Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Bild 1. Det är LRFs medlemmar, förtroendevalda och tjänstemän som tillsammans är LRF. I denna presentation så kommer några personer lyftas fram som på.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Bild 1. Det är LRFs medlemmar, förtroendevalda och tjänstemän som tillsammans är LRF. I denna presentation så kommer några personer lyftas fram som på."— Presentationens avskrift:

1 Bild 1. Det är LRFs medlemmar, förtroendevalda och tjänstemän som tillsammans är LRF. I denna presentation så kommer några personer lyftas fram som på ett eller annat sätt arbetar för Den Gröna Näringen och är en del av LRF. Personer som ingår i det stora nätverk som LRF utgör med massvis av kunskap som kan användas. Tillsammans är vi LRF

2 Hör av dig om du har frågor om vattenvård!
Bild 2. Markus Hoffman expert på vattenvård Markus är expert på vattenfrågor inom LRF där hans arbete i stora drag handlar om att hitta vägar till ett hållbart och framgångsrikt jordbruk. Vattenfrågor är ett prioriterat område att jobba med då exempelvis myndigheter är spetsiga med många regler och begränsningar. LRF arbetar både lokalt och på riksnivå med att samråda med myndigheterna och svara på remisser. Men framförallt så försöker Markus hitta offensiva lösningar med hjälp av rådgivning, utbildning, forskning och lokal vattendialog. Övergödning och utsläpp från jordbruket har stått på agendan i många år och kommer att fortsätta göra det. Markus jobb är att se till att det inte drabbar företagare på landsbygden på ett orimligt sätt. Det måste vara möjligt och lönsamt att driva företag och samtidigt ägna sig åt vattenvård. Hör av dig till Markus Hoffman om du har frågor om vattenvård. Hälsar Markus Hoffman, expert på vattenfrågor

3 Hör av dig om du vill veta mer om LRFs arbete inom EU!
Hälsar Sofia Björnsson, platschef på Brysselkontoret Bild 3. Sofia Björnsson Platschef LRFs Brysselkontor 3 LRF insåg tidigt att besluten i EU skulle få konsekvenser för svenskt lantbruk och Sofia är en av fyra som finns på plats på LRFs kontor i Europas maktcentrum. Sofia är en av de som är LRF medlemmarnas ögon, öron och dörröppnare i Bryssel. Sofias arbete handlar om att bevaka och påverka EUs jordbrukspolitik så att den fungerar för svenska förhållanden. När nya regler kring förgröningsstöd skulle införas inom EU så fick exempelvis en av EU- kommissionärerna resa till Norrland för att förstå att det inte är möjligt att odla tre grödor så långt norrut. Att påverka i ett tidigt skede innan EU-förslagen har klubbats och blivit lagar och regler är viktigt. På samma sätt som LRF är starka i Sverige genom att vara många, blir vi starka inom EU genom samarbete med andra länders politiker och organisationer som vill samma saker som LRF och Sverige. Hör av dig till Sofia Björnsson om du vill veta mer om LRFs arbete inom EU.

4 Jag berättar gärna mer om hur vi jobbar i vår kommungrupp!
Hälsar Jakob Andersson, ordförande i Motala kommungrupp Bild 4. Jakob Andersson ordförande Motala kommungrupp I Jakobs kommungrupp i Motala arbetas det medvetet med att försöka skapa positiva vibbar kring lantbruket. Senast hakade de på den rosa ensilageplasten för att markera engagemanget för Rosa Bandet. Och för en tid sedan bjöd de in kommunens politiker och tjänstemän på en guidad busstur bland gårdarna, för att berätta vad de kan erbjuda och bidra med i kommunen. Som ordförande i kommungruppen vill Jakob öppna dörrar för LRFs medlemmar. De vill att myndigheterna ser kommungruppen som en samtalspartner när vägar ska dras, bostadsområden ska byggas och upphandlingar ska genomföras. Och framförallt så vill Jakob skapa ett bra samtalsklimat i kommunen för att hitta lösningar tillsammans. Hör av er till Jakob som gärna berättar mer om hur de jobbar i sin kommungrupp.

