Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Välkommen till Miljöombudsutbildning 7 nov 2018

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Välkommen till Miljöombudsutbildning 7 nov 2018"— Presentationens avskrift:

1 Välkommen till Miljöombudsutbildning 7 nov 2018
Miljösamordnare Christina Breding

2 Dagens program kl Miljökunskap och kommunens miljöcertifiering, Christina Breding kl Fika kl Forts. Christina Breding kl Sopsortering, Pernilla Cederlöf Avfall Återvinning   kl Lunch (på egen hand) kl Energi, Oskar von Essen Fastighet kl Transporter, Maria Olsson Grön Trafik kl Fika kl Forts. Christina Breding kl Miljörevision, Birgitta Lindström kl Slut för idag

3 Disposition Kommunens miljöcertifiering Miljöpåverkan
Miljöpolicy, mål för ett Ekologiskt hållbart Östersund och rutiner Miljöorganisation, miljöombudens roll Avvikelsehantering Det finns många olika argument till varför man ska satsa på ett miljöarbete. 1. Vi vill bevara en rik och väl fungerande miljö till våra barn och barnbarn med frisk luft, rent vatten och ren mat där de arter och miljöer som naturligt förekommer finns bevarade. 2. Kommuninvånare och företagare i kommunen tycker att miljöarbete är prioriterat och att kommunen bör dra sitt strå till stacken, föregå med gott exempel och hjälpa till och driva utvecklingen framåt. 3. Kommunen är naturligtvis skyldig att följa den lagstiftning som finns och när manarbetar i ett miljöledningssystem så är just att identifiera, fördela och säkerställa att man följer miljölagstiftningen en viktig del av arbetet. 4. I begreppet hållbar utveckling ingår en ekologisk, social och ekonomisk dimension. Alla dessa måste samverka för att vi ska nå en hållbar samhällsutveckling. Här brukar man ta upp industriländernas höga konsumtionsnivå jämfört med utvecklingsländerna och rättviseaspekten. 5. Genom att minska och effektivisera sin användning av material och energi kan man minska sina kostnader vilket är positivt ur en ekonomisk synvinken också förutom för miljön. 6. I näringsliver blir det vanligare och vanligare att företagen ställer krav på sina underleverantörer att de ska ta arbeta på ett miljöanpassat sätt för att få leverera sina varor och tjänster. Regeringen har ålagt statliga verk och myndigheter att införa miljöledningssystem och vem vet vilka krav som kommer att ställas på kommunerna i framtiden, genom att vara ute i god tid är man bättre förbered på eventuella kommande krav.

4 Övergripande politisk vision för Östersunds kommun
”Ett demokratiskt, socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbart Östersund är den gemensamma, grundläggande visionen för Östersunds utveckling och utgångspunkt för det långsiktiga politiska arbetet” Det finns många olika argument till varför man ska satsa på ett miljöarbete. 1. Vi vill bevara en rik och väl fungerande miljö till våra barn och barnbarn med frisk luft, rent vatten och ren mat där de arter och miljöer som naturligt förekommer finns bevarade. 2. Kommuninvånare och företagare i kommunen tycker att miljöarbete är prioriterat och att kommunen bör dra sitt strå till stacken, föregå med gott exempel och hjälpa till och driva utvecklingen framåt. 3. Kommunen är naturligtvis skyldig att följa den lagstiftning som finns och när manarbetar i ett miljöledningssystem så är just att identifiera, fördela och säkerställa att man följer miljölagstiftningen en viktig del av arbetet. 4. I begreppet hållbar utveckling ingår en ekologisk, social och ekonomisk dimension. Alla dessa måste samverka för att vi ska nå en hållbar samhällsutveckling. Här brukar man ta upp industriländernas höga konsumtionsnivå jämfört med utvecklingsländerna och rättviseaspekten. 5. Genom att minska och effektivisera sin användning av material och energi kan man minska sina kostnader vilket är positivt ur en ekonomisk synvinken också förutom för miljön. 6. I näringsliver blir det vanligare och vanligare att företagen ställer krav på sina underleverantörer att de ska ta arbeta på ett miljöanpassat sätt för att få leverera sina varor och tjänster. Regeringen har ålagt statliga verk och myndigheter att införa miljöledningssystem och vem vet vilka krav som kommer att ställas på kommunerna i framtiden, genom att vara ute i god tid är man bättre förbered på eventuella kommande krav.

