Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Musiken på Medeltiden Mattias, Robert, Itay och Carl-Emil.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Musiken på Medeltiden Mattias, Robert, Itay och Carl-Emil."— Presentationens avskrift:

1 Musiken på Medeltiden Mattias, Robert, Itay och Carl-Emil

2 Musikstilar  Musiken blev mer komplicerad med anseende på rytmik och harmoni.  Man kan dela upp musikstilarna profan(världslig) och sakral(kyrklig).  I profan var ballader ett viktigt inslag och vandrande trubadurer var vanligt förekommande. Sakral var kyrklig och spelades i katedraler och kyrkor.

3 Musik instrument  Fiddla är ett medeltida stråkinstrument av Fiol typ.  Förmodligen kom fiddlan till Europa från Arabländerna(orienterna) på 700-talet. På 1500-talet ersattes den av tidiga fioler.

4  Skalmeja är ett blåsinstrument som förekommer i nästan alla delar av världen.  Den har ett gällt ljud och kan jämföras med spelpipan på en säckpipa.  Skalmejan var mycket populär under medeltid och används idag främst inom folkmusiken.

5 + Medeltidens kompositörer  Från medeltiden känner vi inte till några stora kompositörer på det sätt som vi gör från senare epoker.  Ett exempel på en kompositör är Guillaume de Machaut.(1300-1377)  Guillaume de Machaut sägs vara ”den sista stora poeten som också var kompositör”.

6 Guillaume de Machaut  Långt in på 1400-talet beundrades och imiterades Machauts poesi.  Machauts text och poesi handlade ofta om hövisk kärlek (äskade fån avstånd). Det hände att han blandade latin och franska i sångerna för att få fram större spänning.


Ladda ner ppt "Musiken på Medeltiden Mattias, Robert, Itay och Carl-Emil."

Liknande presentationer


Google-annonser