Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hej, det är jag som är ”Nisse Solcell

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hej, det är jag som är ”Nisse Solcell"— Presentationens avskrift:

1 Hej, det är jag som är ”Nisse Solcell
Hej, det är jag som är ”Nisse Solcell.” Jag och mina kusiner (487st) har flyttat in på Nisses södra fasad för att skydda eleverna och lärarna mot besvärande solsken i deras arbetsrum. Från början planerade man att montera upp vanliga solskydd men då rekommenderade vi oss och vann i konkurrensen, för vi generar ju energi också, utöver solskydd. Priset då undrar du. Tja, inte en krona extra! SÅ VARJE Kwh VI PRODUCERAR ÄR FAKTISKT REN VINST. Med betoning på REN. Miljövänligare el finns inte att få.

2 Utan att förhäva mig så tycker jag att Nisse blivit snyggare sedan vi flyttade hit, ja till och med coolare, (nu är det inte så varmt i rummen längre).

3 Så här ser jag ut om man går lite närmare

4 Och riktigt nära.

5 Solceller som energikälla
VOC ≈ V ISC ≈ 1000W/m2 0,3mm kiselskiva P-dopad sida (underskott av elektroner) Ström Metallisk Kontakt N-dopad sida (överskott av elektroner) Det här är jag, schematiskt en ganska enkel figur som absolut inte är likgiltig för ljus utan levererar likström till mina chefer (3 st IG 150 växelriktare) som bor inomhus.

6 Det är vi som är de ”tre vise männen”, som gör om alla Nissarnas likström till växelström och dessutom visar momentana mätvärden. Vår växelström skickar vi sedan via Trollhättan Energi ut till vår elleverantör Fyrstad Kraft som tar hand om det som vi inte använder själva.

7 Så här ser vi ut på insidan, och det är ju den som är viktigast.

8 Och här själva hjärnan som
håller koll på alla in- och utvärden. På alla datorer i Trollhättans intranet kan man skriva: solpanel.thn.local och trycka enter. Användarnamn user och lösenord sol så får man upp aktuella värden för Solcellsanläggningen. (se nästa bild) På skolans datorer kan man få upp mer information som gör att man kan använda anläggningen i undervisningen. Där kan man jämföra hur vi ”Nisse-solceller” arbetar beroende på temperaturer , solvinkel, skugga och vilket av våra tre arbetslag som presterar bäst. (Vi har ju varsin IG 150 som chef, de som kallar sig för ”de tre vise männen”).

9 Ögonblicksbild från webbsidan med momentana mätvärden kl 11
Ögonblicksbild från webbsidan med momentana mätvärden kl den 4 mars 2009. Dessa mätvärden kan man också se på displayen vid Nisses huvudentré. (Nästa bild)

10 Momentana mätvärden kl 11.17 den 4 mars 2009.
(Molnigt väder)

11 Vi är stolta över att vi ger er både solskydd och grön el, men allra stoltast är vi över att Sara på energirådgivningen har anmält oss till tävlingen: årets solcellsanläggning hos SolEl-programmet. Psss! Jag tror att vi vinner! Tack Per –Inge och skolkören för sången och musiken till detta bildspel!

12 ÖPPET HUS 23 APRIL


Ladda ner ppt "Hej, det är jag som är ”Nisse Solcell"

Liknande presentationer


Google-annonser