Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Varför måste jag ha ett långt och jobbigt lösenord? Jo… det är såhär…

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Varför måste jag ha ett långt och jobbigt lösenord? Jo… det är såhär…"— Presentationens avskrift:

1 Varför måste jag ha ett långt och jobbigt lösenord? Jo… det är såhär…

2 Aja baja nr 1: korta lösenord  Brute force (råstyrka)  Testar kombinationer enligt kända tecken: 111 112 113 osv…  En modern PC kan testa 2 800 000 kombinationer per sekund! Ett 10 tecken långt lösenord med enbart gemener kan hackas på en dag.  Brute force (råstyrka)  Testar kombinationer enligt kända tecken: 111 112 113 osv…  En modern PC kan testa 2 800 000 kombinationer per sekund! Ett 10 tecken långt lösenord med enbart gemener kan hackas på en dag. Suck.. Jag får väl använda mig av längre lösenord då…

3 Aja baja nr 2: endast bokstäver  Ett lösenord som t.ex. qwerty (förutom att det är ett av de vanligaste lösenorden i världen), är lätt för datorn att testa sig fram till.  Lösenordet är 6 tecken långt. I det här fallet är det enbart gemener.  Det ger oss 594 823 321 tänkbara kombinationer att testa. Tänk på föregående bild. En vanlig PC kan testa 2 800 000 kombinationer per sekund.  … Strax under 4 minuter för min lilla laptop med andra ord.  Ökar vi på med siffror och specialtecken, ökar antalet tänkbara kombinationer i lösenordet från 594 miljoner till drygt 208 miljarder ( 20 timmar )…. Det räcker ju inte!  Ett lösenord som t.ex. qwerty (förutom att det är ett av de vanligaste lösenorden i världen), är lätt för datorn att testa sig fram till.  Lösenordet är 6 tecken långt. I det här fallet är det enbart gemener.  Det ger oss 594 823 321 tänkbara kombinationer att testa. Tänk på föregående bild. En vanlig PC kan testa 2 800 000 kombinationer per sekund.  … Strax under 4 minuter för min lilla laptop med andra ord.  Ökar vi på med siffror och specialtecken, ökar antalet tänkbara kombinationer i lösenordet från 594 miljoner till drygt 208 miljarder ( 20 timmar )…. Det räcker ju inte!

4 Aja baja nr 3: ord  Tänk på föregående exempel… En dator testar alternativ utifrån en lista med kända tecken, som den testar i tur och ordning:  gemener: abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö  versaler: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ  siffror: 12345678910  specialtecken: §½!”@#£¤$%&/{([])}=?+\´`¨^~’*-_<>|,;.:  Tänk på föregående exempel… En dator testar alternativ utifrån en lista med kända tecken, som den testar i tur och ordning:  gemener: abcdefghijklmnopqrstuvwxyzåäö  versaler: ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ  siffror: 12345678910  specialtecken: §½!”@#£¤$%&/{([])}=?+\´`¨^~’*-_<>|,;.:

5 Detta verkar ju bra. Specialtecken, versal, siffra och 15 tecken! !sommar5Blommor Hackaren kör igång sin matching, som inkluderar en ordlista utöver listorna av tecken.. Eftersom lösenordet innehåller ord, översätts det i princip till ett lösenord på 4 tecken (likvärdigt med t.ex. abcd ): ! | sommar | 5 | Blommor

6 Hur ska jag göra då?  Tips: ersättningsmetoden Använd dig av ord, men ersätt bokstäver. Föregående exempel !sommar5Blommor kan istället bli !s0mmar58l0mm0r. Inga matchningar i ordlistor.  Tips: variation Variera gemener och versaler. !s0mMAR58l0mM0R blir oerhört svårt för en programvara att gissa, och vi är uppe i 157 miljarder år för en vanlig PC att gissa ditt lösenord.  Tips: ersättningsmetoden Använd dig av ord, men ersätt bokstäver. Föregående exempel !sommar5Blommor kan istället bli !s0mmar58l0mm0r. Inga matchningar i ordlistor.  Tips: variation Variera gemener och versaler. !s0mMAR58l0mM0R blir oerhört svårt för en programvara att gissa, och vi är uppe i 157 miljarder år för en vanlig PC att gissa ditt lösenord.

7 Det verkar jobbigt. Kan inte ni hjälpa mig istället?  Självklart gör vi vad vi kan. Men om vi alla hjälps åt kan vi sova gott om nätterna.  Tekniken kan bara göra så mycket. Det är en ständig katt och råtta-lek och kriminella hittar nya vägar att kringgå tekniska hinder.  Därför är det så viktigt att ni använder starka lösenord (och därför tvingar vi er till det)  Självklart gör vi vad vi kan. Men om vi alla hjälps åt kan vi sova gott om nätterna.  Tekniken kan bara göra så mycket. Det är en ständig katt och råtta-lek och kriminella hittar nya vägar att kringgå tekniska hinder.  Därför är det så viktigt att ni använder starka lösenord (och därför tvingar vi er till det)


Ladda ner ppt "Varför måste jag ha ett långt och jobbigt lösenord? Jo… det är såhär…"

Liknande presentationer


Google-annonser