Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Tillsynsvägledning bassängbad

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Tillsynsvägledning bassängbad"— Presentationens avskrift:

1

2 Tillsynsvägledning bassängbad
Vad är på gång från Folkhälsomyndigheten? Elin Stenberg, Utredare, Enheten för miljöhälsa Foto: Calle Bredberg

3 Enheten för miljöhälsa
Kunskapsstöd till myndigheter, regeringen och andra aktörer i frågor som gäller miljörelaterad hälsa och till kommuner, länsstyrelser och andra i frågor som gäller samhällsplanering för god hälsa Uppföljning av miljöns påverkan på människors hälsa, bl.a. kopplat till miljömålen och folkhälsomålen Tillsynsvägledning av kommunernas miljö- och hälsoskyddsnämnder samt länsstyrelserna när det gäller miljöbalkens regler om hälsoskydd, t.ex. bassängbad

4 Enheten för miljöhälsa
Totalt 17 personer varav 7 personer på delar av sin tid arbetar med tillsynsvägledning. Hela hälsoskyddsområdet t.ex. inomhusmiljöfrågor i lokaler som skolor, förskolor och bostäder. Placerade i både Solna och Östersund.

5 Tillsynsvägledning om bassängbad
- Vad finns idag? Allmänna råd om bassängbad: FoHMFS 2014:12 (ersatte Socialstyrelsens allmänna råd från 2004) Handbok: Bassängbad: hälsorisker, regler och skötsel (2006) Webbsida Tillsynsvägledning:

6 Ti Ur tillsynsvägledningsplan bassängbad 2017-2018
Ta fram kunskapsunderlag 2017 Se över allmänna råd Revidera kompletterande vägledning 2018

7 Varför översyn av vägledning?
Förändrad bassängbadsverksamhet med nya vattenaktiviteter och badformer som spaverksamheter och äventyrsbad. Fokus på mer än vattenkvaliteten. Nya renings- och desinfektionsmetoder. Ökade hälsorisker för de badande?

8 Framtagna kunskapsunderlag
Mikroorganismer: bland annat legionella och cryptosporidium Trihalometaner (THM), klorater och pH-halt Trikloramin

9 Övrigt som vi utreder Bundet klor Hygien Städning Ventilation

10 Mikroorganismer Legionella: Finns idag inget riktvärde. Svårt eftersom det är oklart hur mycket bakterier som krävs för att orsaka sjukdom. Cryptosporidium: Ska inte förekomma. Ovanligt med utbrott i Sverige.

11 Bundet klor Riktvärde idag 0,4 mg CL2/liter.
Reningstekniker har utvecklats sedan rådet skrevs 2004. Viktigt att nivåerna är låga för att förhindra negativa hälsoeffekter.

12 Trihalometaner (THM) Nuvarande rekommendationen 100 μg/l THM i bassängvatten. Utreder ett eventuellt riktvärde. Foto: Jörgen Wiklund

13 Klorater Finns väldigt lite forskning, att sätta ett riktvärde är svårt. pH Finns inget i vetenskapen som talar för en förändring (7,2-7,6 vid klorering).

14 Trikloramin Utreder, med ledning av kunskapssammanställningen, om det är möjligt med ett riktvärde i det allmänna rådet. Foto: Justem Johnsson

15 Hygien Viktigt att minska tillförsel av föroreningar från badande för att få en god vatten- och luftkvalitet. Utreder om vi ska skriva mer om hygien i de allmänna råden än idag.

16 Städning Utreder att skriva mer specifikt om städning i de allmänna råden och vägledningen.

17 Tidplan för projekt Möte med referensgrupp i maj 2017
Beslut från ledningsgruppen Folkhälsomyndigheten 2017 ______________________________________________________ Remissrunda höst 2017 Nytt allmänt råd 2018 Revidera vägledning på webb 2018

18 Frågor? Foto: A.Glenn Viksten


Ladda ner ppt "Tillsynsvägledning bassängbad"

Liknande presentationer


Google-annonser