Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hygien och rengöring i hemmet

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hygien och rengöring i hemmet"— Presentationens avskrift:

1 Hygien och rengöring i hemmet
Ansvarig lärare: Erica Brismo Ploetz Mål som ska vara uppfyllda i slutet av år 9: ha kunskaper om resurshushållning för att kunna välja och använda metoder, redskap, och teknisk utrustning för matlagning, rengöring och tvätt i hushållet samt kunna hantera dem på ett för situationen säkert sätt. kunna samarbeta med andra oavsett skillnader i frågor om kön och etnicitet samt ha insikt i frågor som rör kulturella variationer och hushållsarbetets koppling till jämställdhet.

2 Varför skall man städa? Syftet med städning är att minimera och föra bort föroreningar från inomhusmiljön. Ur allergisynpunkt är det viktigt att avlägsna damm effektivt då det kan innehålla många ämnen som kan påverka vår hälsa, bl a pälsdjursallergener, mögel, bakterier och pollen. Bristande städning misstänks vara en bidragande faktor till inomhusrelaterande symtom som irriterade slemhinnor och allmän trötthet. Även risken att drabbas av infektioner kan öka till följd av damm och dålig luftkvalité.

3 Städa effektivt punkt för punkt:
1. Grunden. Gör det till en vana att plocka med dig saker när du rör dig i huset. 2. Planen. Bestäm vad som passar dig bäst. Städa allt en dag i veckan eller dela upp städningen på två eller tre dagar. 3. Utrustningen. Se till att ha bra städutrustning som underlättar arbetet. 4. Vädra. Öppna fönstren och passa på att torka av fönsterbrädorna. 5. Grovstäda. Gå igenom rummen du ska städa, plocka undan och ställ upp mindre möbler på större. 6. Hyllor. Damma av hyllor med svagt fuktad trasa och dra ner skräpet på golvet. 7. Bad och kök. De viktigaste rummen att göra rena varje vecka. 8. Dammupptagning. När allt är avtorkat är det dags att dammsuga golven. Höj och sänk sugeffekten efter golvtyp. För hög effekt på släta golv gör att du puttar smutsen framför sig. Högre sugeffekt används på mattor. 9. Golven. Moppning behövs eftersom dammsugaren inte tar upp allt damm. Använd en lätt fuktad mopp, för mycket vatten kan skada golven. 10. Belöningen. När du är klar är du värd en belöning! Nu ska vi gå in mer ingående vad varje punkt innebär!

4 Grovstäda Att grovstäda menas med att lägga rätt sak på rätt plats. Det är också bra att förbereda inför städningen genom att flytta grejer som kan vara i vägen vid dammsugning och liknande. På så sätt blir det enklare och går snabbare för dig att städa. Ett tips är att gå och ”småplocka” lite varje dag. På så sätt håller du undran efter dig och det blir inte lika jobbigt att städa när det väl är dags.

5 Städmetoder Det finns olika typer av städmetoder som alla är nödvändiga att använda sig av i ett hem. Nedan nämns några städtekniker som är bra att veta hur man använder sig av. Dammtorka- Dammtorka är det första du gör i din städningsrutin. Det är nämligen så att när du dammtorkar flyger en del av partiklarna ner på golvet. Har du redan dammsugit då måste du dammsuga en gång till för att få det helt rent. Så ett tips är att börja med dammtorkningen! Det finns olika metoder för dammtorkning. Det första du ska göra är att torrdamma med hjälp av en dammvippa. På så sätt förflyttar du det mesta dammet till golvet där du sedan kan dammsuga upp det. Därefter ska du använda dig av en fuktad trasa. I dammet finns det nämligen en massa kemikalier som är väldigt farliga för miljön. När vi våttorkar våra ytor sköljer vi trasorna under kranen och kemikalierna som finns i dammet sköljs ner i våra avlopp och kommer senare ut i naturen. Därför är det bra att minska dammet på de ytor som är utsatta genom att torrdamma de först. Det finns olika trasor till olika typer av torkning. Disktrasan är ett alternativ att använda men var noga med att använda en ny och fräsch då den du har i köket kan vara full av bakterier. Det finns också speciella dammtorkningstrasor. Läs på förpackningen vilket arbetsområde trasan har. Dammsuga- Dammsugarens uppgift är att suga upp damm och smuts som kommit in i hemmet. När man använder sig av en dammsugare är det viktigt att byta dammsugarpåse ofta och byta partikelfilter då och då. Hur man gör detta står alltid i dammsugarens instruktionsbok. Något som är viktigt att tänka på när du dammsuger är att byta uppsugningsstyrkan beroende på vilket underlag du dammsuger. På vanligt slätt golv ska man använda en läger uppsugningsförmåga. Annars puttar dammsugaren smutsen framför sig. På mjukare underlag så som mattor är det viktigt att ha en högre uppsugningsförmåga för att få upp all smuts ur textilen.

