Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Renässansen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Renässansen."— Presentationens avskrift:

1 Renässansen

2 Renässans betyder pånyttfödelse
Och man kallar denna tid för renässansen. Eftersom man har börjat syssla mer med vetenskap och konst efter de långa åren kristendomens förtryck mot vetenskap. Orsaken till renässansens börja är att makten gavs till kungar och hovet istället för påven och präster. Musikerna som hovmännen och kungarna hade fick dem att verka mer överlägsna. Man räknade ut att jorden var inte längre världens medelpunkt, och europerna upptäckte Amerika

3 Det viktigaste inom musik under renässansen var att musiken skulle låta vackert. Människorna tyckte att bland annat orglar och lutors musik lät vacker så det var ofta den sorts musiken man hörde under renässansen.

4 Gutenberg gjorde ett under när han skapade ett sätt att skriva
böcker och texter i tusental genom boktryckarkonsten Detta var en viktig upptäckt för musiken eftersom noter blev mycket lätta att få tag på.

5 Josquin des prés (1440-1521) var som ung sångare i katedralen i Milano
och senare kom han ända till den påvliga kören i Vatikanstaten. Men förutom sångare var han också kompositör. Han var känd för sina många kyrkomusikaliska som uppskattades mycket av martin luther. Dessutom målade Da Vinci porträtt av Despres som josquin också kallades

6 De musikstilar som förekom under renässansen var bl a Mässor och Borgerlig dansmusik.
Mässor sätter musik till den katolska kyrkan. Man sjöng herrens ord. Man sjöng entonigt och det kallas accentus. En mässa kunde vara polyfonisk. (flerstämmig) Borgerlig dansmusik: Vid hoven och hos borgarna tyckte många människor att musiken blev för komplicerad och att det blev svårt att hänga med. Så då uppfanns det musik med lättförståelig populära melodier till ackompanjemang av instrumentet.

7 Typiskt för renässansen:
Den vokala musiken utvecklades väldigt snabbt. En ny världsbild växte fram och européerna upptäckte Amerika. Många viktiga konstnärer levde under denna epok ex Leonardo Da Vinci!

8 Sammanhang (var och hur)
Sakralt; i kyrkor och i kyrkliga sammanhang och högtider. Den sakrala musiken användes till att högtidliggöra och hedra olika helgon, högtider och andra kyrkliga företeelser. Sekulärt; i populära, festliga sammanhang såsom marknader, festivaler och annat. Dansmusik samt musik i samband med festivaler var vanligt. Även i samband med historieberättande. Viktigaste orden/begreppen kontrapunktik: är en teknik för polyfon musikalisk komposition, en uppsättning verktyg för att fläta ihop olika stämmor som är självständiga (var och en mer eller mindre sin egen melodi) polyfoni: kännetecknas av att flera stämmor än en har melodisk betydelse - det finns flera melodier samtidigt. A cappella: I kyrkor under medeltidens körsångsepok bannlystes alla instrument utom orgeln. När man sedan i andra sammanhang än i kyrkan sjöng i körer utan instrument så benämndes detta alla cappella (som i kyrkan).


Ladda ner ppt "Renässansen."

Liknande presentationer


Google-annonser