Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Artikeluppgifter Minst 120 ord.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Artikeluppgifter Minst 120 ord."— Presentationens avskrift:

1 Artikeluppgifter Minst 120 ord

2 Du har fått i uppdrag att skriva en nyhetsartikel som ska publiceras i skoltidningen. Ta reda på någon aktuell händelse på skolan och skriv om den. Du har varit på en match och ska skriva en sportartikel. Välj den idrottsgren som du kan bäst. Läs några sportartiklar för att hämta inspiration. Du är journalist för en dag och ska bidra med en artikel till den lokala dagstidningen. Du får själv bevaka en händelse och sedan informera läsarna om vad som hände. Använd din (eller en annan) notis och vidareutveckla den till en artikel.

3 Artikel Syftet är att återge en händelse.
Huvudrubrik och mellanrubriker finns. En ingress eller nedryckare inleder nyhetsartikeln. Frågorna vad, vem, när, var, hur och varför besvaras. Pratminus visar att en person citeras i texten. Inga värdeladdade ord eller egna åsikter ska finnas med. Preteritum (dåtid) är det tempus som är vanligast. Nyhetskälla anges.

4 Respons (Arbeta med en text i taget!)
Läs tidningstexterna högt för varandra Gå igenom de genretypiska dragen för tidningsartikel. (Se förra bilden). Läs högt för varandra igen. Passar ordvalet till en tidningsartikel? Kan några ord bytas ut eller strykas? Låter meningarna bra? Finns punkt? Finns stora, små bokstäver på rätt plats? Är orden rättstavade? Ordlista! Har du skrivit de/dem eller dom? Hur fungerar texten för läsaren? Förstår du allt? Är språket lämpligt för genren ”tidningsartikel”? BEARBETA!


Ladda ner ppt "Artikeluppgifter Minst 120 ord."

Liknande presentationer


Google-annonser