6 Städmetoder Sopa- Har man inte råd med en dammsugare är en sopskyffel att föredra. På så sätt kan du sopa upp smuts och damm vid behov. Detta tar lite längre tid men är också ett alternativ. Våttorka- Detta gör du efter att du dammsugit. Dammsugaren får inte riktigt upp allt damm eller smuts som lagt sig och då är det bra att våttorka. Våttorka är också ett bra alternativ för att få bort fläckar som kommit på golvet. När du våttorkar golv är det viktigt att använda sig av rätt rengöringsmedel. Olika golv kräver olika medel. Var noga att välja ett miljömärkt rengöringsmedel. Tvätta- Kläder, gardiner, mattor och sängkläder är viktiga att hålla rena. I textilier samlas mycket damm. Mattor och gardiner är bra att vädra ofta då de inte tvättas lika mycket som till exempel kläder. Sängkläder bör tvättas en gång i veckan. Varför så ofta tror du? Förutom svampsporer, bakterier, djurhår, pollen, jord, färgämnen, matrester, svett, saliv, urin och både vaginala och anala sekret som kroppen bär på så lossar kroppen miljontals hudceller varje dag, och en stor del hamnar i sängen. Enligt forskare attraherar både hudceller och svett i sängen kvalster, ett litet djur, vilka i sin tur avger avföring med allergener som kan utlösa astma, kliande näsa och irriterade ögon.

7 Städning av kök Köket är den plats i huset där hygienen blir som allra viktigast. Det är i ditt kök du lagar din mat och det är därför som allra viktigast att det hålls efter och är rent och fräscht. Köket är också den plats som lätt blir smutsigast eftersom det ofta blir stänk från matlagningen, matrester som faller ner på golvet och annat som spills i samband med exempelvis sopsorteringen. Det är alltså väldigt viktigt att man försöker hålla sitt kök så rent som möjligt och att man med jämna mellanrum ger sig på en städning av en lite större modell. Här menar vi alltså även att ugnen, kylen-, frysen och skafferiet inkluderas i städningen och därför har vi här samlat några tips som på bästa sätt gör ditt kök skinande rent och fritt från bakterier.

8 Städning av kök Börja med att slänga din disktrasa och ta en ny. Disktrasan är den plats som bakterier gillar allra mest i ditt hem och denna bör du verkligen byta eller tvätta med jämna mellanrum – minst en gång i veckan är rekommendationen. Köp ugnsrengöring (finns i de flesta butiker) och spraya därefter din ugn invändigt med denna. Slå på värmen efter de anvisningar som står skrivna på flaskan och låt detta verka med stängd lucka. Under tiden kan du ge dig på själva spisen och göra rent denna. Då det gäller spisen så handlar det mycket om modell. Har du en induktionsugn eller en spishäll så blir det lättare då dessa har speciella medel och skrapor som kan användas. En äldre modell blir lite tuffare, men är definitivt inte omöjligt att rengöra. Här är tipset att använda svinto (stålull), rengöringsspray och en tandborste samt att verkligen vara ihärdig. Blöt svinto och gnugga rejält först, ta därefter sprayen och tandborsten och gnugga ytterligare till det blir rent. Vissa ugnar får även sprickor i emaljen där smuts kan fastna och här kan man använda sig av en tandpetare för att peta loss detta. Torka av med en fuktig trasa efteråt och se skillnaden! Nu borde ugnen vara redo – det brukar ta några minuter. Öppna luckan och låt den svalna. Då den är sval så torkar du av med en trasa och – voilá! – du har nu en ren, fräsch och hygienisk ugn. Plocka ur ditt kylskåp och släng de varor du inte behöver eller som blivit gamla. Ta ur skivorna och blöt dessa i ljummet vatten. Diska med vanligt diskmedel, skölj i kallt vatten och torka sedan av med en handduk innan du sätter in dem igen. Gör samma sak med hyllor inne i kylen – där brukar det ofta samlas klet från olika sås-förpackningar eller saftflaskor.

