Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

18.9.2018 Nya Celianet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "18.9.2018 Nya Celianet."— Presentationens avskrift:

1 Nya Celianet

2 Ämnen Vad bevaras och vad ändras?
Registrerarnas användarnamn och lösenord Registrera en ny användare Överföra en kund från ett annat bibliotek Söka och låna en bok Häng med Ge respons

3 1. Vad bevaras och vad ändras?

4 Tidtabell Ett avbrott i tjänsten veckorna 10 och 11 (6–19.3)
Nya Celianet öppnar vecka 12 (med start 20.3) Under avbrottet är inte det gamla Celianet i bruk -> det är inte möjligt att registrera, låna eller lyssna via Celianet Det är möjligt att lyssna på böcker som lånats till appen före avbrottet även under avbrottet.

5 Nya Celianet vs celia.fi
Celia har som mål att Celianet så småningom har all information för dem som redan är webbanvändare hos Celia. Webbplatsen Celia.fi omarbetas mer med tanke på dem som söker anvisningar om att ansluta sig till tjänsten eller information om Celias verksamhet. Därför flyttas också anvisningarna för bibliotek från webbplatsen celia.fi till Celianet. Så mycket som möjligt av anvisningarna skrivs alltid direkt på webbsidorna istället för i handboken.

6 Vad bevaras 1? Användarnamnen och lösenorden för Celianet förblir oförändrade för alla gamla kunder. Nya kunder får användarnamn och lösenord som säker e-post precis som nu. Nya kunder får separata användarnamn och lösenord till Celianet och Pratsam Reader. Nät- och cd-lånare som tidigare registrerat sig i Celia förblir direktkunder hos Celia (om inte bibliotek överför dem till sig).

7 Vad bevaras 2? Biblioteken sköter enbart ärenden i anknytning till talböcker. I ärenden som rör taktila böcker och punktskriftsböcker kontaktar kunderna Celia. Lånealternativen för kunderna förblir oförändrade: webblyssnare kan använda appen Pratsam Reader, lyssna via Celianet som strömmande läsning eller ladda ner filer/nuvarande cd-lånare får cd-skivorna de beställt via Celianet hem per post. Läroböckerna för grundskolan och andra stadiet är avgiftsbelagda. De här böckerna kan köpas i webbutiken Oppari.

8 Vad ändras 1? Bibliotekens Cela-användarnamn hamnar i bakgrunden, man loggar inte in för registrering den vägen. Bibliotekets kontaktperson som angetts för Cela-kontot får per e-post av Celia ett administratörsanvändarnamn och -lösenord. Administratören lägger till de övriga registrerarna vid sitt bibliotek. Administratörernas och registrerarnas användarnamn börjar inte med ordet Cela, utan har e-postformat. Administratören och registrerarna loggar alltid in med sina personliga användarnamn och lösenord.

9 Vad ändras 2? Bibliotekets Cela-användarnamn förenar: alla som en viss administratör har registrerat (och administratören själv) ser en gemensam Kundlista och lånen de gör går till ett gemensamt konto. Även användarnamnet för Pratsam Reader är gemensamt för biblioteket. Användarnamn som börjar med ordet Testi faller bort och används inte längre.

10 Vad ändras 3? Biblioteken kan direkt plocka en kund till sin egen lista från Celia eller ett annat bibliotek. Biblioteken kan registrera lånare till cd-klubbarna. Klubbskivorna går direkt till kundens hemadress och kunden förstör skivorna efter att ha lyssnat på dem. De här cd-klubblånarna får inte användarnamn och lösenord till Celianet.

11 2. Registrerarnas användarnamn och lösenord

12 Administratörens användarnamn och lösenord
Efter den 20 mars skickar Celia administratörsanvändarnamn och -lösenord till alla kontaktpersoner vid biblioteken. Användarnamnet och lösenordet skickas till den person vars e-postadress finns på sidan Egna uppgifter i nuvarande Celianet. Kontrollera vad som angetts för ditt biblioteks användarnamn i Celianet. Om endast biblioteket har angetts ska du besluta vem som är administratör och meddela detta till adressen senast den 6 mars så hinner du få användarnamnet och lösenordet i tid.

13 Registrerarnas användar-namn och lösenord
Du ser den svenskspråkiga vyn då du väljer svenska som språk innan du loggar in. Administratören ger användarnamn och lösenord till de övriga registrerarna vid sitt bibliotek. För att ge användarnamn och lösenord, gå till Anvisningar för bibliotek >> Registrerare >> Lägg till ny registrerare Administratören och de övriga registrerarna loggar alltid in med sina egna användarnamn och lösenord, inte med bibliotekets cela-koder. Logginformation samlas in om hur användarna rör sig på webbplatsen.

