Ladda ner presentationen
Presentation laddar. Vänta.
Publicerades avKatarina Bergström
1
Vad gör KB? Presentation vid Vad väntar vi på? Dewey för folk- och skolbibliotek. Stockholm 25 april 2012
2
Svenska Deweyredaktionen
Finns på Librisavdelningen på Kungliga biblioteket 1,5 tjänst Samordning av Dewey decimalklassifikation i Sverige
3
Svenska WebDewey Ansvar för den svenska översättningen av DDK, Svenska WebDewey och Svenska WebDewey Sök Översättning av fler nummer Uppdatering när förändringar sker i något av systemen Fortsatt arbete med indextermer Fler byggda nummer för svenska företeelser
9
Mappning Svenska ämnesord - DDK
Under projektet har ca 6000 av ämnesorden i Svenska ämnesord försetts med DDK-koder De viktigaste och mest använda Det löpande arbetet med mappning av ämnesorden sköts av Svenska ämnesords redaktion Svenska Deweyredaktionen mappar utifrån behov, inkommande frågor Syns i WebDewey och i Auktoritetsdatabasen
10
DDK-koder i Auktoritetsdatabasen
12
Förslag på förändringar i DDK
Lämnar in förslag till DDK:s redaktion i USA när DDK inte passar för svenska förhållanden Under arbete Sjukförsäkring och föräldraförsäkring Indelning av Östersjön och Nordsjön
13
T T 371.82
17
Konverteringstabellen DDK-SAB
Inom projektet översyn och utökning av den befintliga Konverteringstabellen DDK-SAB Svenska Deweyredaktionen står för uppdatering när något av systemen förändras, tillägg av nya mappningar efter behov
18
Konverteringstabellen DDK-SAB
19
Maskingenerering av koder
Deweykoder förs på poster i LIBRIS med SAB-kod utifrån Konverteringstabellen SAB-koder förs på poster i LIBRIS med deweykod utifrån Konverteringstabellen Om en manuellt gjord kod finns sker ingen maskingenerering En klassifikationskod per ursprungskod genereras Koderna ingår i Webbsök och exporter till lokala system, men inte i katalogiseringsklienten Voyager
20
Maskingenererad deweykod - exempel
21
Maskingenererad SAB-kod - exempel
22
Utbildning och rådgivning
Svarar på frågor om DDK per e-post och telefon Deweybloggen Anvisningar i Katalogisatörens verktygslåda Det virtuella Deweyrummet de flesta torsdagar kl 1-dagsintroduktioner och veckokurser i DDK, nästa tillfälle 7-11 maj.
23
Svenska Deweyredaktionen skulle också kunna…
Ta fram en hyllista baserat på den förkortade utgåvan av DDK Planera och samordna utbildning för folk- och skolbibliotek tillsammans med länsbibliotek och regionbibliotek Ta fram utbildningsmaterial lämpligt för folk- och skolbibliotek tillsammans med länsbibliotek och regionbibliotek
24
Hyllista baserad på den förkortade DDK (1)
Anpassa rubrikerna i den förkortade utgåvan av DDK så att de är lämpliga som hyllrubriker Den förkortade utgåvan av DDK är avsedd för allmänna bibliotek med färre än ca titlar i sitt bestånd I WebDewey visar ett snedstreck var koder ur den förkortade utgåvan tar slut om man väljer ”Visa segmenteringstecken” under inställningar
25
Förkortad kod i WebDewey
Koden för efterrätter i den förkortade utgåvan är Inga mer specifika koder är finns i den förkortade DDK.
26
Hyllista baserad på den förkortade DDK (2)
Idé: Rubrikerna i DDK ska vara korrekta och heltäckande Hyllrubrikerna ska vara praktiska och begripliga (och gärna korrekta och heltäckande också)
27
Hyllrubriker – kokböcker (1)
Nummer Rubrik Hyllrubrik 641 Mat och dryck 641.2 Drycker 641.3 Mat (livsmedel) Mat 641.4 Konservering och förvaring av livsmedel Konservering och förvaring 641.5 Matlagning 641.6 Tillagning av särskilda råvaror Särskilda råvaror 641.7 Särskilda tillagningsmetoder och tillagningstekniker Särskilda metoder och tekniker 641.8 Tillagning av särskilda typer av rätter och beredning av drycker Särskilda typer av rätter och drycker
28
Hyllrubriker – kokböcker (2)
Nummer Hyllrubrik Hyllrubrik med exempel Kokböcker 641.4 Konservering och förvaring Konservering och förvaring Torkning, djupfrysning, inläggning, saltning, rökning 641.6 Särskilda råvaror Särskilda råvaror Kött, fisk, grönsaker, frukt, spannmål… 641.7 Särskilda metoder och tekniker Särskilda metoder och tekniker Stekning, rostning, wokning, sjudning, kokning 641.8 Särskilda typer av rätter och drycker Särskilda rätter och drycker Smårätter, soppor, huvudrätter, sallader, bröd, bakverk, efterrätter, godis…
29
Kan man kalla 641.4-641.8 Kokböcker?
Långsam fisk : torkning, rökning och saltning på skärgårdsvis /av Jan Selling Baserad på intervjuer med fiskare, äldre litteratur och författarens egna experiment. En bok om bortglömda smaksensationer, levande kulturhistoria och sjungande isar. Praktisk grundkunskap i mänsklig överlevnad och fiskmat som tar tid. Sagt om Långsam fisk: "Att tillreda mat på traditionellt vis tar tid. Men den tiden är inte bortkastad - vi behöver bara tänka på vad vi i dagens liv annars skulle använda den tiden till. En långsammare rytm i allt det vi företar oss ger oss utrymme för upplevelser, tankar och produkter av kvalitet. Detta budskap gör Sellings bok till så mycket mer än en kulturhistorisk studie av en värld som håller på att försvinna, en kokbok för fördomsfria finsmakare eller en personlig dagbok fast den är njutbar också i dessa aspekter."
30
Hyllrubriker på ett enskilt bibliotek
På ett enskilt bibliotek kan man anpassa hyllrubrikerna till de böcker man faktiskt har: 641.7 Särskilda tillagningsmetoder och tillagningstekniker Wokning
31
Men: vad händer om man köper in dessa?
32
Bilder m/ av Giåm m/ av JsonLind / av Kungliga biblioteket av Länsmuseet Gävleborg
33
Synpunkter och frågor? Magdalena Svanberg, Läs mer på:
Liknande presentationer
© 2024 SlidePlayer.se Inc.
All rights reserved.