9 Städning av kök När frysen börjar bli full av is är det dags att frosta av den. En nedisad frys drar mycket ström och håller inte maten lika kall. Det är också ett bra tillfälle att rensa ut matvaror som kanske har legat där för länge. Passa gärna på att frosta av din frys under en kall vinterdag,  för då kan du  förvara matvarorna utomhus. Om det däremot är varmt ute kan du stoppa maten i sopsäckar av plast och vira ett isolerande duntäcke runt. Det kan ta ganska lång tid innan all is har smält. Ett tips för att snabba på processen är att ställa in en bunke med varmt vatten på en av hyllorna. Hacka inte bort isen med något vasst föremål, då frysgallret och väggarna kan bli skadade. Isen bildas av fukt från bostaden som kommer in varje gång  frysdörren öppnas. Det finns  alltid lite fukt i en bostad och det är inget att göra åt. Men tänk på att inte ställa in varm mat i frysen, för då blir ångan till is. Se till att frosta av frysen med jämna mellanrum. Dina matvaror håller mycket bättre då och frysen drar mindre ström, vilket är bra för miljön. Hur man går till väga för att frosta av frysen: När isen har smält så passa på att rengöra frysen. Glöm inte att torka bort smuts från gummilisterna. Diska lådor och löstagbara hyllor, om det behövs. Se till att frysen är helt torr innan du slår på den igen. När den har nått rätt temperatur är det dags att ställa tillbaka matvarorna. Om det är mycket is i frysen är ett bra knep att ställa in en skål med hett vatten. Då skyndar du på processen. Byt ut vattnet när det har svalnat. Låt isen smälta och ramla loss. Försök inte att hacka bort den med vassa föremål för då kan frysen bli skadad. Varje gång som du öppnar frysdörren kommer det in fukt från lägenheten. Fukten fryser till is och bildar efter ett tag stora isklumpar. Om det börjar bli svårt att dra ut lådorna eller att stänga dörren är det hög tid att frosta av frysen. Börja med att stänga av frysen och ställ upp frysdörren. Låt nedersta lådan sitta kvar och samla upp smälltvattnet som droppar ner. Lägg tidningar och en handduk på golvet framför. Ofta går det också att ställa en långpanna på golvet.

10 Städning av kök Rengör bänkskivorna och övriga ytor. Plocka först bort allt du har stående på dessa så att du lättare kan komma åt. Här spelar det också in vilket material du har på dina skivor. Kolla på den rengöringsspray du använder så att den verkligen passar materialet – det brukar stå på förpackningen. Vid träskivor så kan du använda såpa och vatten – en underskattad lösning som ger ett perfekt resultat. Gnugga upp ett ordentligt lödder med hjälp av en tvättsvamp och torka sedan av då såpan försvinner ( minst tio minuter ). Nu är det dags att hugga in på diskhon, diskbänken och vattenkranen. Även här kan svinto vara ett tips om smutsen satt sig för hårt. Gnugga ordetligt och ge inte upp förrän det verkligen glänser. Det är nämligen den signal du ska följa gällande metall. Glänser och skiner det – då är jobbet klart. Se över ditt skafferi. Det finns många saker som blir stående i ett skafferi på tok för länge – något som drar till sig ohyra och skadedjur. Gör en rejäl utrensning och släng det som är gammalt. Sortera upp och organisera så att du hittar lättare och torka av ytorna innan du ställer in allt igen. Detta bör göras oftare! Golven rengör du som vanligt. Dammsug först och skura därefter med golvmopp och det rengöringsmedel du föredrar. Lägg extra fokus runt spisen där det brukar samlas som mest skräp och där flest fläckar brukar synas. Ta ut soporna och rengör skåpet där de står. Här kan det bli äckligt så försök att hålla efter detta mer frekvent än vad du gör exempelvis med kyl- och frys. Återigen gäller rengöringsspray, trasa samt tålamod. Gnugga till dess att skåpet är fritt från eventuella fläckar och doftar gott.