5 Hör av dig om du vill vara med och påverka!
Hälsar Axel Hansson, Marknadsutvecklare Bild 5. Axel Hansson Marknadsutvecklare Axel arbetar med att öka andelen svenska och lokalt producerade livsmedel inom den offentliga sektorn. Och här börjar det faktiskt hända positiva saker. Senast i somras, när regeringen fattade beslut om ett nytt lagförslag kring offentlig upphandling, har LRFs medlemmar fått gehör för sina krav. Axel märker det också när han är ute och pratar på möten som förtroendevalda ordnar ute i landet. Kommunala upphandlare och kostchefer är väldigt intresserade av att veta hur man genomför en bra upphandling. Nytänk på området är t ex att småföretagare ska kunna lämna anbud på delar i en upphandling vilket gynnar LRFs medlemmar. Att Sverige som enda EU-land har saknat en nationell livsmedelsstrategi är väldigt underligt. Nu verkar den komma om allt går som planerat. Axel är övertygad att den nationella livsmedelsstrategin kommer att bidra till att stärka det svenska lantbruket. Kontakta Axel Hansson om du vill vara med och påverka eller veta mer om offentlig upphandling.

6 Hör av dig om du vill veta mer om hur vi har jobbat med överklagandet av tillsynsavgiften !
Hälsar Camilla Hansson, ordförande i Lunds kommungrupp Bild 6. Camilla Hansson ordförande i Lunds kommungrupp I Camillas kommun har man beslutat sig för att höja tillsynsavgiften med 1000 – 3000 % för lantbrukare och det utan en motprestation från kommunen. Därför har Lunds kommungrupp hjälpt sina medlemmar att överklaga detta till länsstyrelsen och till Mark-och Miljödomstolen. Att bevaka medlemmarnas intressen när kommunen ska exploatera, trafikverket anlägger vägar, eller andra typer av intrång är en viktig del av det arbetet som görs i kommungruppen. Camilla brinner särskilt för frågor som rör rättssäkerheten. Ensamma är vi alla ganska små när vi kommer på kant med en myndighet eller när vi ska sätta oss in i alla regler och bestämmelser som ska följas. Men tillsammans kan vi hjälpas åt på olika sätt och bevaka lantbrukarnas intressen. Hör av dig till Camilla om du vill veta mer om hur de jobbat med överklagandet av tillsynsavgiften.

7 Hör av dig om du vill diskutera skogs- och viltfrågor!
Hälsar Helene Lantz, projektledare region Sydost Bild 7.Helene är bonde och har engagerat sig som förtroendevald i LRF i nästan hela mitt liv. Jag vet hur det känns när staten eller marknadskrafterna spelar ut sina kort i allt från kraftledningsdragningar till nya lagar och regler. När det nya älgförvaltningssystemet infördes till exempel insåg Helene att här behövs ny kunskap och framförallt behöver jägare och markägare samarbeta mer. Resultatet blev ett skogs- och viltprojekt som nådde ut till medlemmar och skapade både nya mötesplatser för samtal om klimatförändringar, skog och vilt. Det är en enorm styrka att vi medlemmar inom LRF kan prata ihop oss om frågor som rör våra verksamheter. Det gör landsbygdsfrågorna tydligare i samhället och det behövs. För nu om någonsin gäller det att vi har ett starkt LRF så att vi som arbetar med jord och skog kan fortsätta försörja oss i våra företag. Hör av dig till Helene om du vill veta mer eller prata om skogs & viltfrågor.

8 Kom med inspel om näringspolitiska frågor!
Hälsar Ida Nyberg, äganderättstjänsteman Västerbotten Bild 8. Ida Nyberg Äganderättsjurist Västerbotten Ida har nyligen börjat arbeta som äganderättsjurist i LRF och fungerar som ett juridiskt stöd för LRFs medlemmar i de norra regionerna. Ida ingår även i en grupp äganderättsjurister som arbetar med att stärka äganderätten på nationell nivå som finns utplacerade över hela landet. Så här i början har Ida rest runt för att kartlägga de viktigaste äganderättsfrågorna. Det har exempelvis handlat om terräng- och skoteråkning och äganderättsfrågor kring rennäringen. Ida känner att hennes arbetsområde är oerhört viktigt. Som lantbrukare och skogsägare har man både rättigheter och skyldigheter och en del av mitt jobb är att bevaka markägarnas intressen och hitta den ibland svåra balansen som både främjar samhällsutvecklingen och gör det möjligt för folk att bo och kunna försörja sig på landsbygden. Hör av dig till Ida om du vill ge inspel om näringspolitiska frågor.

9 Diskussionsfrågor Vad kan/vill jag bidra med för utvecklingen av min lokalavdelning? Vad kan/vill jag bidra med för utvecklingen av min bygd/landsbygd? Har du frågor, synpunkter, idéer eller förslag? Här fyller antingen deltagarna i dokumentet Vi är LRF eller diskuterar frågorna.


Ladda ner ppt "Bild 1. Det är LRFs medlemmar, förtroendevalda och tjänstemän som tillsammans är LRF. I denna presentation så kommer några personer lyftas fram som på."

Liknande presentationer


Google-annonser