Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

50-talet 1955 myntades uttrycket ”Rock and roll” av Alan Freed, en radio-DJ från Ohio, USA Första rock låten på Billboard. Den första rocklåt som kom upp.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "50-talet 1955 myntades uttrycket ”Rock and roll” av Alan Freed, en radio-DJ från Ohio, USA Första rock låten på Billboard. Den första rocklåt som kom upp."— Presentationens avskrift:

1 50-talet 1955 myntades uttrycket ”Rock and roll” av Alan Freed, en radio-DJ från Ohio, USA Första rock låten på Billboard. Den första rocklåt som kom upp till toppen på Billboards* listan var ”Crazy Man Crazy” med Bill Haley. Detta var 1953 och låten lyckades nå en top 20 placering. Bill Haley´s Comets har fler välkända låtar. Av dessa kan nämnas ”Rock around the Clock och “See you later Alligator”. Den sistnämnda låten sålde miljoner singlar inom en månad. Det fanns inte internet på denna tid, så det tog längre tid att lansera en artist. Det som gjorde denna nya genre till sin egen, var att takten blev mer rak, och att saxofonen som huvudinstrument byttes ut till elgitarr. Till en början var rocken en musikstil som upprörde folk över hela planeten. Man gick till och med så långt att man kallade den för djävulens musik.

2 1. Vilken musik/musikstil tror du var
populär innan rocken slog igenom? 2. Vad menar man med att takten blev mer rak?

3 Rocken föds med Elvis. Många säger att rocken föddes med Elvis inträde i Sam Philips studio ”Sun Records” 1953. Elvis skulle spela in några sånger som födelsedagspresent till sin mamma. Han blev så populär att han än idag kallas för ”The King of Rock and Roll”. När Elvis Presley slog igenom 1954 var det med låten ”That´s all right”. Han hade ett flertal låtar som tog sig till toppen av Billboards listan. Som exempel så tog sig Heartbreak Hotel sig ända upp till förstaplatsen Samma år gjorde Elvis sina första tvframträdanden och visades vid tillfällen från midjan och uppåt, då hans höftrörelser ansågs stötande och anspelade på sex. Fler kända låtar av Elvis är bland annat: Shake, rattle and roll (1956) och Jailhouse Rock (1957).

4 3. Vad är Billboard förutom en lista?
4. Varför visade man Elvis från midjan och uppåt och inte hela kroppen när han gjorde sina TV framträdanden?

5 En olycka upptäckte nytt gitarrljud.
Redan 1951 var det en olyckshändelse som tog fram det idag välkända ljudet från gitarrförstärkare. Även detta i Sun Studios. Ike Turner skulle spela gitarr på skivan ”Rocket 88” med Jackie Brenston. På väg till studion så hade Ike´s förstärkare vält och ramlat ner från flaket på bilen den stod på. Man fyllde det uppslagna hålet med papper. Det lät skrapigt och där många andra producenter skulle ha bytt ut denna spräckta högtalare sa istället Sam Philips: - ”Jag älskar det! Det ljudet ska vi ha!”. Detta ljud anses vara föregångaren till dagens ”distortion”. Fler ledande artister från denna tid är Chuck Berry (Johnny B Goode), Little Richard (Tutti Frutti) och Jerry Lee Lewis (Great balls of fire) mfl.

6 5. Vad betyder distortion på engelska?
6. Vad gör en musikproducent? 7. Varför tror du producenten Sam Phillips gillade ljudet?

7 60-talet Tack vare att de artister, se bilderna, som slog igenom under 50-talet, blomstrade nu musikindustrin av artister och grupper som ville utmana och utveckla denna nya genre.

8 Brittisk invasion. De artister och grupper som hade lyckats under det forna årtiondet fick kämpa för att behålla sin plats i strålkastarljuset. Publiken kunde till och med uppfatta det som om att inget hände under den första delen av 60-talet. Då kom den Brittiska invasionen, som var precis vad rocken behövde för att utvecklas. Band som tex. The Beatles, The Yardbirds och senare The Rolling Stones visade att inte bara amerikaner kunde det där med rock. Ett nytt sätt att få till ett unikt ljud som för all framtid skulle förändra ljudbilden inom rocken var Dave Davies i ”The Kinks” som till låten ”You really got me” hittade på ett sätt att få dist ur sin förstärkare med hjälp av rakblad och lite vilja Detta ljud utvecklades av Jim Marshall som byggde in denna funktion i sina gitarrförstärkare. Lite förvirrande under denna period var dock då många band och artister experimenterade, så att det var svårt att se vilken genre de tillhörde. Kort sammanfattat så skrev pop band rock låtar och tvärt om.