11 Checklista för köket Checklista för köket
Ditt kök bör städas dagligen, veckovis och månadsvis. Rengöring av köket baserat på en personlig checklista kommer ge dig det där rena, citrondoftande fräscha köket du alltid velat ha. Nedan följer några kökssysslor som du bör inkludera i din checklista. Månadsvis städning Rengör under diskhon Gör rent spisen och ugnen inklusive spiskåpan: ta ut borttagbara delar och rengör dem enligt manualen Gör rent kylskåpet inuti och utanpå: se till att torka hyllor och andra borttagbara delar som är en del av kylen Djup rengör alla köksapparater enligt tillverkarnas manualer Rengör och organisera köksluckor och skåp Gör rent i skafferiet: släng utgångna burkar, kryddor och andra matprodukter Damma av väggar eller tvätta bort fläckar: inklusive dörrar, lampknappar och luftventiler Damma av lister, fönsterbrädor, tak och hörn Tvätta eller torka av fönster och rengör borttagbara fönstertillbehör Rengör lamparmaturer Ta ner lampskärmar, om möjligt: tvätta och torka dem Rengör takfläkten Skrubba golven och andra kakelytor Daglig städning Tvätta och torka disken, köksredskap, glas, kastruller och stekpannor Frigör bänkytor; sätt tillbaka allt på sin rätta plats Torka och desinfektera bänkytorna efter varje användning Tvätta och rengör diskhon Rengör spisen och stänkskyddet Skura och torka golvet Veckovis städning Torka dekorationssaker, bildramar eller andra prydnader Sopa eller dammsug golvet, skura och torka det sedan Torka fönsterbrädor Torka alla köksapparater; rengör spill i mikron och ta bort smulor från brödrosten eller våffeljärnet Gör dig av med överbliven och utgången mat Avskilj det som ska återvinnas Ta ut soporna och byt gardiner

12 Städning av badrum Det första du gör i badrummet är att sätta på dig handskar då badrummet är fullt av bakterier samt att rengöringssprayerna innehåller en del starka kemikalier som inte är bra får vår hud. Därefter spolar du och hälla i rengöring i toaletten. Detta ska nämligen verka en stund och då kan du passa på att göra annat. Badkar och Dusch: När du börjar rengöra badkaret ska du först ta bort smutsiga kläder eller handdukar, och lägga tillbaka allt på sin plats. Du ska även ta bort golvmattor som behöver rengöras. Jag tycker att den mest mödosamma delen av att rengöra badrummet är att få rent duschen. Om den inte görs ren får man med all sannolikhet ett lager av tvål, skum och avlagringar. Så, eftersom jag vet att rengöringen av duschen tröttar ut mig, börjar jag där. Om tvålskummet i duschen är tjockt, bör du låta rengöringsmedlet sjunka in en stund innan du börjar skrubba. Se till att skölja av duschdraperiet eller duschdörren och likaså spåren. Du kommer märka att det krävs många rengöringsprodukter för att rengöra duschen. Det är ditt val vilka rengöringsprodukter du vill använda. Efter att du har rengjort duschen behöver du skölja av den noggrant. Det hjälper till att tvätta bort rengöringsmedlen och lös smuts. Spegeln: När du har rengjort duschen följer rengöringen av spegeln. Spegeln i badrummet blir lätt smutsig. Därför är det viktigt att rengöra denna. För att få bort ränder, tandkräm och annat som kan ha fastnat så är fönsterputs och en fönsterskrapa en bra, effektiv lösning att använda. Man kan också använda speciella rengöringssprayer och vanligt tidningspapper för att torka med. Ett annat alternativ är speciella microdukar. Använd inte dukar av bomull då de luddar av sig. En annan sak du kan behöva utföra är att rengöra lister, golvlister, dörramar och hyllor med en trasa.

