Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

SFI = Svenska För Invandrare

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "SFI = Svenska För Invandrare"— Presentationens avskrift:

1 SFI = Svenska För Invandrare

2 Vem får studera på SFI? En person har rätt att studera på SFI när han/hon uppfyller följande krav: är vuxen (från och med den 1 juli det år han/hon fyller 16). inte har grundläggande kunskaper i svenska språket. är folkbokförd i kommunen. - är EU/EES-medborgare eller medborgare i Schweiz och har uppehållsrätt (arbete, studier) i Sverige och är bosatt i kommunen. Personer med kunskaper i danska eller norska har inte rätt till utbildningen, om grundläggande svenskundervisning inte kan anses nödvändig.

3 Vilka kurser och studievägar finns på SFI?
På SFI finns kurserna A, B, C och D. Det finns även en introduktionsgrupp som kallas Slussen. För de elever som är illitterata eller analfabeter så finns en alfabetiseringskurs som ingår i A-kursen. Utbildningen utgörs av tre olika studievägar: Studieväg 1: Kurserna A till D Studieväg 2: Kurserna B till D Studieväg 3: Kurserna C och D

4 Studieväg 1: Studieväg 1 vänder sig till dem som har kort eller ingen skolbakgrund (0 - 5 år) från sitt hemland. Elever som inte har kunskap om det latinska alfabetet eller behöver ett långsamt tempo kan också börja i studieväg 1. Studieväg 2: Studieväg 2 vänder sig till dem som har grundskoleutbildning eller motsvarande (6 - 9 år) från sitt hemland. Studieväg 3: Studieväg 3 vänder sig till dem som har motsvarande gymnasieutbildning eller högre utbildning (10 år eller mer) från sitt hemland. Det finns även en utbildning i Borås som heter SFUA. Det betyder svenska för utländska akademiker. Om en elev är högskoleutbildad och har lätt för att lära nytt språk kan denne ansöka dit. Godkännande av detta krävs av Lars-Gunnar Johansson, gymnasiets rektor.

5 Vilka arbetar på SFI? Slussen: Ingela Lövgren
A: Ann-Louise ”Lollo” Stensson B: Kerstin Alf C: Carina Andersson D: Doris Andersson Resurs: Gull-Maj Noord och Helena Gustafsson Syv: Magnus Claesson Rektor: Lars-Gunnar Johansson

6 Hur gör en elev som vill börja studera på SFI?
För att börja studera på SFI behöver eleven lämna in en ansökan till SFI. Denna blankett hämtas på Tranemo gymnasieskolas expedition, på hemsidan eller hos kommunens integrationsenhet (Ted Lundgren och Lian Nyman). Den fylls i och lämnas ihop med personbevis/registerutdrag till SFI. Ingela Lövgren tar kontakt med eleven och bestämmer tid för inskrivning. Inskrivningar sker kontinuerligt av Ingela, undervisande lärare i Slussen. Vid inskrivning medverkar tolk vid behov. I samtalet kartläggs elevens tidigare studievana, kunskaper, yrkeserfarenhet, motivation samt framtidsplaner. I samtalet gås även förhållningsregler igenom och allmän information om SFI. Om eleven har ingen eller kort studiebakgrund eller inte behärskar det latinska alfabetet placeras eleven direkt i kurs A. Annars kartläggs eleven veckor i Slussen och placeras därefter in i passande studieväg och kurs. Det finns inga rättigheter att gå på SFI hur länge som helst (eller att gå om en kurs). Skolverket poängterar att SFI inte ska vara en förvaringsplats när andra åtgärder inte fungerar.

7 Kan en elev som slutat på SFI börja igen?
Inskrivning av en elev som tidigare har läst på SFI sker av undervisande lärare i den kurs som eleven var inskriven i tidigare. Om eleven varit borta mer än sex månader (gäller inte elever som har skrivits ut p.g.a. avsaknad av progression) görs ett inplaceringstest av undervisande lärare i kursen för att se om eleven behöver repetera tidigare kurser (på egen hand) i de fall den tappat mycket svenska. Om eleven istället har bibehållit sina kunskaper så fortsätter han/hon att läsa den kursen. Om eleven har utvecklat sina kunskaper i det svenska språket kan istället en prövning göras för att bedöma om eleven kan börja i en högre kurs. Om en elev har skrivits ut p.g.a. avsaknad av progression, kan eleven skrivas in igen om han/hon kan visa att en utveckling av det svenska språket har skett. Detta kan göras först ett år efter utskrivningen och ett genomfört inplaceringstest.

8 Skriver lärarna närvaro/frånvaro för eleverna på SFI?
En elev har rätt till 15 timmars sfi-studier per vecka. I Tranemo har vi förlagt undervisningen till förmiddagar, måndag till fredag 8:00-11:30 med en rast mellan 9:30-10:00. Undervisande lärare är skyldig att föra närvaro över de studerande. Närvaron förs i Procapita för samtliga elever och där rapporteras frånvaron i minuter. Alla elever har själva ansvar för att rapportera in sin närvaro till berörda instanser i de fall detta krävs, tex AF, FK och IFO.

9 Kan en elev ta ledigt från SFI?
En elev med ekonomiskt stöd får själv ta kontakt med respektive myndighet som bedömer rätten till bistånd under ledigheten. Lärarens eller rektorns beviljande av ledigheten innebär inte per automatik att eleven får ersättning. Skolan är inte skyldig att vidta extra stöd/åtgärder för de brister som kan uppstå i elevens studier eller studieresultat på grund av begärd/beviljad ledighet utan eleven är själv ansvarig för att inhämta de kunskaper som han/hon missar p.g.a. ledigheten. Om längre ledighet inte kan beviljas, då läraren bedömer att eleven inte har förutsättningar att följa kursen med tillfredsställande framsteg, eller om eleven inte återkommer som planerat efter längre beviljad ledighet ska avbrott från studierna registreras genom att eleven skrivs ut.

10 Vilka orsaker finns till avbrott eller utskrivning från SFI?
En elev kan göra avbrott i sina studier för att vara föräldraledig, praktisera på ett arbete eller för att jobba. En elev kan också bli utskriven på grund av regelbrott, längre sjukfrånvaro, längre obeviljad ledighet och oanmäld frånvaro mer än tre veckor. Om en elev har antagits till en kurs har han eller hon också rätt att fullfölja kursen. Studierna kan dock upphöra om eleven saknar förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen eller annars inte gör tillfredställande framsteg.

11 Görs det Nationella prov på SFI?
Det finns i Tranemo tre provtillfällen per år (januari, maj och september). Alla kurser har gemensamma provdagar. Provet brukar förläggas på två till tre dagar. Läraren bedömer vilka elever som är klara med kursen och endast dessa elever gör NP-prov i sin kurs.

12 Måste eleven betala för sitt material på SFI?
Eleven får under kursens gång låna kurslitteratur som används i undervisningen. Eleven får också låna en chromebook (dator). Vid kursens slut lämnas böcker och chromebook tillbaka. Lexikon och grammatikböcker finns att tillgå på skolan men får inte tas med hem. Pennor och anteckningsblock m.m. får eleven själv stå för.


Ladda ner ppt "SFI = Svenska För Invandrare"

Liknande presentationer


Google-annonser