14 Bibliotekets Celianet-konto
I fortsättningen används bibliotekets Celianet-konto för att inom biblioteket förena registrerare, kundlistan, boklånen och koderna till appen. Det är inte längre möjligt att registrera kunder med bibliotekets Celianet-koder. Också cd-lånen kan göras med de personliga användarnamnen och lösenorden, men även Celianet-koderna kan användas. Olika verksamhetsställen kan fortsättningsvis ha egna Celianet-konton, varvid alla har en egen administratör (eller en lång lista av registrerare om biblioteket är stort).

15 3. Registrera en ny användare

16 Ändringar i Celias tjänster
Nya Celianet innehåller en ny tjänsteform: cd-klubbar (max 5). Biblioteket kan i fortsättningen registrera en kund i Celias talbokstjänst eller cd-klubbtjänst. Valet görs då registreringen påbörjas. En kund i cd-klubben behöver inte ha en e-postadress och får inte koder till Celianet.

17 Registreringsblankett
På sidan Sök kund finns ett sökfält där man kan mata in personbeteckningen, i fortsättningen även Cela-användarnamnet. Om kunden inte hittas i registret ska du lägga till en ny kund. Fyll i åtminstone de obligatoriska punkterna i blanketten och tryck Sänd. Precis som förr får en kund i talbokstjänsten användarnamn och lösenord till Celianet och Pratsam Reader via säker e-post. En cd-klubbkund får inte Celianet-koder även om kunden har en e-postadress. I förberedelsesyfte inför den nya lagen finns det förutom användarreglerna också andra punkter som ska kryssas för. Låt inte detta förvirra dig själv eller kunderna.

18 Efter registreringen När blanketten har skickats kommer texten "Registreringen lyckades" upp. Du hittar uppgifterna för kunden du har registrerat antingen i Kundlistan eller genom att söka med personbeteckningen. Du kan se alla kunder som har registrerats i samma bibliotek på den gemensamma kundlistan. Du kan ändra uppgifterna för en kund genom att söka fram kunden och välja Ändra.

19 4. Överföra en kund från ett annat bibliotek

20 Kundregister ”I Celia är det inte samlingen som flyter utan kunderna.”
Kunden finns på listan enbart hos det bibliotek där kundens uppgifter senast ändrats. På samma sätt som från andra bibliotek kan du föra över också Celias nuvarande kunder till ditt eget bibliotek. Det andra biblioteket får inte information om att kunden flyttats därifrån. På grund av datasekretessen kan inte alla se hela Finlands Celia-register.

21 Överföra en kund Sök en kund som vill ändra adress eller dylikt med kundens personbeteckning. Om du inte hittar kunden i ditt eget biblioteks register får du fram den här vyn. Anslut kunden som kund i ditt eget bibliotek så att du kan ändra kundens uppgifter. Bekräfta genom att svara Ja. Kunduppgifterna visas inte i vyn genast, åtminstone tills vidare måste du efter överföringen söka kunden från listan eller på nytt med personbeteckningen.

22 5. Söka och låna en bok

23 Vyn på ingångssidan På ingångssidan kan man söka böcker utan att vara inloggad. Kundernas Anvisningar och Boktips ser du utan att vara inloggad. Biblioteksvyn (Anvisningar för bibliotek och Sök kund) ser du först då du loggat in. På ingångssidan ser du också Celias nyheter, som inte längre visas på sidan Sök bok. I nedre kanten av sidan ser du underrubrikerna till rubrikerna i övre kanten.

24 Låna en bok Senast då man vill låna en bok måste man logga in.
Vid utlåningen väljer man hur man vill lyssna på boken (app, lyssna via Celianet eller nedladdning som fil). På sidan Mina lån finns Förändra lånetiden. I Inställningar högst upp till höger kan man aktivera påminnelse om förfallodatum.

25 6. Häng med Se anvisningarna i Celianet Anvisningarna för bibliotek och Anvisningar Testa hur en kund använder tjänsten Anslut dig till facebook-gruppen Celia-grupp för bibliotek Fråga om råd i chatten: chat-fönstret finns i högra kanten av Celianet och webbplatsen celia.fi Skicka frågor per e-post till eller Anmäl dig till utbildning celia.fi/seminarier-och-evenemang/ (i fortsättningen Celianet >> Anvisningar för bibliotek)

26 7. Ge respons Som vi alla vet är ett system aldrig helt färdigt när det tas i bruk. En del av de här anvisningarna kommer säkert att ändras. Bli en del i det arbetet och berätta för Celia om det är något du önskar ska läggas till eller korrigeras i nya Celianet.


Ladda ner ppt "18.9.2018 Nya Celianet."

Liknande presentationer


Google-annonser