Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

SYV Studie- och yrkesvägledning

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "SYV Studie- och yrkesvägledning"— Presentationens avskrift:

1 SYV Studie- och yrkesvägledning
Helen Knutsson

2 SYV:s uppgifter Ge vägledning inför framtida val till t.ex. gymnasiet. Det kan ske genom att ge information och genom vägledningssamtal. Organisera PRAO:n.

3 PRAO Praktisk arbetslivsorientering. År 8 vecka 46, år 9 vecka 39.
Ett sätt att få insyn i arbetslivet, inte bara vara gratis arbetskraft. Ett sätt att få veta vilka olika yrken som finns. Ett sätt att ta reda på vad man vill eller inte vill bli senare i livet. En hjälp till att veta vad man ska studera. PRAO:n ska ge insyn i olika arbetsplatser, arbetsuppgifter och arbetsmiljöer.

4 forts. PRAO År 8 ska ha sina platser klara senast fredag vecka 43. Detta gäller även om man skaffar en egen plats! År 9 ska ha sina platser klara senast fredag vecka 37. Detta gäller även om man skaffar en egen plats! Alla elever ska ringa sin arbetsgivare veckan innan PRAO:n, för att få veta arbetstider, arbetskläder m.m. Ligger arbetsplatsen i närheten av en skola förväntas man gå dit och äta. Får man mat på arbetsplatsen så får man ingen matersättning! Eventuella krav på mat- och resersättning ska lämnas in veckan efter PRAO:n.

5 Antagningsregler till gymnasiet
Yrkesprogram: Betyget E i sv, ma, eng samt fem valfria ämnen till. Sammanlagt åtta ämnen med betyget E. Högskoleförberedande program: Samhällsvetenskapligt, ekonomiskt och humanistiskt program: Betyget E i sv, ma, eng, ge, hi, re, sk samt fem valfria ämnen till. Sammanlagt 12 ämnen med betyget E. Naturvetenskapligt och tekniskt program: Betyget E i sv, ma, eng, fy, ke, bi samt sex valfria ämnen till. Sammanlagt 12 ämnen med betyget E. Estetiska program: Betyget E i sv, ma, eng samt nio valfria ämnen till. Sammanlagt 12 ämnen med betyget E. Det kan förekomma färdighetsprov.

6 Antagningsregler till gymnasiet
2014 räknar eleven sin meritpoäng på de 17 bästa betygen. De som har läst spanska, franska eller tyska kommer att tjäna meritpoäng på detta.

7 Meritpoäng A=20p B=17,5p C=15p D=12,5p E=10p
__________________________ F=0p

8 År 8 går med handledarna till klassrummen.
År 9 sitter kvar en stund till för mer gymnasieinformation!

9 FILM

10 Gymnasier i Västerås 7 kommunala gymnasieskolor.
16 fristående gymnasieskolor. Fristående gymnasier kan gå i konkurs. Då kan eleverna stå utan skola och en halvfärdig utbildning! Hittills har man löst det ändå i Västerås, men det är inget ni kan räkna med. Friskolor i Västerås som UC (kreditupplysningsföretag) har varnat för att de har dålig ekonomi: Praktiska gymnasiet och Klara gymnasium.

11 Viktiga händelser HT-13 20 minuter/vecka Jag träffar 9A torsdagar och 9B onsdagar i stort sett hela HT för att ge information. V 41, tis. 8/10 Alla kommunala gymnasier kommer på besök till skolan och informerar. V 42, tis. 15/10 Sista ansökningsdag till riksrekryterande idrottsgymnasium. Detta görs genom elevens specialidrottsförbund. V 43, ons. 23/10 Carlforsskas estetiska elever kommer till skolan och ger oss en föreställning. V 43 Kommer ni att få hem en katalog med information om gymnasiet som eleverna får av mig. V 45, ons. 6/11 Gymnasiemässan. Vi åker till Bombardier arena. Föräldrar med sina ungdomar är välkomna kl

12 Viktiga händelser HT-13 Mån. 11/11 Framtidståget kommer. De ger bl.a. tips om vilka yrken som behöver arbetskraft i framtiden. Tis. 19/11 Under Tillbergaskolans öppet hus kommer jag att ge ytterligare information till föräldrar och svara på frågor. December Sista ansökning till elevens specialidrottsförbund för NIU=Nationell idrottsutbildning. Datumet här i Västerås är inte spikat, men det låg i dec. förra året. Julavslutningen Alla elever kommer i betygskuvertet få inloggningsuppgifter till gymnasieantagningen. Detta är en värdehandling som man måste hålla reda på! Förutom detta så kommer alla gymnasier, kommunala som friskolor, ha öppet hus. Då kan föräldrar och ungdomar komma dit för mer information.

13 Viktiga datum VT-13 (Antagligen något liknande VT-14
Viktiga datum VT-13 (Antagligen något liknande VT-14. Datumen är inte bestämda ännu!) 7/1 Öppnar webbansökan. I betygskuvertet har varje elev fått ett lösenord till denna sida. 14/2 Sista ansökningsdag! 22/2 Ansökan ska skrivas ut och skrivas under av elev samt vårdnadshavare och lämnas in till SYV.

14 Viktiga datum VT-13 12/4 Den preliminära antagningen visas på webben.
22/4 Öppnar webbansökan igen för eventuella omval. 6/5 Sista dag för omval! 5/7 Slutlig antagning visas på webben och skickas hem med brev. 6/8 Reservantagningen börjar. 13/9 Reservantagningen avslutas.

15 Introduktionsprogram (Arenan ansvarar)
Blir eleven inte behörig till gymnasiet så finns det fem introduktionsprogram: Preparandutbildning: Eleven läser ett år på heltid i de ämnen där han/hon behöver få lägst betyget E för att bli behörig till ett nationellt program. Programinriktat individuellt val: Detta är tänkt för den elev som nästan är behörig för ett yrkesprogram. Här går det förhoppningsvis snabbt att ta igen det man har kvar och fortsätter sedan på det vanliga nationella yrkesprogrammet. För att vara behörig hit behöver man E i Sv + Eng eller Ma. Yrkesintroduktion: Du kan få en yrkesutbildning, men inte en gymnasieexamen. Individuellt alternativ: Detta är tänkt för den elev som har särskilda behov (inte dyslexi eller ADHD) och kanske behöver extra hjälp för att sedan kunna börja på yrkesintroduktion. Språkintroduktion: Detta är tänkt för de elever som har ett annat modersmål än svenska och som nyligen har anlänt till Sverige.

16 Samtal Jag kommer att erbjuda samtal till alla elever med föräldrar.
Samtalstider som gäller för just er kommer at mejlas ut i god tid innan vecka 46, då samtalen börjar. Samtalen kommer att ske på dagtid!

17 Länkar www. gymnasieguiden.se www.detordnarsig.se www.gymnasium.se

18 Tack för mig! Ni når mig lättast via mejl: Telefon är jag mest anträffbar tisdag och fredag. Nummer: Lämna annars ett meddelande så ringer jag upp!


Ladda ner ppt "SYV Studie- och yrkesvägledning"

Liknande presentationer


Google-annonser