Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Andra Världskriget 1939- 1945 Av: Z. Jaranovic, IESÖ.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Andra Världskriget 1939- 1945 Av: Z. Jaranovic, IESÖ."— Presentationens avskrift:

1 Andra Världskriget Av: Z. Jaranovic, IESÖ

2 Krigets inledningsfas
Kriget inleds med Tysklands krigsförklaring och anfall mot Polen, den 1 september 1939.

3 Kriget i Polen utmärkte sig genom snabba truppförflyttningar och snabba koordinerade attacker – ”Blitzkrieg”. Den polska krigsmakten var föråldrad och liten till antalet. Ändå försökte de tappert kämpande polska soldaterna hålla ut i förhoppning om att Storbritannien och Frankrike skulle ingripa. Visserligen förklarade dessa länder krig mot Tyskland men var alltför svaga att börja strida ”på riktigt”.

4 Den polska kavalleriet i attackformation mot tyska stridsvagnar

5

6 The Phoney War / Sitzkrieg
Under perioden mellan september 1939 och april 1940 hade man ett spänt men lugnt läge i Väst Europa. Arméerna mobiliserades men ingenting hände. I Öst var situationen annorlunda. Polen delades nu upp mellan Tyskland och Sovjetunionen enligt Molotov – Ribbentrop ickeangreppspakten.

7 Konsekvenserna i Väst var mer av politisk natur – den velige Chamberlain ersattes så småningom av Winston Churchill.

8 Finska vinterkriget Vårt grannland Finland invaderas av sovjetiska trupper i november Stalin ville försäkra sig om att Leningrad (dagens st. Petersburg) inte skulle vara ett lätt byte vid ett eventuellt krig mot Tyskland eftersom finnarna sökte närmande till tyskarna. En miljon soldater vällde över finska gränsen från Sovjetunionen, understödda med pansar och artilleri. Finnarna bjöd på hårt motstånd som yttrade sig i framgångsrikt gerillakrig.

9 Finska trupper i fält under Vinterkriget 1939 - 40

10 Krig i väst Hitlers och nazisternas planer för ett herravälde i Europa som startade själva kriget utvecklades vidare under Målet för Hitlers arméer under våren 1940 (april) var våra andra nordiska grannar – Danmark och Norge.

11 Krig i väst Efter några dagar kapitulerade Danmark som var militärt svag, Norge höll ut längre tack vare stödet från Storbritannien och Frankrike. Slutligen flydde den norske kungen och landet kapitulerade i juni samma år.

12 Tysk Stuka – bombare under invasionen av Norge, våren 1940

13 Efter de nordiska länderna vände sig Hitler mot sina gamla motståndare – Frankrike och Storbritannien. Tyska generaler ”kopierade” i stort sett Schlieffens plan och plöjde genom Benelux – länderna i maj Frankrike förlitade sig på sin befästa Maginot linje och numerära överläge i kriget mot Tyskland

14 . De franska och brittiska styrkor som stred blev fullständigt överkörda av Blitzkrieg – taktiken. Hitlers arméer marscherade in i Paris den 14 juni och Frankrike skrev på vapenvila i samma tågvagn som tyskarna tvingades göra efter Första världskriget.

15

16 Slaget om Storbritannien
Hitler och generalerna förbereder en invasion av de brittiska öarna för att slutligen besegra sin stora fiende. Först skulle britter ”mjukas upp” med luftbombningar. Den nytillsatte premiärministern Churchill var dock fast besluten att kämpa och försvara ön.

17 Slaget om Storbritannien
I luften ovanför utspelades dagliga bataljer mellan tyska Luftwaffe och brittiska RAF om herraväldet i luften. Hitler insåg dock tillslut att invasionsplanen var svår att genomföra och blickade i stället mot ”lebensraum” i öst.

18

19 Winston Churchill, brittisk statsminister 1940 - 1945

20 Vad hände mer under 1940? Italien under Mussolinis ledning börjar att inleda sina storslagna planer om att förvandla hela Medelhavet till sin egen pöl. Detta görs genom invasionen av Albanien och riktade anfall mot försvagade brittiska kolonier i öst- och nord Afrika. Dock är man mindre framgångsrikt mot Grekland Japan skriver på en samarbetspakt med Tyskland och Italien - Axelmakterna. Samtidigt råder det spänningar i Stilla Havet där amerikanska och japanska intressen krockar med varandra.

21 1941 Året då det mesta händer och går axelmakternas väg, med undantag för Italien. Dock får de hjälp utav Tyskland som invaderar Grekland och Jugoslavien samt stödjer italienare i Afrika med sin Afrika Korps under ledning av Erwin Rommel och det med stor framgång

22 1941 Samtidigt är Hitler redo att ta itu med bolsjevikerna och Stalin. Operationen Barbarossa inleds i juni. Sovjeterna är trots stora styrkor oförmögna att stoppa tyskarna.

23 Fältmarskalken Erwin Rommel aka Desert Fox

24

25 Pearl Harbour, Hawaii Namnet är synonymt med ett ut av de större militära amerikanska nederlag i historien. Den 7 december attackerades flottbasen och närliggande flygfälten av två vågor av japanska flygbombare. Målet för attacken var att slå ut den amerikanska stillahavsflottan.

26 Denna attack var ett svar på den amerikanska ekonomiska blockaden av de japanska öarna. Kriget mellan länderna förklarades samma dag. Japans militärmakt i och med detta inleder tåget genom Asien på europeisk och amerikansk bekostnad.

