuniversitetet Lernia Studium SVEAS


Ladda ner ppt "Integrationsplats 2007-2008 För ett mänskligare och tryggare Göteborg."

Liknande presentationer


Google-annonser