9 8. På vilket sätt tror du brittiska band
utvecklade rockmusiken? 9 Vad är det för skillnad mellan pop och rock? Är det någon?

10 Det som man oftast kommer ihåg från detta årtionde är den liberala synen på sex och droger, som gärna sammankopplades med de som spelade eller lyssnade på rock. Som exempel kan nämnas *Woodstock festivalen som hade över besökare som använde sig i stor utsträckning av olika illegala preparat. Denna festival hade som budskap ”tre dagar av fred och musik ”.

11 27 club Tack vare denna liberala livsstil var det många som gick bort i förtid vid väldigt ung ålder. Som exempel kan nämnas Brian Jones (ordinarie gitarrist i The Rolling Stones), Jim Morrison (sångare i The Doors), Jimi Hendrix, Janis Joplin. Dessa ingår i den ökända gruppen ”27 Club”. Denna klubbs medlemmar består av en grupp kända musiker som dött vid 27 års ålder. Dessa fyra dog inom en exakt period av två år, nämligen 3 juli 1969 till 3 juli En annan medlem som räknas till denna klubb är Curt Kobain som slog igenom med Nirvana Senaste tillskottet i denna klubb är Amy Winehouse som gick bort 23 juli 2011.

12 10. Vad var det för krig som pågick under
talet som man protesterade emot? 11. Vad har ”medlemmar i club 27 gemensamt? 12. Varför tror du man skapar/talar om en sådan grupp? Vad är budskapet?

13 70-talet Glam. I början av 70-talet växte en stil i rocken som kallades för ”glamrock” eller glitterrock. Vanligt för denna stil var att man använde sig av smink, unika frisyrer och färgglada satinkläder. Företrädare för denna stil är bland annat David Bowie, T-Rex, Sweet, KISS och Gary Glitter. En av de kvinnliga företrädarna är Suzi Quattro. Denna stil har haft fler vågor och har haft fler toppar under fler årtionden. Medlemmarna i KISS lyckades tack vare sitt smink hålla sina identiteter hemliga under nästan tio år. De tog av sminket 1983, för att ta på det igen 1996.

14 13.Vad tror du man menar med lite hårdare stil?
14. Vad handlar ockulta texter om?

15 Punk. Som en motreaktion mot den glada pop/rocken i slutet av 60 och början av 70 kom i mitten på 70-talet en subkultur kallad ”Punk”. Denna musikstil var aggressiv och det var inte lika viktigt att man kunde spela ett instrument. Den aggressiva stämningen på konserterna kunde till och med sluta i blodvite. Man var arg mot samhället och politikerna som styrde. Det var en ”gör det själv-anda” som präglade punken. Allt från kläder till frisyren skulle man skapa själv. Det är få subkulturer som går ut lika mycket på att chocka och provocera samhället som just punken. Några av de stora inom punken var bla. Ramones, The Clash och Sex Pistols.

16 15.På vilka sätt tror du man chockade publiken?
16. Vilka saker i samhället protesterade man emot?

17 17.Hur hör man att det är disco?
DISCO + Rock = ? Förutom punken så var disco väldigt inne under denna tid. Så pass mycket att till och med rockbandet KISS skrev en discolåt. (I was made for loving you). KISS fans gillade till en början inte denna ide´. Trots detta är den idag en av gruppens mest uppskattade låtar. 17.Hur hör man att det är disco? 18. Har du hört I was made for loving you baby


Ladda ner ppt "50-talet 1955 myntades uttrycket ”Rock and roll” av Alan Freed, en radio-DJ från Ohio, USA Första rock låten på Billboard. Den första rocklåt som kom upp."

Liknande presentationer


Google-annonser