27

28 Året var 1942… Året då japanerna skördar stora framgångar i Sydostasien, med även Australien i sikte. Dock lyckas amerikanarna att stoppa de i blodiga slagen om Midway och Guadalcanal. Tyskarna börjar förlora initiativet både i Afrika och på östfronten. Två stora slag börjar närma sig deras del – El Alamein och Stalingrad.

29 Samtidigt påbörjas judeutrotningen i stor skala och de erövrade länderna plundras på rikedom. Genomsnittstysken börjar uppleva de allierades flygbomber.

30 Kriget i Stilla Havet

31 El – Alamein och Stalingrad

32 Under dessa två slag, som utkämpades hundratals mil mellan varandra, avgjordes det fortsatta utgången av kriget. Den dittills oövervinnliga Afrika Korps led stor förlust och var efter slaget på reträtt ända till sin kapitulation i mitten av 1943. Stalingrad, som egentligen mer hade ett symboliskt än militärt värde, kostade miljontals människor livet. Till sist segrade sovjetiska styrkor och en hel tysk armé gav upp.

33 Framtida operationer De allierade (USA, S.B. och Sovjet) planerar för att slutligen göra upp med Nazi Tyskland. Offensiva operationer utförs mot Sicilien och södra Italien => Italien kapitulerar De sovjetiska styrkorna utför offensiver och tvingar tyskarna på reträtt mot Polen. Historiens största pansarslag äger rum vid Kursk

34 Churchill, Roosevelt och Stalin möts i Teheran för ett möte där man bestämmer sig att öppna en ny front i norra Frankrike för att lättare ta sig till Tysklands industriella hjärta Ruhr. SS under ledning av Heinrich Himmler intensifierar sina försök att ”rensa” Europa från judarna.

35

36

37

38 1944, början på slutet för Nazisterna
Under början av året pågår de sista förberedelserna för operation Overlord, invasionen av Normandiet. Sovjetiska trupper har hunnit nästan till tyska gränsen. Den 6 juni inleds invasionen av Normandiet och en ny front är därmed öppen. Paris befrias den 25 augusti, och återstående tyska trupper retirerar till Tyskland.

39 Under striderna i Frankrike försöker de hederliga tyska officerare att mörda Hitler med hjälp av en bomb i hans skyddsnäste, men misslyckas. Tusentals avrättas på direkt order av Hitler som en hämnd. Samtidigt är gaskamrarna i full gång i förintelselägren då utrotningen av judar, romer och oliktänkande fortsätter.

40

41

42 Slutet Början av året 1945 kännetecknas av Hitlers sista desperata försök att vända krigslyckan. Offensiven i Ardennerna och i Ungern där värdefulla reserver och elittrupper deltar slås tillbaka. De allierades ledare har redan bestämt hur framtida Europa och världen ska se ut på konferensen i Jalta, Ryssland.

43 Sovjetiska styrkor står utanför Berlin i april 1945
Sovjetiska styrkor står utanför Berlin i april Hitler befinner sig då i bunkern och är beredd för sista striden. Tusentals av Berlins invånare dör. Hitler begår självmord den 30 april då sovjetiska trupper är 1 km utanför hans bunker.

44 Hitler delar ut järnkorset till en 12 – årig medlem i Hitlerjugend

45 De allierade vid konferensen i Jalta

46 Dagarna efter i maj 1945 slutar kriget i Europa
Dagarna efter i maj 1945 slutar kriget i Europa. Tyskland skriver under en villkorslös kapitulation den 7 maj. Alla tyska trupper ger upp. De som tillfångatogs av sovjetiska trupper hamnar i sibiriska läger medan andra hamnar i olika uppsamlingsläger i Europa.

47 Samtidigt uppdagas det hemska politiken som nazisterna förde
Samtidigt uppdagas det hemska politiken som nazisterna förde. Alla förintelseläger och verksamhet i de blir känd.

48

49 Kartan över alla koncentrationsläger i Europa

50 Kriget i Stilla havet Efter det att Tyskland besegrades riktades de allierades styrkor mot Japan. Amerikanarna genomförde en mängd attacker mot öarna runt Japan, som en led i förberedelserna av en invasion. De mötte hårt motstånd från japanska styrkor, som såg det som en ära att dö för kejsaren.

51 Efter blodiga slag för Iwo Jima och Okinawa räknade de amerikanska generalerna att uppemot 1 miljon am. soldater skulle dö under invasionen av Japan. Den nya presidenten i USA, Harry Truman, bestämde att spara soldaternas liv och göra slut på kriget med hjälp av det nya vapnet som man utvecklade i hemlighet – atombomben.

52

53

54 Efter att de två atombomberna mot Hiroshima och Nagasaki blev fällda med stort lidande och förödelse som följd tvingades Japan att skriva på en villkorslös kapitulation och Andra Världskriget tog slut officiellt den 15 augusti 1945.

55 Följderna av kriget blev 50 miljoner döda, varav 29 miljoner soldater.
Enbart Sovjetunionen förlorade 20 miljoner av sin befolkning. Europa och Asien var lagda i ruiner. Men de riktiga följderna återspeglades en längre tid.

56 Bildkällor: www.svefor.se ; www.friends-partners.org ;
; ; ; ; ;


Ladda ner ppt "Andra Världskriget 1939- 1945 Av: Z. Jaranovic, IESÖ."

Liknande presentationer


Google-annonser