Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Skattekort på nätet för pensionärer

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Skattekort på nätet för pensionärer"— Presentationens avskrift:

1 Skattekort på nätet för pensionärer
Skattekort på nätet för pensionärer

2 Skattekort Skattekort skickas automatiskt till alla finländare i början av året Skattekortet är en uppskattning av årets inkomster och avdrag för det kommande året. Den personliga skatteprocenten har beräknats utifrån inkomster och avdrag. Din skatteprocent har beräknats utifrån Skatteförvaltningens senaste uppgifter som kan vara upp till 2 år gamla. Du kan ha behov av att ändra din skatteprocent, eftersom din livssituation (inkomster och avdrag) kan variera.

3 Förskottsinnehållningsprocent för pension
Pensionsbetalarna uppger i november året innan hur mycket de kommer att betala pension till dig under följande år. Skatteprocenten för pensioner är i allmänhet noggrannare än för löntagare, och det finns mer sällan behov av att ändra den. Du kan dock behöva en ny skatteprocent om du går i pension ditt pensionsbelopp ändras mitt under året (t.ex. på grund av justering av pension) du har avdrag som kan avdras från pensionen (t.ex. hushållsavdrag)

4 Ändring av skatteprocent
Skatteprocenten ändras cirka 1,8 miljoner gånger om året. Du kan ändra skatteprocenten på nätet per telefon på skattebyrån på ansökningsblankett per post Över hälften av ändringarna görs via nättjänsten.

5 Tjänsten Skattekort på nätet
Du kan sköta ärenden på skatt.fi/skattekort när det passar dig bäst (24/7). För att använda tjänsten behöver du nätbankskoder eller ett chipförsett personkort (och läsare). Du kan bekanta dig med tjänsten utan identifiering med hjälp av demoversionen. I tjänsten ser du genast din nya skatteprocent. Skattekortet skickas direkt till pensions-bolaget.

6 På webben behöver du för skattekort
samma uppgifter som i övriga kanaler, dvs. uppgifter om dina inkomster och avdrag under hela året. uppgifter om inkomster och avdrag från början av året fram till ändringstidpunkten uppgifterna finns till exempel i den senaste lönespecifikationen pensionsuppgifterna som du hittar i pensionsbeslutet av pensionsbolaget

7 Tekniska krav Använd helst tjänsten med bordsdator eller bärbar dator.
Du behöver en internetförbindelse och en webbläsare. Tillåt kakor (cookies) och JavaScript. Vi rekommenderar de nyaste versionerna av de vanligaste webbläsarna: Microsoft Internet Explorer Mozilla Firefox Google Chrome Apple Safari Läs mer: Tekniska krav för användningen av e-tjänster

8 När du går i pension mitt under året Till exempel 1.6.
Pensionsbolaget innehåller i allmänhet 40 % skatt, tills du lämnar in skattekortet för pensionsinkomst. Det gäller med andra ord att ansöka om skattekort genast efter pensionsbeslutet.

9 Välkommen! Ta gärna fram följande uppgifter innan du loggar in
Via denna plats kommer du till tjänsten Ta gärna fram följande uppgifter innan du loggar in Du kan testa tjänsten utan identifiering med hjälp av demoversionen.

10 Identifiera dig först med
nätbankskoder eller chipförsett personkort I tjänsten ser du dina beskattningsuppgifter. Du kan inte se till exempel dina barns eller din makes uppgifter.

11 Faser i tjänsten Kunduppgifter och skattekort
du ser dina personuppgifter som inverkar på skatteprocenten och uppgifter om ditt senaste skattekort. Inkomster och avdrag du kan uppge uppgifter om nya inkomster och avdrag eller korrigera befintliga uppgifter. Resultatet av kalkylen du ser din nya skatteprocent och de uppgifter utifrån vilka den har beräknats. Leveranssätt och inlämnande av uppgifterna

12 1. Kunduppgifter och skattekort
Kontrollera dina kunduppgifter och uppgifterna på ditt senaste skattekort. Du kan beställa ett skattekort med tilläggsprocent för biinkomster via länken

13 2. Inkomster och avdrag Kontrollera dina inkomster och avdrag i uppgifterna om föregående beslut. Om det finns saker att korrigera ska du klicka på länken Redigera efter uppgiften.

14 Lön för huvudsyssla och naturaförmåner
Uppge dina inkomster från och med 1.1 tills du går i pension. Uppgifterna finns till exempel i den senaste lönespecifikationen. Om all lön ännu inte har betalats kan du lägga till kommande löner och skatt på dem. Du behöver inte välja inkomstgräns eller datum för ikraftträdande för skattekortet om du inte längre får lön.

