Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Förebyggande av skador inom idrott

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Förebyggande av skador inom idrott"— Presentationens avskrift:

1 Förebyggande av skador inom idrott
År 7 och 6 – prov den 11/11, vecka 45

2 Varför gör vi det här? Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 6: Eleven kan ge enkla beskrivningar av hur man förebygger skador som är förknippade med lekar, spel och idrotter. Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 9: Eleven kan på ett i huvudsak fungerande sätt förebygga skador genom att förutse och ge enkla beskrivningar av risker som är förknippade med olika fysiska aktiviteter. Skulle en olycka vara framme är det oerhört viktigt att ni besitter kunskap om hur man hanterar situationen. 2. Ni kan rädda liv!

3 Två huvudtyper av skador
Akuta skador Överbelastningsskador Har någon av er råkat ut för en skada i samband med idrott?

4 Akuta skador en skada som uppstått plötsligt med en klart definierad orsak
Ofta framkallade av yttre våld som tacklingar, slag och fall eller vridningar Exempel på akuta skador: - Benbrott - Muskelbristning (blödning i muskeln) - Sträckning - Korsbandsskada (ledbandet i knät går av eller töjs ut) - Luxation (när något hoppar ur led t.ex. axel, finger)

5 Exempel på akuta idrottsskador
Henke Larsson bryter benet

6 Överbelastningsskador en skada som uppstått gradvis efter långvarig belastning.
Långvarig belastning på kroppen. Uppstår lätt slitningar i exempelvis knän och leder.  Detta kan på sikt leda till skador. Det kan vara svåra att veta vad som orsakat skadan jämfört med när skadan sker akut.

7 Exempel på överbelastningsskador
Meniskskada - I knät sitter något som kallas menisker, små stötdämpande skivor som förhindrar att ben ligger och gnider mot ben. Man har inre och yttre menisker i varje knä.

8 Exempel på överbelastningsskador
Stressfraktur - Små sprickor i skelettet kan uppstå när man belastat kroppen mycket under en tid. Exempelvis när man tränat löpning eller promenerat mycket. - Vanligt i mellanfotsbenen. Man gör oftast inget åt det utan det läker vid vila.

9 Vad kan man göra för att förebygga skador?
Värma upp – när vi värmer upp ökar blodcirkulationen och vi blir varmare och mjukare i kroppen och minskar risken för muskelbristningar. Ha bra utrustning – exempelvis använda hjälm när man åker skridskor, bra skor vid löpning. Uppladdning och återhämtning – innan träning behöver vi ha fyllt på med energi och sömn för att kroppen ska orka. Efter träning behöver kroppen vila och få ny energi till musklerna så de inte bryts ned istället för att byggas upp.

10 Vad kan man göra för att förebygga skador?
Träna allsidigt – om man bara tränar t.ex. löpning på långdistans sliter det och belastar samma delar hela tiden. Om man varierar med kortare intervallpass och styrketräning för att bygga upp kroppen så minskar risken för överbelastningsskador. Rätt teknik – Om jag har en felaktig teknik när jag t.ex. gör en styrkeövning riskerar jag att skada mig och belasta kroppen fel istället för att bli starkare. I många övningar är det viktigt att ha rak rygg och kontroll på sina knän.

11 Vad kan man göra för att förebygga skador?
Inte lyfta för tungt – Med för tunga vikter finns det risk att muskeln inte orkar och då kopplas andra muskler in än den du ville träna. Det finns också risk att slita på senor och leder. Tänja – stretcha – Man ska stretcha försiktigt, aldrig låta någon annan trycka på. Stretching kan vara bra för att motverka sträckningar eftersom senorna blir mer elastiska.

12 Vad kan man göra för att förebygga skador mot andra?
Följa regler – exempelvis regeln om hög klubba i innebandy. Följer jag inte den utan svingar klubban hej vilt finns det risk att jag slår någon i ansiktet. Ha ett gott omdöme – i fotboll är det tillåtet att glidtackla, men jag måste kunna avgöra när det är läge och inte. Samma sak på idrottslektionerna så måste man kunna avgöra om det är läge att kasta sig för att kulla någon eller om det innebär en för stor risk för skada.

13 Avslutningsvis… Det är viktigt att utmana sig själv och att våga! Det gäller bara att tänka efter en gång extra! Lyssna på magkänslan. Låt inte någon annan bestämma vad du ska göra!


Ladda ner ppt "Förebyggande av skador inom idrott"

Liknande presentationer


Google-annonser