Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Fortsatt uppföljning av tidigare APODOS-mål kvartal 1 2018 Gunnar Dahlberg Info. läkare Läkemedelskommittén.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Fortsatt uppföljning av tidigare APODOS-mål kvartal 1 2018 Gunnar Dahlberg Info. läkare Läkemedelskommittén."— Presentationens avskrift:

1 Fortsatt uppföljning av tidigare APODOS-mål kvartal Gunnar Dahlberg Info. läkare Läkemedelskommittén

2 Kommentarer till statistiken
Förskrivningsmönstret för respektive vårdcentral över tid är relativt oförändrat även om några gjort en förbättring. Utbildningsinsatser och stöd av klinisk farmaci så påbörjats kommer förhoppningsvis ge ytterligare förbättring under kvartal 2 De flesta vårdcentralerna har få antal patienter som står på olämpliga läkemedel vilket är bra. Hos de vårdcentraler som har få DOS-patienter så kan enstaka patienter påverka andelen mer än hos de som har många DOS-patienter dvs ge missvisande statistik Generellt fortfarande bra men med några negativa förändringar enligt nedan, variationen mellan Vårdcentralerna är dock stor Antipsykosmedel har på nytt minskat vilket är positivt. Nationellt är vi dock bland de som har det bästa förskrivningsmönstret gällande neuroleptika. NSAID minskar både för DOS-patienterna även totalt för gruppen över 75 år, vilket är ett positivt. Medel mot trängninntinens har ökat sista året. Ökningen består fra av en ökad förskrivning av Betmiga, som inte har någon antikolinerg effekt. Är dock kontraindicerat vid svår okontrollerad hypertoni. Bör användas med försiktighet hos pat med hjärt-kärlsjukdom (Janusinfo). Övriga medel mot träningsinkontinens, som har antikolinerg effekt, minskar vilket är positivt.an generellt Hydroxizin har även detta kvartal ökat både totalt för gruppen över 75 år men även för de med APO-dos vilket är negativt. I princip så finns det ingen indikationen för hydroxizin för personer > 75 år.

3

4

5

6

7

8

9

10

11 Mål <1 %

12

13


Ladda ner ppt "Fortsatt uppföljning av tidigare APODOS-mål kvartal 1 2018 Gunnar Dahlberg Info. läkare Läkemedelskommittén."

Liknande presentationer


Google-annonser