Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Barn – och ungdomspsykiatriska kliniken

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Barn – och ungdomspsykiatriska kliniken"— Presentationens avskrift:

1 Barn – och ungdomspsykiatriska kliniken
Kippen 2017 Malin Löf leg. fysioterapeut Barn – och ungdomspsykiatriska kliniken Norrköping

2 Projektnamn Kippen 2017 Alternativa behandlingsmetoder(medicinsk yoga, beröring/massage) vid sömnsvårigheter för barn och ungdomar på Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken i Norrköping

3 Hur det började….

4 Vad som fick mig att ansöka!
Frustration över ökad utskrivning av sömnmediciner Främja hälsa – sömnen något grundläggande Använt medicinsk yoga innan men inte så riktat mot sömnsvårigheter – kan det vara något? Kunna o prova saker jag inte gjort tidigare Tydliggöra för andra på kliniken vad jag gör

5 Syftet Undersöka om barn med barnpsykiatriska diagnoser kan vara hjälpt av alternativa behandlingsmetoder (medicinsk yoga, bollmassage, beröring samt psykopedagogik kring sömnhygien) vid sömnsstörningar. Se om interventionen kan vara ett alternativ till sömnmedicin.

6 Metod När behandlare har en patient som bedöms över tid behöver arbeta med sina sömnsvårigheter (gäller ej patienter med akut kris och allvarlig depression som initialt behöver sömnmedicin) kontaktas fysioterapeut. Träffar sedan patient och föräldrar för en bedömning samt ifyllande av skattningsskalor. Om det bedöms att patienten ska ingå i studien sätts intervention igång. Interventionen är genomgång av medicinsk yoga och bollmassage att göra dagligen hemma innan sänggående.

7 Forts metod Telefonuppföljning efter en månad.
Efter ytterligare en månad görs en ny bedömning och skattningsskalor fylls i. Total tid av intervention 8 veckor. Därefter utvärdering och beslut om andra insatser. Efter 3 månader görs sedan en uppföljning via telefon för att se långtidseffekterna av interventionen.

8 Kartläggning/ uppföljning av sömnsvårigheter
Svara på följande frågor genom att kryssa i det som bäst stämmer överens: Hur länge upplever du att du haft sömnsvårigheter? En månad …. Mer än 3 månader …. Mer än 6 månader …. Mer än ett år …. Har du tidigare provat någon form av avslappningsövning eller liknande för att du ska somna lättare?   Ja …. Nej …. Om ja på fråga 2, vad ? ………………………………………………………….. Har du tidigare provat någon form av massage eller liknande för att du ska somna lättare? Ja Nej …. Om ja på fråga 4, vad ? ………………………………………………………….. Ange följande : Sömnmedicin: ……………………………………………………….. Tid för sänggånde: …………………………………………………. Tid för uppstigande: ……………………………………………….. Ungefärlig insomningstid: ………………………………………. Antal uppvaknanden under natten: ………………………….

9 Kartläggning/ uppföljning av sömnsvårigheter forts
De följande frågorna handlar om hur din sömn har varit under den senaste månaden. Bedöm frågorna utifrån hur det oftast varit för dig under den tiden. Bedöm hur pass allvarliga dina sömnsvårigheter har varit under den senaste tiden. Svårigheter Inga Små Medel Stora Mycket stora Somna på Kvällen Vakna upp under natten Vakna för tidigt på morgonen

10 Kartläggning/ uppföljning av sömnsvårigheter forts
Hur nöjd/missnöjd är du med ditt nuvarande sömnmönster? Mycket nöjd Nöjd Varken eller Missnöjd Mycket missnöjd I hur pass hög grad anser du att dina sömnsvårigheter stör dig i din vardag (t.ex. trötthet, skola, fritid, koncentration, minne och humör)? Inget Lite Något Klart Mycket störande störande störande störande störande

11 Andningsövning! Det långa djupa yogiska andetaget Hobermans sfär – hur man kan instruera till barn

12 Resultat Inte varit svårt att få patienter
Många kollegor nyfikna och intresserade Väldigt roligt - känns ”proffsigt” att utvärdera behandlingen mer strukturerat

13 Sömnmedicin

14 Insomningstid

15 Kommentarer Mamma till pojke 10 år: ”Även om inte insomningstiden minskat är det betydligt lugnare kvällar här hemma, mindre spring ur och i sängen” . Pappa till flicka 13 år: ”Hon har alltid sovit dåligt och haft svårt att somna, behöver lång tid för att få in en ny rutin. Kanske det funkar om ett halvår?” Vi ger inte upp.

16 Vilka patienteffekter ses på kort sikt?
De mindre barnens föräldrar upplevde att de fått ett redskap och en metod att hjälpa sina barn att somna vilket ledde till mindre oro och frustration hos föräldrar. Föräldrar upplevde också att de fick en fin och god stund tillsammans med sitt barn fri från konflikter och utåtagerande. Ungdomar upplevde att mediyogan hjälpte dom att för stunden lugna sina tankar och oro/ångest. Upplevde att det var bra att få övningar att kunna göra själv.

17 Vilka patienteffekter ses på lång sikt?
Upplevelse av ökad koncentration i skolan och minskade konflikter i och med att barnen fick längre sömntid varje natt. Lugnare kvällar med mindre konflikter hemma för hela familjen. Vissa barn minskade eller slutade helt med sömnmedicin.

18 Kliniska verksamhetseffekter av projektet? Kortsiktiga effekter
Tydlighet kring och på vilket sätt den fysioterapeutiska rollen/mediyogan kan användas på BUP för barn med sömnsvårigheter

19 Kliniska verksamhetseffekter av projektet? Långsiktiga effekter
Behandlare har börjat tänka kring och upplever att det finns något mer att ”erbjuda” barn med sömnsvårigheter utöver medicinering och samtal om sömnhygien.

20 Svårigheter Följsamhet att komma till besöken
Händer mycket i barn liv, svårt att ibland veta vad som är vad Föräldrars egna svårigheter – ”svårt få det gjort” på kvällen Samsjuklighet och försämring i måendet

21 Resultat sammanfattning
Framför allt ses minskad insomningstid Inte så stora skillnader i uppvaknanden under natten Eventuellt minskad sömnmedicin Tar tid att förändra en vana! Hjälpsamt med tydliga praktiska redskap Blivit implementerat på BUP!

22 Frågor och funderingar?


Ladda ner ppt "Barn – och ungdomspsykiatriska kliniken"

Liknande presentationer


Google-annonser