5 Varför miljöcertifiering
Politiskt beslut: Kommunstyrelsen beslutade den 24 augusti 1999, § 244, om införande av ett miljöledningssystem i Östersunds kommun Miljöcertifierad enligt ISO och EMAS- registrerade sedan 2007 Ett verktyg för att minska organisationens miljöpåverkan. Lägga resurser där de ger bäst miljönytta och följa upp arbetet.

6 Hur påverkar vi miljön på arbetet?
- Energianvändning Förebyggande brandskydds-arbete Bilkörning/ transporter - Använder material och produkter ex. papper, kontorsutrustning, sjukvårdsmaterial Mat -Avfallshantering Avfallshanteringg Kemikalieanvändning Inköp/upphandlingar ex. kontorsutrustning, möbler, fordon, skolskjutsar, mat mm - Minska mängden som används ex självdoserande system - Välj minst miljöpåverkande produkt ex. biologiskt nedbrytbara rengörings- och lösningsmedel, vegetabiliska oljor, alkylatbränsle, etanol - Handskas med och förvara säkert. Undvik spill på mark och vatten, brand Det blir ett farligt avfall som ska hämtas av godkänd transportör ex Renhållningens MFA-bil. Som privatperson ska man lämna till återvinnings-centralerna i Odenskog, Lit eller Brunflo Se rutin för kemikalieanvändning

7 Varför ska vi jobba med dessa miljöfrågor och vad kan vi göra
Klimatpåverkan och energianvändning Kemikalieanvändning Hållbar mat Avfall Det finns fler…. Det finns många olika argument till varför man ska satsa på ett miljöarbete. 1. Vi vill bevara en rik och väl fungerande miljö till våra barn och barnbarn med frisk luft, rent vatten och ren mat där de arter och miljöer som naturligt förekommer finns bevarade. 2. Kommuninvånare och företagare i kommunen tycker att miljöarbete är prioriterat och att kommunen bör dra sitt strå till stacken, föregå med gott exempel och hjälpa till och driva utvecklingen framåt. 3. Kommunen är naturligtvis skyldig att följa den lagstiftning som finns och när manarbetar i ett miljöledningssystem så är just att identifiera, fördela och säkerställa att man följer miljölagstiftningen en viktig del av arbetet. 4. I begreppet hållbar utveckling ingår en ekologisk, social och ekonomisk dimension. Alla dessa måste samverka för att vi ska nå en hållbar samhällsutveckling. Här brukar man ta upp industriländernas höga konsumtionsnivå jämfört med utvecklingsländerna och rättviseaspekten. 5. Genom att minska och effektivisera sin användning av material och energi kan man minska sina kostnader vilket är positivt ur en ekonomisk synvinken också förutom för miljön. 6. I näringsliver blir det vanligare och vanligare att företagen ställer krav på sina underleverantörer att de ska ta arbeta på ett miljöanpassat sätt för att få leverera sina varor och tjänster. Regeringen har ålagt statliga verk och myndigheter att införa miljöledningssystem och vem vet vilka krav som kommer att ställas på kommunerna i framtiden, genom att vara ute i god tid är man bättre förbered på eventuella kommande krav.

8 Klimatpåverkan = växthuseffekt
FN´s klimatkonferens i Paris 2015 Mål: - Hålla den globala uppvärmningen under två grader, men helst under 1,5 grader - Öka ambitionerna efter hand, avstämning var femte år - Stöd från industrialiserade länder till utvecklingsländer Det finns många olika argument till varför man ska satsa på ett miljöarbete. 1. Vi vill bevara en rik och väl fungerande miljö till våra barn och barnbarn med frisk luft, rent vatten och ren mat där de arter och miljöer som naturligt förekommer finns bevarade. 2. Kommuninvånare och företagare i kommunen tycker att miljöarbete är prioriterat och att kommunen bör dra sitt strå till stacken, föregå med gott exempel och hjälpa till och driva utvecklingen framåt. 3. Kommunen är naturligtvis skyldig att följa den lagstiftning som finns och när manarbetar i ett miljöledningssystem så är just att identifiera, fördela och säkerställa att man följer miljölagstiftningen en viktig del av arbetet. 4. I begreppet hållbar utveckling ingår en ekologisk, social och ekonomisk dimension. Alla dessa måste samverka för att vi ska nå en hållbar samhällsutveckling. Här brukar man ta upp industriländernas höga konsumtionsnivå jämfört med utvecklingsländerna och rättviseaspekten. 5. Genom att minska och effektivisera sin användning av material och energi kan man minska sina kostnader vilket är positivt ur en ekonomisk synvinken också förutom för miljön. 6. I näringsliver blir det vanligare och vanligare att företagen ställer krav på sina underleverantörer att de ska ta arbeta på ett miljöanpassat sätt för att få leverera sina varor och tjänster. Regeringen har ålagt statliga verk och myndigheter att införa miljöledningssystem och vem vet vilka krav som kommer att ställas på kommunerna i framtiden, genom att vara ute i god tid är man bättre förbered på eventuella kommande krav.