13 Städning av badrum Handfat:
Nästa steg för att bli klar med badrummet är rengöring av tappen (behållaren under handfatet som samlar allt som inte åker ner i avloppet). Denna töms i soporna. Vad du än använder för rengöringsprodukt som är till för badrummet eller köket fungerar för att rengöra handfatet. Området kring handfatet inkluderar troligtvis nederdelen av pedestalhandfatet och även bänkytorna. Toalett: Tänk på att det finns olika delar på toaletten som alla måste rengöras. Använd en disponibel toalettrengörare eller en vanlig toalettborste och lite wc-rengöringsmedel för att rengöra toaletten. Glöm inte att rengöra toalettkanten, undersidan av locket och toalettsitsen. Ett bra ytrengöringsmedel kan användas på baksidan av toaletten. Du bör regelbundet rengöra hela nederdelen, och missa inte nedre bakdelen som nuddar golvet. Du bör använda ett ytrengöringsmedel för det med. Fogar, Klinkers och Kakel: Till slut, för att få ett komplett rengjort badrum, måste du skura golvet, kaklet och fogarna samt slänga soporna i soptunnan. Kakel och klinkers utgör en stor del av det totala intrycket. Här finns det en produkt som du förmodligen hittar i ditt skafferi. Absolut bästa sättet att få kaklet skinande rent är att använder dig av ättika – 24% - och där du fyller en sprayflaska med detta och ljummet vatten. Spruta – låt stå medan du slänger soporna och kanske börjar med en annan del av bostaden  – torka av med en trasa och voila! Ditt kakel ser fabriksnytt ut igen! Fogarna rengör du med samma blandning och med en gammal tandborste för att komma åt bättre

14 Fönster Det här behöver du
• Fönsterskrapa • Trasor • Hink med varmt vatten • Diskmedel • Torr trasa • Diskhandskar Gör så här 1. Börja med att tvätta av fönsterbågen. 2. Tvätta av fönstret och gnugga bort fläckar. 3. Börja i övre vänstra hörnet och dra skrapan till det högra och dra sedan skrapan nedåt till det högra hörnet. Torka av skrapan på en torr trasa och börja igen till vänster en bit längre ner och fortsätt tills hela fönstret är skrapat. 4. Torka av kanterna och torka bort eventuella vattenränder med en torr trasa, gärna microfibertrasa för fönster. Klart!

15 Sovrum och garderob Checklista för sovrummet
Checklista för sovrummet Ditt sovrum bör vara det tystaste och renaste rummet i ditt hem. Det är här du laddar om efter en lång dags arbete eller skola. En känsla av frid och stillhet bör komma över dig varje gång du träder in i ditt sovrum. Bjud in lugnet till det här rummet genom att städa det rent och snyggt. Här är några föreslagna uppgifter som du bör ha i din checklista för städningen av sovrummet. Daglig städning Bädda sängen Plocka upp skräp Lägg smutsiga kläder i tvättkorgen Ordna saker på smink- och nattduksbordet Månadsvis städning Rengör gardiner, draperier och persienner Dammsug madrasser och kuddar Gå igenom och ordna byråer och skåp Avskilj saker för återanvändning, återvinning, donationer eller kasta (vissa personliga produkter såsom kosmetika och hudkrämer har bäst före-datum.) Städa under sängen och andra möbler Rengör lamparmaturer Damma av vägglister, golvlister, väggar, tak och hörn Veckovis städning Töm tvättkorgar: tvätta, vik och lägg in rena kläder Byt lakanen Tvätta använda lakan, täcken och andra linnetyg Torka av apparater och elektronik Damma av hyllor, dekorationssaker, lampor och bildramar Torka av sminkspeglar Rengör eventuella fläckar på väggarna Ta ut soporna Dammsug