15 2. Inkomster och avdrag De uppgifter som du uppgett syns i kolumnen ”Uppgift till det nya beslutet”. Om du under året får eller har fått till exempel arbetslöshetsdagpenning eller föräldrapenning ska du uppge dem under ”Förmåner”. Uppgifterna om pensionsbeslutet uppger du under ”Pensioner”.

16 Pensioner Skärmen är tom om du inte haft pension tidigare.
Lägg till uppgifterna om den nya pensionen genom att klicka på ”Ny pension”.

17 Pensionsuppgifter Uppge dina pensionsuppgifter.
Slutdag för pensionen är inte en obligatorisk uppgift om din pension inte tar slut mitt under året. Beräkna i punkten ”Det innevarande årets pension sammanlagt” hur mycket pension du får under slutet av året (t.ex. från juni till december).

18 Pensioner Den pension som du uppgett syns nu under ”Pensioner”.
Om pension redan har utbetalats kan du uppge den erhållna pensionen under ”Erhållen bruttoinkomst från början av året” och ”Förskottsinnehållning på den erhållna bruttoinkomsten”. Om pension börjar behöver du inte fylla i någonting i denna punkt.

19 2. Inkomster och avdrag Kom också ihåg att kontrollera avdragen.
Medlemsavgifter till fackförbund och resekostnader ändras i allmänhet när man går i pension. I allmänhet försvinner de. Korrigera uppgifterna om avdrag genom att klicka på Redigera.

20 Har du låtit utföra arbete som berättigar till hushållsavdrag?
Lägg till ny kostnad för hushållsavdrag via länken.

21 Hushållsavdrag Fyll i kostnaderna för arbetet i hushållet arbetsspecifikt. Fyll i en egen sida för varje företag som deltagit i arbetet.

22 Hushållsavdrag Lägg till ny uppgift genom att klicka på länken om du har haft flera arbetstagare eller fått fakturor från olika företag.

23 3. Resultatet av kalkylen
När du uppgett/korrigerat uppgifterna om inkomster och avdrag får du fram din skatteprocent genom att klicka på ”Fortsätt” i Anmälan om inkomster och avdrag. Genom att klicka på ”Fortsätt” kommer du till nästa fas.

24 4. Leveranssätt och inlämnande av uppgifterna
Kom ihåg att uppge ditt telefonnummer så att tjänstemannen som behandlar beställningen vid behov kan kontrollera uppgifterna med dig. Klicka till slut på ”Sänd uppgifterna” för att skicka beställningen till Skatteförvaltningen.

25 Är du pensionär som behöver skattekort för lön?

26 2. Inkomster och avdrag Uppskatta hur mycket lön du kommer att få under innevarande år och uppge den under ”Lön för huvudsyssla och naturaförmåner”.

27 Lön för huvudsyssla och naturaförmåner
Uppskatta lönen för hela året. Om du inte arbetar regelbundet varje månad är det klokt att välja skattekort med en inkomstgräns för slutet av året.

28 Inkomster och avdrag Din pension syns här, men du behöver inte uppge uppgifter om den. Skatteprocenten för pensionen förblir oförändrad, och en ny skatteprocent beräknas endast för lönen. Fortsätt genom att klicka på Fortsätt.

29 3. Resultatet av kalkylen
Nu ser du din kommande skatteprocent. Kontrollera den. Ditt skattenummer syns nere på sidan. Genom att klicka på ”Fortsätt” kommer du till nästa fas.

30 4. Leveranssätt och inlämnande av uppgifterna
Du kan skriva ut skattekortet eller få det per post. Du kan också skicka skattekortet direkt till exempel till din arbetsgivare. Om du klickar på ”Skicka uppgifterna” skickas skattekortet antingen till postning eller också kommer du till följande fas där du kan skriva ut det.

31 5. Utskrift av skattekort
Skriv ut skattekortet genom att klicka på länken. Du kan också spara en kopia av skattekortet. Logga till slut ut.

32 Problem? Läs mer på skatt.fi om skattekort och i tjänsten
Via chatten får du snabbt svar Sök efter gamla svar eller ställ en fråga i Svarsbanken Vanliga frågor och svar: Tjänsten Skattekort på nätet och skattekort Du kan också ringa kundtjänsten


Ladda ner ppt "Skattekort på nätet för pensionärer"

Liknande presentationer


Google-annonser