9 Kemikalieanvändning och påverkan på miljö och hälsa
Bra information och tips på: Det finns många olika argument till varför man ska satsa på ett miljöarbete. 1. Vi vill bevara en rik och väl fungerande miljö till våra barn och barnbarn med frisk luft, rent vatten och ren mat där de arter och miljöer som naturligt förekommer finns bevarade. 2. Kommuninvånare och företagare i kommunen tycker att miljöarbete är prioriterat och att kommunen bör dra sitt strå till stacken, föregå med gott exempel och hjälpa till och driva utvecklingen framåt. 3. Kommunen är naturligtvis skyldig att följa den lagstiftning som finns och när manarbetar i ett miljöledningssystem så är just att identifiera, fördela och säkerställa att man följer miljölagstiftningen en viktig del av arbetet. 4. I begreppet hållbar utveckling ingår en ekologisk, social och ekonomisk dimension. Alla dessa måste samverka för att vi ska nå en hållbar samhällsutveckling. Här brukar man ta upp industriländernas höga konsumtionsnivå jämfört med utvecklingsländerna och rättviseaspekten. 5. Genom att minska och effektivisera sin användning av material och energi kan man minska sina kostnader vilket är positivt ur en ekonomisk synvinken också förutom för miljön. 6. I näringsliver blir det vanligare och vanligare att företagen ställer krav på sina underleverantörer att de ska ta arbeta på ett miljöanpassat sätt för att få leverera sina varor och tjänster. Regeringen har ålagt statliga verk och myndigheter att införa miljöledningssystem och vem vet vilka krav som kommer att ställas på kommunerna i framtiden, genom att vara ute i god tid är man bättre förbered på eventuella kommande krav.

10 Vad kan vi göra? Upphandling och inköp: ställ kemikaliekrav, välj minst miljöpåverkande produkt. Upphandlingsmyndigheten Giftfri förskola och skola Kemikaliefri städning Ftalatfria handskar Nybyggnation; förskolor, skolor, boenden, kontor Rutin för kemikaliehantering; förvaring, säkerhetsdatablad, kemikalieförteckning, riskbedömning

11 Kemikaliemärkning Ex. - drivmedel/olja - färg/lösningsmedel - rengöringskemikalier - labbkemikalier – köldmedier - läkemedel - specialkemikalier - Minska mängden som används ex självdoserande system - Välj minst miljöpåverkande produkt ex. biologiskt nedbrytbara rengörings- och lösningsmedel, vegetabiliska oljor, alkylatbränsle, etanol - Handskas med och förvara säkert. Undvik spill på mark och vatten, brand Det blir ett farligt avfall som ska hämtas av godkänd transportör ex Renhållningens MFA-bil. Som privatperson ska man lämna till återvinnings-centralerna i Odenskog, Lit eller Brunflo Se rutin för kemikalieanvändning

12 Måltidsservice levererar mat till: - skolor och förskolor
Hållbar mat Klimatsmart mat Ekologisk mat Matsvinn MÅL: Av de livsmedel som kommunen köper in är minst 50 % ekologiskt till 2020 Måltidsservice bedriver verksamhet i 83 kök 45 tillagningskök, 10 mottagningskök, 28 serveringskök Måltidsservice levererar mat till: - skolor och förskolor - äldreboenden