16 Miljömärkta rengöringsmedel
Miljömärkning är ett system som garanterar att en vara, som i vårt fallolika typer av rengöringsmedel, uppfyller vissa miljökrav. Att en produkt är miljömärkt garanterar däremot inte att den är bra för miljön, men den är mindre miljöbelastande än produkter inom samma område som inte är miljömärkta. Miljöskadliga kemikalier finns ofta i rengöringsmedel och sköljs med avloppsvattnet ut i våra vattendrag. Djuren som bor i vattnet utsätts för rester av kemikalier som inte avlägsnas i kommunala reningsverk eller mindre reningsanläggningar för hus med egna brunnar i glesbygden. Ditt val av rengöringsmedel spelar en stor roll då det är stor skillnad på miljöbelastningen hos olika produkter. Visa miljöhänsyn genom att använda miljömärkta rengöringsmedel och satsa på att tvätta i tvättmaskin. Svanen EU Ecolabel Bra miljöval Blå ängeln

17 Miljömärkta rengöringsmedel
Miljöskador av rengöringsmedel I Finland använder hushållen årligen ton allrengöringsmedel och ton används yrkesmässigt. Rengöringsmedlen sköljs med avloppsvattnet ut i åar, älvar eller havet. I synnerhet vattenlevande organismer påverkas av kemikalier i rengöringsmedel. I bästa fall förs kemikalierna i tvättmedlen via avloppssystemet till effektiva reningsverk, i värsta fall sköljs de direkt ut i vattendragen. Även vatten som renas i kommunala reningsverk kan innehålla kemikalierester som inte brutits ner under reningsprocessen. De mest problematiska kemikalierna i rengöringsmedel är sådana som inte bryts ner alls eller mycket långsamt som är giftiga för levande organismer. Produktionen av själva rengöringsmedlet och dess förpackningar tär också på naturresurser, kräver energi och medför utsläpp. Förpackningarna blir också avfall efter användningen. Transporterna av rengöringsmedel medför en miljöbelastning. Olika ämnen i rengöringsmedel Den viktigaste komponenten i rengöringsmedel är något som kallas för tensider. Tensider är ytaktiva och tvätteffektiva ämnen som används i alla rengöringsmedel. De minskar vattnets ytspänning och löser smuts och fett. Olika tensider bryts ner med olika hastighet. Eftersom tensiderna är giftiga för vattenlevande organismer är de som bryts ner snabbare att föredra. Parfym tillsätts ofta i rengöringsmedel, mest för att dölja lukten av övriga ingredienser, främst tensiderna. Parfymer är inte nödvändiga och orsakar alltså en onödig miljöbelastning. Färgämnen är också onödiga och bör inte ingå i rengöringsmedel. Rengöringsmedel innehåller en del andra ämnen som inte är så bra för naturen. Exempelvis komplexbildare och konserveringsmedel.

18 Miljömärkta rengöringsmedel
Svanen och Blomman visar dig rätt Alla tvättkemikalier belastar miljön, en del dock mera och andra mindre. Därför är det av betydelse, vilka rengöringsmedel du inhandlar och hur du använder dem. Miljömärkta rengöringsmedel är bättre alternativ än medeltalet på marknaden. Till exempel måste alla tensiderna som används i Svanmärkta tvättmedel vara lättnedbrytbara. Välj därför ett tvätt- och rengöringsmedel som är märkt med nordiska Svanen eller europeiska Blomman. Enligt konsumentverkets undersökningar av rengöringsmedel var miljömärkta medel i topp. Undersökningarna jämförde i första hand tvättresultatet, vilket innebär att de miljömärkta medlen är minst lika effektiva som icke miljömärkta.

19 Hur kan vi städa våra hem på ett så miljövänligt sätt som möjligt?


Ladda ner ppt "Hygien och rengöring i hemmet"

Liknande presentationer


Google-annonser