Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Del 1 Rockens förutsättningar Under 16-17- och 1800-talen fraktades mängder av afrikaner med stora fartyg från Afrika till Amerika under fruktansvärda.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Del 1 Rockens förutsättningar Under 16-17- och 1800-talen fraktades mängder av afrikaner med stora fartyg från Afrika till Amerika under fruktansvärda."— Presentationens avskrift:

1 Del 1 Rockens förutsättningar Under 16-17- och 1800-talen fraktades mängder av afrikaner med stora fartyg från Afrika till Amerika under fruktansvärda förhållanden. När de kom fram till Amerika blev det inte mycket bättre. De såldes som slavar och tvingades att jobba mycket hårt, främst på bomullsplantagerna. De förbjöds att göra allt som skulle kunna stärka deras identitet och samhörighet. T ex. förbjöds de att tala sitt eget språk, sjunga sitt hemlands sånger och utöva sitt hemlands religion. Men behovet av rytm, sång och dans var stort hos afrikanerna, t ex hade man alltid sjungit under arbetet. Därför tog det inte lång tid innan man började sjunga sånger även på det nya språket. Man använde sig av samma sångsätt som man alltid gjort, en sorts växelsång som kallas ”call and response” (rop och svar). Det innebär att en försångare sjunger en fras och de andra svarar. Texterna anpassades till den aktuella situationen och var ofta improviserade (= något man hittade på i stunden).

2 Negro spirituals och gospel = De svartas psalmer För att anpassa slavarna till det nya landet försökte slavägarna omvända slavarna till kristendomen. Det lyckades i många fall mycket bra, men de vitas psalmer och sånger kändes i mångt och mycket meningslösa för de svarta slavarna. Därför uppfann de sina egna psalmer; ”Negro Spirituals”. Texterna handlade om befrielsen efter döden och belöningen i himlen. Melodierna liknade de västerländska, men sångsättet var långsammare och med mer känsla (”feeling”). Ex. på gammal spiritual: Swing low sweet chariot och Beyonce version på samma låt. Texterna kunde också tolkas på ett annat sätt nämligen att uppmana varandra att stå ut till den dag då de kunde besegra sina herrar och bli fria.Swing low sweet chariotBeyonce version Negro Spirituals utvecklades med tiden till en snabbare svängigare växelsång som kom att kallas ”Gospel”. Ex. på en gammal gospellåt är Oh, happy day (Sister act.)Oh, happy day Sister act. Det Nordamerikanska Inbördeskriget (1861-1865) gällde huruvida man skulle avskaffa slaveriet eller inte. Nordsidan (som var mot slaveriet) vann och slaveriet avskaffades, men det skulle dröja mycket länge innan verklig jämlikhet var uppnådd. Ännu i våra dagar finns mycket rasism kvar, speciellt i den amerikanska södern.

3 Blues – De svartas folkmusik Musikstilen blues uppstod vid 1800-talets slut på plantagerna i södra USA. Sångerna handlade om den hemska situationen man levde i och sjöngs inte för att protestera utan mer för att bearbeta och släppa ut den vanmakt som man kände över sin situation. Namnet kommer av uttrycket ”to be blue”- att vara deppig, nere. Man sjöng precis som man kände och improviserade oftast texten.blues En blues består av tre rader. De två första är lika varandra och den tredje rimmar med den första. Man säger därför att en bluesvers har AAB-form. Exempel på en bluestext: If the river was whisky, and I was a divin duck. (A) I´d dive to the bottom and I would never come up. (B) För att det skulle gå bra att spela och sjunga blues tillsammans utvecklades en ”mall” för hur man byggde upp bluesen; Bluestolvan. Bluestolvan består av tolv takter med en bestämd ackordföljd. I en bluestolva i C-dur ser ackordföljden ut så här: 4 takter C + 2 takter F + 2 takter C + 1 takt G + 1 takt F + 1 takt C + 1 takt G. Robert Johnson var en känd bluessångare i början av 1900-talet. Han skrev låten Sweet home Chicago Många artister har gjort covers på den låten.Sweet home Chicago T.ex. Eric Clapton Sweet home ChicagoEric Clapton

4 Bluesen möter Country och blir ”Rhythm & blues. När bluesen blandades med den vita folkmusiken, t.ex. Country & Western och Bluegrassmusik, som ju har sitt ursprung i Europa, bildades grunden för det som utvecklades till den populärmusik vi har än idag.Country & WesternBluegrassmusik En av världens mest kända country artister heter Dolly Parton. En av hennes mest kända låtar heter JoleneJolene På 1940-talet började man använda elförstärkta instrument som elgitarr och mikrofoner till sång. Då kallade man bluesen för "Rhythm and blues". Det lade sedemera grunden för det riktigt stora; Rock and roll. Några av de största Rhythm and Blues-artisterna från 40- och 50-talen är BB King och Muddy Waters. The Rolling Stones beundrade Muddy Waters så mycket att de tog sitt namn efter en av hans låtar: ”Rollin’ stone”.Rollin’ stone B.B Kings sätt att spela elgitarr har påverkat många av de elgitarrister som finns idag. BB King är nu över 80 år men turnerar fortfarande. En av BB Kings mest kända låtar heter ”The thrill is gone”The thrill is gone BB King

5 Instuderingsfrågor Del 1 Vad hände med afrikanerna när de kom till Amerika? Vad betyder begreppet ”call and response”? Vad betyder ordet ”improvisation”? Vad är negro spirituals och gospel för något? Vad skulle man kunna säga att bluesen är för afroamerikanerna? Vad står begreppet ”feeling blue” för? Hur bildades grunden för vår populärmusik idag? På 1940-talet börjar man spela blues med elförstärkta instrument. Vad kallades den musikstilen? Lär dig känna igen de låtar som nämns i texten (Youtube/Spotify) och lär dig artisten/gruppens namn, låtens namn och låtens musikstil.


Ladda ner ppt "Del 1 Rockens förutsättningar Under 16-17- och 1800-talen fraktades mängder av afrikaner med stora fartyg från Afrika till Amerika under fruktansvärda."

Liknande presentationer


Google-annonser