13 Din roll i miljöarbetet
- Rutiner och instruktioner - Mål för ett Ekologiskt hållbart Östersund och aktiviteter

14

15 Resor: resepolicy, webbkonferens, cykel, busskort, bilpool, tvätt, tankning.
Energianvändning: släck och stäng av utrustning Sopor: sortering på arbetsplatsen, miljöfarligt avfall, tonerkassetter, elektronikskrot ex gamla datorer Kemikalieanvändning: märkningspliktiga kem, säkerhetsdatablad, förvara och hantera säkert, oftast FA Material och produkter: läsa på skärmen, dubbelsidig utskrift, Fairtrademärkt kaffe och te Inköp: enligt ramavtal Systematiskt brandskyddsarbete SBA Lokala rutiner och instruktioner på arbetsplatsen: kom ihåg dokumentstyrning

16 Mål för ett Ekologiskt hållbart Östersund och aktiviteter

17 Miljöpolicy 2018 Vinterstaden Östersund tänker, genomför och kommunicerar smarta miljölösningar på kort och lång sikt. Det innebär att - Användningen av energi och material skall vara effektiv i relation till nyttan. - Fossilfria lösningar skall systematiskt genomförs. - Kommunens verksamhet bygger på ett kretsloppstänkande och bidrar till en ökad miljömedvetenhet hos kommunens invånare. - Nyttjande av mark och vatten är en långsiktig hushållning som ger en rik variation av naturtyper, biotoper och arter. - Kommunen skall i all sin verksamhet sträva efter att minimera sin negativa inverkan på människors hälsa och på omgivningen. - Kommunen ska i all sin verksamhet arbeta systematiskt för att minimera användningen och spridningen av kemikalier som påverkar människor, omgivning och miljö negativt.  - Kommunen arbetar med att förbättra och utveckla sitt miljöarbete inom alla områden och förebygga föroreningar. - Kommunen informerar leverantörer och entreprenörer om kommunens miljöarbete. - Kommunen motsätter sig all prospektering, provbrytning och brytning av alunskiffer i kommunen. - Kommunen skall i all verksamhet klara alla gällande lagkrav inom miljöområdet. - Kommunens miljöpolicy skall öppet kommuniceras med alla anställda och i tillämpliga delar med personer som arbetar för eller på uppdrag av kommunen samt övriga intresserade.

18 Långsiktiga mål 2018 Ekologiskt Hållbart

19 Nämndsmål Kommunen ska i all sin verksamhet sträva mot en giftfri miljö.
Giftiga kemikalier i förskolor och skolor ska vara utfasade till 2020. Exempel från budget 2018: - Minskning av produkter med giftiga kemikalier i förskolor. Antal förskolor där man följt förvaltningens rekommendationer helt och tagit bort riskfyllda produkter (leksaker, material och inventarier) skall uppgå till 100 %. (BUN) - Under 2018 ska antalet farliga och allergiframkallande kemiska produkter minska jmf med föregående år. (US) - Klorförbrukningen per badande ökar inte på Storsjöbadet under (US)

20 Nämndsmål Av de livsmedel som kommunen köper in är minst 50% ekologiska 2020. Exempel från budget 2018: - Serviceförvaltningen ska verkställa och sträva mot att överträffa de mål kring ekologisk mat som respektive beställande nämnd beslutar. (US) - Andelen ekologiska livsmedel som köps in på badanläggningarna. (US) Andelen ekologiska livsmedel som Vård- och omsorgsnämnden köper in ska under 2018 vara minst 40%. (VON) Andel ekologisk mat på skolor och förskolor ökar till 40 % 2018 (BUN)

21 Förvaltningarnas aktiviteter för att nå målen
Förvaltningarna har i uppdrag att ta fram aktiviteter för att nå målen. De ska ange tid, resurser och ansvar. Integrera gärna i Stratsys

