Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

HJÄRNAN.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "HJÄRNAN."— Presentationens avskrift:

1 HJÄRNAN

2 Hjärnans delar Hemisfärer Lober Hjärnbarken Storhjärnan
Pannloben, lobus frontalis Tinningloben, lobus temporalis Hjässloben, lobus parietalis Nackloben, lobus occipitalis Hjärnbarken Storhjärnan

3

4 Kvinnors och mäns hjärnor ser olika ut.
Det finns lika stora skillnader i hjärnan mellan olika män som mellan kvinnor och män. Däremot är produktionen av vissa signalsubstanser olika hög liksom produktionen av vissa hormoner. Kvinnors och mäns hjärnor ser olika ut.

5 Kvinnors och mäns hjärnor fungerar på olika sätt.
? ? ? ? ? ? Pappan kan skada barnet Mäns hjärnor är inte lämpliga för barnuppfostran. Det var det dummaste jag har hört. Människan blir till människa genom uppfostran. En man kan älska och vårda ett barn lika bra som en kvinna.

6 Ingemar Gens, beteendevetares svar:
Trygghet är viktigast – Det blir oerhört märkligt när en professor med så tunga biologiska argument har så stor tilltro till uppfostran. Om vi styrs så stenhårt av biologi skulle vi väl kunna uppfostra barnen i hagar eller med robotar. Eller inte alls. Men kvinnan är ju ändå den som föder barn och ammar. Är hon inte bäst lämpad att också ta hand om det då? – Om du ger ett nyfött barn till en man kommer han att göra allt för att det barnet ska överleva och må bra. Och han kommer att lyckas. Ju fler trygga personer barnet har omkring sig, ju fler som älskar det, desto bättre. Om det är män eller kvinnor spelar noll roll. Tar den roll som krävs Många anser nog ändå att kvinnor är lite bättre på det där med hem och familj. – Det beror på att flickor från första stund får lära sig att andra har större och viktigare behov än de själva. En ”riktig kvinna” ska kunna ta hand om hem och familj. – Pappor har haft en annan roll. Men om det är framgångsrikt att vara en aktiv pappa, så kommer han att vara det. Människan är så stor att hon tar den roll som krävs av henne. Annicas fem punker: Därför är män sämre lämpade att ha hand om små barn. 1. Sämre känsel i fingertopparna: – Känsligheten har stor betydelse när du hanterar ett nyfött, ömtåligt barn. Du avväger dina rörelser beroende på vilken input du får från dina känselnerver. 2.Män har tunnelseende: – Kvinnan har däremot ett bredare, nästan 180 graders synfält och kan nästan se ”bakom ryggen”. Det är oerhört viktigt för att ha en bra överblick när barnet börjar krypa omkring. 3. Mindre känslig hörsel: – En mamma hör mycket svaga ljud och kan, på sitt barns skrik, avgöra om det är för varmt, för kallt, hungrigt, trött eller bajsnödigt. En man har inte alls samma känslighet i innerörat. 4. Doften och rösten: – Mannens konstiga maskulina doft och mörka stämma passar inte barnen. 5. Modersinstinkten: – Hos mamman utsöndras hormonet oxytocin i hennes blod efter förlossningen och det svämmar ut när hon hör barnet skrika. Detta hormon ger i normala fall den starka modersinstinkten, liksom hos alla däggdjursmödrar. Människan är inget undantag.

7 Genier har större vänsterhemisfärer.
Genier har större hjärnor. Män har större hjärnor än kvinnor och därför är de smartare. Man kan se på storleken av olika områden av hjärnan vad människan är smart på.

8 Loberna

9 Amygdala är centrat för ….

10 SIGNALSUBSTANSER

11 Biologism kontra psykologi
Styr hjärnan oss? Kan vi styra vår hjärna? Kan vi styra vår produktion av olika signalsubstanser? Biologism kontra psykologi Vad ger de olika inriktningarna för konsekvenser på vård och omsorg?

12 Svartsjuka Svartsjuka är en nedärvd psykologisk Mekanism
Personer som inte varit svartsjuka har Inte fört sina gener Vidare i lika stor utsträckning Män tenderar att vara mer oroliga över sexuell otrohet Kvinnor tenderar att vara mer oroliga över emotionell otrohet

13 Kärlek på syntetisk väg
Snart kan du spreja dig kär! Förälskad i fel person? Saknas passionen i en relation som en gång hade allt men inte längre har det? I framtiden kan läkemedel korrigera dylika känslolägen, anser forskare som sätter likhetstecken mellan kärlek och kemi. Champagne och ostron i all ära, men några mirakelmedel mot relationskollaps är de inte. Men tanken att riktiga sådana kan komma ut på marknaden inom några år är inte alls utopisk, anser bland andra Larry Young, professor i neurovetenskap vid Emroy University i Atlanta, Georgia. I förra veckans nummer av vetenskapstidskriften Nature skriver han om försök som pågår i Australien, där forskare utvärderar om behandling med en hormonspray innehållande oxytocin kan förbättra resultaten vid samtalsterapi bland par som försöker hitta tillbaka till de känslor som falnat.

14 Val av partner

15 Sensationssökare

16 Sensationssökare tros ha en lägre biologisk aktivering Behöver större doser av stimulans för att känna något Benägna att syssla med extremsporter och fallenhet för droger

17 Hjärnan eller psyket? ADHD Kärlek Aspergers (Autism) Glädje Framgång
Demens Schizofreni Depression Borderline Sociopati Kärlek Glädje Framgång Motivation IQ EQ Fria val

18 När ska vi finna nyckeln till de psykologiska processerna?

19 Styrkor Förklarar genetiska tendenser och effekter på personligheten Kan kombineras med andra perspektiv Svagheter ”Reducerar” människan till bara biologi Har använts som ursäkt för att förtrycka, kränka och utrota grupper av människor

20 Evolutionsteorin Charles Darwin (1809-1882) Naturligt urval
(Survival of the fittest) Människan är ett ”djur” styrt av evolutionen

21 Evolutionen har skapat våra psykologiska mekanismer över miljontals år
Grundtankar Evolutionen har skapat våra psykologiska mekanismer över miljontals år De existerar för att de har varit framgångsrika när det gäller överlevnad och reproduktion.

22 Statens institut för rasbiologi
Verksamt Ville hitta "de djupare liggande orsakerna till brottslighet, vanart, alkoholism, sinnessjukdom" och kunna bringa "annan undermålighet” i dagen En ”fast teoretisk grundval för en exakt rashygien och en rationell befolkningspolitik".

23 Tvångssteriliseringar
Sterilisering påbjöds i tre fall, nämligen på: eugenisk indikation, då individen ansågs allmänt genetiskt mindervärdig, till exempel på så kallad rasbiologisk grund social indikation, till exempel då föräldrarnas sociala omständigheter ansågs leda till en förutsägbart mindrevärdig avkomma medicinsk indikation då individen hade något som ansågs vara en sjukdom vilken bedömdes som ärftlig. Ca människor övervägande kvinnor steriliserades fram till lagens avskaffande 1976


Ladda ner ppt "HJÄRNAN."

Liknande presentationer


Google-annonser