Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Guds egendomsfolk Guds frälsningsplan för alla människor

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Guds egendomsfolk Guds frälsningsplan för alla människor"— Presentationens avskrift:

1 Guds egendomsfolk Guds frälsningsplan för alla människor
ISRAEL Guds egendomsfolk Guds frälsningsplan för alla människor

2 Människorna levde i gemenskap med Gud
Synd – gemenskapen bröts Gud lovar återställa gemenskapen”Han skall krossa ormens huvud” Adam Ev a

3 Guds plan –han skapar ett folk
Isak Abraham ISRAEL kämpade med Gud - Israel Jakob

4 Gud lovade åt Abraham 1 Mos 12:2-3
“Jag skall göra dig till ett stort folk” ”Jag skall välsigna dem som välsignar dig och förbanna dem som förbannar dig. I dig skall alla släkten på jorden bli välsignade.” 1 Mos 13:15 ”Hela det land som du ser skall jag ge åt dig och dina efterkommande för evig tid.”

5 Löftena upprepas och förtydligas under de följande tusen åren
Gud bekräftar löftet om frälsaren åt David 2 Sam 7:12-14, 16 Ditt hus och ditt kungadöme skall bestå inför mig till evig tid, ja, din tron skall vara befäst för evig tid. Kom ihåg!!!!

6 Löftena upprepas och förtydligas under de följande tusen åren
Jes 9:6-7 Ty ett barn blir oss fött, en son blir oss given. På hans axlar vilar herradömet, och hans namn är: Under, Rådgivare, Mäktig Gud, Evig Fader, Fridsfurste. Så skall herradömet bli stort och friden utan slut över Davids tron och hans kungarike. Det skall befästas och stödjas med rätt och rättfärdighet från nu och till evig tid. HERREN Sebaots nitälskan skall göra detta. Jes 11:1- Jesaja 53

7 Jesus – Messias, kom som Gud lovat
Gemenskapen med Gud blev återställd Joh 1:12 Men åt alla som tog emot honom gav han rätt att bli Guds barn, åt dem som tror på hans namn. Lärjungarna som alla var judar förde det glada budskapet om frälsning vidare

8 Jesus – Messias kom som Gud lovat
Alla människor får i Jesus rätt att bli en del av Guds folk, Israel. Ef 2: 12-13, 19 Ni var på den tiden utan Kristus, utestängda från medborgarskapet i Israel och hade ingen del i förbunden med deras löfte. Ni levde utan hopp och utan Gud i världen. Men nu har ni, som är i Kristus Jesus och som en gång var långt borta, kommit nära genom Kristi blod. Alltså är ni inte längre gäster och främlingar utan medborgare tillsammans med de heliga och tillhör Guds familj.

9 Guds handlar i och genom sitt folk
Isak Abraham ISRAEL Jakob

10 Alltså… Judarna är Guds utvalda älskade folk
Han har lovat att ge dem landet Han har lovat dem Messias,Jesus, som kommer med frälsning till alla människor Han har lovat att föra dem tillbaka till Israels land och utgjuta sina Ande över dem Messias,Jesus har lovat att komma tillbaka Apg.1 Sak.14

11 Israel,Guds egendom Gud skapar, utväljer och älskar sitt folk
Jes 44:1-2 Men hör nu, du min tjänare Jakob, du Israel som jag har utvalt. Så säger HERREN, han som skapade dig, han som formade dig redan i moderlivet och som hjälper dig: Frukta inte, du min tjänare Jakob, du Jesurun som jag har utvalt. Jes 43:15 Jag är HERREN, er Helige, Israels skapare, er konung.

12 Israel,Guds egendom Jes 43:1-4
Men nu, så säger HERREN, han som har skapat dig, Jakob, han som har danat dig, Israel: Frukta inte, ty jag har återlöst dig, jag har kallat dig vid namn, du är min. Om du än måste gå genom vatten, är jag med dig, eller genom strömmar, så skall de inte dränka dig. Om du än måste gå genom eld, skall du inte bli svedd, lågan skall inte bränna dig. Ty jag är HERREN, din Gud, Israels Helige, din Frälsare. Jag ger Egypten till lösepenning för dig, Nubien och Seba i ditt ställe. Eftersom du är dyrbar i mina ögon, högt aktad och älskad av mig, ger jag människor i ditt ställe, folk i stället för ditt liv.

13 Gud verkar Israel, Jerusalem Israel, Jerusalem

14 Gud håller fortfarande på att uppfylla sina löften
Jes 11:6-10 Vargar skall bo tillsammans med lamm, leoparder ligga bland killingar. Kalvar och unga lejon och gödboskap skall vara tillsammans, och en liten pojke skall valla dem. Kor och björnar skall gå och beta, deras ungar skall ligga tillsammans, och lejon skall äta halm som oxar. Ett spädbarn skall leka vid huggormens hål, ett avvant barn räcka ut handen mot giftormens öga. Ingen skall göra något ont eller förstöra något på hela mitt heliga berg, ty landet skall vara fullt av HERRENS kunskap, liksom vattnet täcker havet. Det skall ske på den dagen att hednafolken skall söka Isais rot, där han står som ett baner för folken, och hans boning skall vara härlig.