22 Miljöorganisation och ansvar
Kommunfullmäktige/kommunstyrelse - Ledningen på politisk nivå Kommunlednings-gruppen KLG - Ledningen på förvaltningsnivå Förvaltningschefer Central processansvarig för miljöledningssystemet (CPA) Nämnder Områdes-/ avdelnings-/ enhetschefer Miljöombud Politiker Tjänstemän Miljöstrateg Kommundirektör - Ledningens representant Lokala processansvariga på resp förvaltning (LPA) Ledningens representant Bert-Olof Åkerström Central processansvarig Ulla Nordin MiljöForum Lokala processansvariga: Göta Larsson, socialförvaltningen Ulf Sandberg, serviceförvaltningen Christina Breding, samhällsbyggnadsförvaltningen Magnus Rosenberg, teknisk förvaltning Britt-Inger Stein-Öhrnell, barn- och utbildningsförvaltningen Ulla Brandén, vård- och omsorgsförvaltningen Ulla Nordin, kommunledningsförvaltningen Agenda 21 samordnare Iren Karlsson Berglund Miljöombud Finns utsedda i verksamheten, för förteckning kontakta Iren Karlsson Berglund eller respektive områdes-/enhetschef. Deras roll: Miljöombuden är resurspersoner i verksamheten och biträder enhetens ledning och personal i framtagande/revidering av mål och handlingsplaner. Miljöombuden informerar löpande om nyheter inom miljöområdet och biträder personal vid upprättande av rutiner och instruktioner. Miljöforum

23 Miljöforum Centralt processansvarig (CPA)
Christina Breding, kommunledningsförvaltningen Lokalt processansvariga (LPA) Sylvia Eckerdal, barn- och utbildningsförvaltning Christina Breding, kommunledningsförvaltning Fredrik Longueville, samhällsbyggnad Ann Färdvall, serviceförvaltning Anneli Andersson, socialförvaltning Annelie Mattson-Djos, teknisk förvaltning Birgitta Lindström, vård- och omsorgsförvaltning Marina Nilsson, kultur- och fritidsförvaltningen

24 Miljöombudens roll - Miljöombuden finns på förvaltningarna. De fungerar som kompetensstöd och kan biträda enhetens ledning med att utarbeta och revidera mål och handlingsplaner. Miljöombuden är resurspersoner i verksamheten. De informerar om nyheter inom miljöområdet. De kan hjälpa till med utformning av rutiner och instruktioner. Exempel : - Säkerställa att det finns biljournal i enhetens bilar, informera om hur den ska fyllas i samt skicka in journalblad årligen. Anordna ”kurs” i att tanka biogasbil. Låna elcykel från Grön trafik och testcykla på arbetsplatsen. Uppmuntra till bussåkning (företagskort) Information om källsortering till nyanställda. Undersöka om det behövs information, instruktioner, anslag för att förbättra källsorteringen på arbetsplatsen. Återanvänd material ex som pyssel. Spara energi, släcka och stänga apparater, torkskåp, tvättmaskin Inventera och förteckna märkningspliktiga kemikalier. Se till att det finns säkerhetsdatablad och en aktuell kemikalieförteckning tillgängliga enligt rutinen för kemikaliehantering i miljöhandboken. Ordna miljödag på din enhet Ta upp miljöfrågor vid arbetsplatsträffar Erbjuds: - grundläggande utbildning för nya miljöombud 1 dag - miljöombudsträff, 1 ggr/termin. Kompetenshöjning Miljögruppen på Barn & Utbildning: BrittInger SteinÖhrnell Lokal processansvarig Christina Norum- Häggenås skola Anna Janson -PC Anne Vikman -Ottfjällets förskola Ewa Edvinsson- Fåker skola och fsk Eva Larsson-Frösö förskolor Pelle Brandén- Parkskolan Två halvdagsseminarier Regelbundna träffar - tagit fram handlingsplan Miljöombud - uppdaterar förteckning just nu - deras roll - ex. ta fram handlingsplan och kommunicera detta på arbetsplatsen, inventering av ex. källsorteringen, hantering farligt avfall, kemikalier på kemisalar och fordons-/verkstadsutbildning

25 Avvikelsehantering Exempel:
Olyckshändelse/tillbud: spillt ut kemikalier, brand, Sopsortering: saknas kärl Ramavtal följs inte Miljömål nås inte

26 Avvikelsehantering Insidan/Mina system/Avvikelserapportering Miljö

27 Miljöombudens sida Outlookgrupp Miljöombud i Östersund
Prenumerera på nyheter

28 Välkommen till miljöombudsträff våren 2019!
Anmälan via Insidan


Ladda ner ppt "Välkommen till Miljöombudsutbildning 7 nov 2018"

Liknande presentationer


Google-annonser