Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Nyhetsartikel Kan handla om vad som helst t.ex. aktuella händelser, kultur, idrott. Svarar på de klassiska nyhetsfrågorna: Vad? När? Vem? Var? Hur? Varför?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Nyhetsartikel Kan handla om vad som helst t.ex. aktuella händelser, kultur, idrott. Svarar på de klassiska nyhetsfrågorna: Vad? När? Vem? Var? Hur? Varför?"— Presentationens avskrift:

1 Nyhetsartikel Kan handla om vad som helst t.ex. aktuella händelser, kultur, idrott. Svarar på de klassiska nyhetsfrågorna: Vad? När? Vem? Var? Hur? Varför? Går alltid rakt på sak. Början av en artikel kallas ingress och där står alltid det viktigaste. Andra kännetecken för artiklar är att de har bilder, bildtext och mellanrubriker. Resten av texten kallas brödtext.

2 Notis En tidningsnotis är ett kort meddelande om något nytt eller något ovanligt som inträffat. Notiser handlar ofta om aktuella händelser av allmänt intresse. Materialet till en notis kommer vanligen från från nyhetsbyråer. (FNB)‏ Stilen i en notis är saklig. I en notis skall det viktigaste stå först, sedan tilläggsuppgifterna.

3 Reportage Är fylligare och längre än en nyhetsartikel. Stilen är inte lika strikt objektiv som i en nyhetsartikel eller notis. Ger en levande beskrivning av situationer, platser, människoöden osv. och innehåller således tre ingredienser: miljö, människor, bakgrund. Ett reportage kan vara personligt, underhållande eller konstnärligt. Ett välskrivet reportage har mer än enbart nyhetsvärde, det kan vara värt att läsas också senare.

4 Ledare Varje nummer av en tidning eller tidskrift innehåller en (eller ibland flera) ledare. Genom att läsa ledaren får man reda på tidningens ståndpunkt i en aktuell fråga. Ledaren skrivs ofta av chefredaktören eller i samarbete mellan honom och redaktionen. Chefredaktören har i sista hand ansvaret och det är alltid han som godkänner det som står i ledaren. Korta ”extra ledare” kallas ledarstick.

5 Insändare En bra insändare är: kort och klar, läsaren får snabbt reda på vilket det centrala budskapet är och vilken åsikt skribenten har. En bra insändare: -handlar om en fråga, ett ämne, en tes -berör någon aktuell fråga -för t.ex. en påbörjad debatt framåt genom att komma med nya synpunkter -får i gång en ny diskussion En insändare skall vara försedd med underskrift!

6 Kolumn Är en regelbundet återkommande text som tar ställning till aktuella fenomen. Skrivs ofta av utomstående skribenter som själva bestämmer vad de skriver om. Stilen i en kolumn kan vara resonerande, ventilerande eller analytisk. Till exempel på sportsidan kan sport- journalisterna kommentera aktuella matcher eller tävlingar och där handlar det självfallet också om personliga åsikter och reflektioner.

7 Recension Är en anmälan om t.ex. en nyutkommen bok, konsert, film eller teaterföreställning. I recensionen presenterar recensenten verket för publiken och ger samtidigt sitt personliga omdöme om det. En recension är alltid subjektiv i motsats till ett referat. I en recension ingår ofta också en analys eller en tolkning av verket.

8 Kåseri Är en kort, lättläst och underhållande text. Handlar oftast om något dagsaktuellt ämne. Ordet kåseri kommer från franskans ”causer” som betyder ”tala förtroligt, pladdra” Kåsörens syfte är att skriva roande, men också att påverka läsaren i någon åsiktsfråga. En del kåserier påminner om ”small talk”, d.v.s. kvickt och ytligt prat.


Ladda ner ppt "Nyhetsartikel Kan handla om vad som helst t.ex. aktuella händelser, kultur, idrott. Svarar på de klassiska nyhetsfrågorna: Vad? När? Vem? Var? Hur? Varför?"

Liknande presentationer


Google-annonser