15 Gud håller fortfarande på att uppfylla sina löften
Målet: Upp 21:12,14 Staden hade en stor och hög mur med tolv portar och över portarna tolv änglar och namn inskrivna: namnen på Israels barns tolv stammar. Stadsmuren hade tolv grundstenar, och på dem stod tolv namn, namnen på lammets tolv apostlar Upp.22:16 Jesus: Jag är Davids rotskott och hans ättling

16 Gud håller fortfarande på att uppfylla sina löften
Jes 41:8-11 Men du Israel, min tjänare, du Jakob, som jag har utvalt, du ättling av Abraham, min vän! Jag har hämtat dig från jordens ändar, kallat dig hit från dess yttersta hörn och jag har sagt till dig: "Du är min tjänare, dig har jag utvalt och inte förkastat.” Frukta inte, ty jag är med dig, se dig inte ängsligt om, ty jag är din Gud. Jag styrker dig, jag hjälper dig, jag uppehåller dig med min rättfärdighets högra hand. Se, alla som hatar dig skall komma på skam och blygas. Dina motståndare skall bli till intet och förgås.

17 Gud håller fortfarande på att uppfylla sina löften
17Därför skall du säga: Så säger Herren, Herren: Jag skall samla er från folken och föra er tillbaka från de länder dit ni har blivit kringspridda, och jag skall ge er Israels land. 18När de har kommit dit, skall de skaffa bort alla avskyvärda avgudar och alla vidrigheter som finns där. 19Jag skall ge dem ett och samma hjärta, och en ny ande skall jag lägga i deras bröst. Jag skall ta bort stenhjärtat ur deras kropp och ge dem ett hjärta av kött, 20för att de skall vandra efter mina stadgar och hålla mina bud och följa dem. De skall vara mitt folk, och jag skall vara deras Gud. (Hes.11:17-20)

18 Är dagens Israel fortfarande Guds egendomsfolk?
Jer.31: Så säger Herren, han som satt solen till att lysa om dagen och månen och stjärnorna till att lysa om natten...om denna ordning inte längre består...först då skall Israels släkte upphöra att vara ett folk inför mig. Krig - jämför hur det var tidigare. Se hur Israel är medelpunkten för världens intresse (och hat). Antisemitism

19 Israel idag Profetiorna om att Israels folk skall återvända uppfylls inför våra ögon.(Hes.11,36,37Jer.31,33 Jes.49 Världens ledare vill dela landet. Joel 3:2 Gud dömer hednafolken bl.a. för att de delat landet. Sakarja 12:8 Det skall ske i landet...två tredjedelar skall utrotas... Iran kan förverkliga detta inom några år - kärnvapen

20 Arabstater och Israel

21 Situationen i ISRAEL idag Vad kan vi göra?
Vi skall be och lita på Guds löften! Välsigna Israel och det judiska folket! Be att deras ögon skall öppnas så att de ser att det är bara hos Gud de kan få trygghet och att Jesus är Messias, deras frälsare!

22 Situationen i ISRAEL i dag Vad kan vi göra?
Älska även om vi inte blir älskade tillbaka Jesus sa: Var beredd att vända andra kinden till Rom.12:13-14 Hjälp de heliga med vad de behöver. Var ivriga att visa gästfrihet.Välsigna dem som förföljer er, välsigna och förbanna inte. Exempel:Luther, relationen isr.v- judisk förs.

23 Situationen i ISRAEL idag Vad kan vi göra?
Be att Guds kärlek till sitt folk får verka genom oss. Kärlek tar sig uttryck i gärningar, gärningar visar om det finns kärlek!

24 Israels tre hemkomster
1) Israels folk kommer från Egypten till det utlovade landet - det är krig och svårigheter - Gud (Jesus) uppenbarar sig i Ordet - Budorden och största delen av GT från denna tid - Guds rike - David och Salomon upprättar riket i Israel - ett jordiskt rike

25 Israels tre hemkomster
2) Israels folk återvänder från Babylon - också denna gång krig och svårigheter - Gud uppenbarar sig i människogestalt - Ordet blev kött, Messias, Jesus kom som Gud hade lovat för att försona och frälsa Israels folk och hela världen - Guds rike mitt ibland oss - ett andligt rike där Davids son Jesus är kung

26 Israels tre hemkomster
3) Israels folk återvänder idag från hela världen till det land de fått till arvedel, Israels land -det är krig och svårigheter (hela världen blandar sig i) -Gud (Jesus) uppenbarar sig som Gud och världens konung -Fridsriket (paradiset på jorden) blir upprättat, gemenskapen med Gud är återställd - Guds rike som vi ber om i Fader Vår kommer i fullhet. Det är både ett jordiskt och andligt rike.

27 Gud fullbordar sin frälsningsplan
Det stora undret är inte att Israels folk återvänder till landet Gud lovat dem, utan det stora undret är vad Gud gör när han har samlat dem. Gud upprättar sitt rike! Gud fullbordar sin frälsningsplan och vi är kallade att vara med!


Ladda ner ppt "Guds egendomsfolk Guds frälsningsplan för alla människor"

Liknande presentationer


Google-annonser