Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Skolsköterskans sociala uppdrag, finns det?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Skolsköterskans sociala uppdrag, finns det?"— Presentationens avskrift:

1 Skolsköterskans sociala uppdrag, finns det?

2 Solbackeskolan

3 Elever

4 Skollagen 2010:800

5 EMI = Elevhälsans medicinska insats
( tidigare skolhälsovården)

6 Barnkonventionen artikel 24
Varje barn har rätt till bra hälsa och rätt till sjukvård. Traditionella sedvänjor som är skadliga för barns hälsa ska avskaffas.

7 Barnkonventionen artikel 28
Varje barn har rätt till utbildning Grundskolan ska vara gratis.

8 Barnkonventionen artikel 31
Varje barn har rätt till lek, vila och fritid.

9 Elevhälsans omfattning
Skollagen 2010:800 Elevhälsans omfattning 25 § För eleverna i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan, sameskolan, specialskolan, gymnasieskolan och gymnasiesärskolan ska det finnas elevhälsa. Elevhälsan ska omfatta medicinska, psykologiska, psykosociala och specialpedagogiska insatser. Elevhälsan ska främst vara förebyggande och hälsofrämjande. Elevernas utveckling mot utbildningens mål ska stödjas. För medicinska, psykologiska och psykosociala insatser ska det finnas tillgång till skolläkare, skolsköterska, psykolog och kurator. Vidare ska det finnas tillgång till personal med sådan kompetens att elevernas behov av specialpedagogiska insatser kan tillgodoses. 26 § En huvudman för kommunal vuxenutbildning, särskild utbildning för vuxna och utbildning i svenska för invandrare får för sina elever anordna sådan elevhälsa som avses i 25 §.

10 Skollagen kapitel 2 Hälsobesök
27 § Varje elev i grundskolan, grundsärskolan och specialskolan ska erbjudas minst tre hälsobesök som innefattar allmänna hälsokontroller. Varje elev i sameskolan ska erbjudas minst två hälsobesök som innefattar allmänna hälsokontroller. Hälsobesöken ska vara jämnt fördelade under skoltiden. Eleven ska dessutom mellan hälsobesöken erbjudas undersökning av syn och hörsel och andra begränsade hälsokontroller. Det första hälsobesöket får göras under utbildningen i förskoleklassen i stället för under utbildningen i en sådan skolform som avses i första stycket. Varje elev i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan ska erbjudas minst ett hälsobesök som innefattar en allmän hälsokontroll.

11 Clowner utan gränser

12 Metodhandbok

13 Frånvarorutiner Klassläraren registrerar närvaro första lektionen. Om en elev inte kommer ringer klassläraren hem innan första rasten. Om man inte får svar skickar man SMS (går att skicka även till fast telefon) med information om att barnet inte kommit till skolan och skriver också att vårdnadshavaren ska ringa tillbaka   Är du lärare i slöjd eller idrott och har problem med att ringa, meddela klassläraren så snart som möjligt, senast första rasten.  Om vårdnadshavarna inte ringer tillbaka innan kl. 12 informeras därefter Anna (skolsköterska) eller Marina (kurator). När Anna eller Marina fått information ringer de vårdnadshavarna ytterligare en gång. Om de inte får kontakt kontaktar de varandra eller någon annan ur EHT och gör ett hembesök. Hembesöket dokumenteras. På onsdagar görs frånvarokontrollen av klassläraren kl. 9.40, eftersom många elever har modersmålsundervisning kl   Tydlig information från skolan till vårdnadshavarna om deras skyldighet att meddela frånvaro och lämna aktuella telefonnummer som de är nåbara på.

14 Stjärnbildsgatan

15 Idrottsverksamhet

16 Rastaktivitet

17 Hinderbana

18 Rastaktiviteter i Stjärnstugan

19 Hälsovecka

20 ”Lusfröken”

21 Tack


Ladda ner ppt "Skolsköterskans sociala uppdrag, finns det?"

Liknande presentationer


Google-annonser