Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Välkommen!.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Välkommen!."— Presentationens avskrift:

1 Välkommen!

2 Välkommen till Golfens ledarutbildning 1 – Praktik
Hälsa välkommen och presentera dig själv Checklista för att hålla i utbildningen finns på

3 Nu ska vi se en film som beskriver hur Golfäventyret funkar
Nu ska vi se en film som beskriver hur Golfäventyret funkar. (Gå till nästa sida i presentationen och lägg in filmen i länken)

4 Klicka på infoga, välj Video, välj online-video och klistra in länken. (Testa innan du kör skarpt läge, så att uppkoppling till internet, ljudet osv funkar) Länken:

5 Vem är du? Namn Erfarenhet som ledare Arbetat med Golfäventyret
Leken Ordningen Leken ordingen går ut på att alla deltagare ställer sig i ordning efter t ex: Bokstavsordning, åldersordning, skostorlek, födelsemånad osv…

6 Schema heldagsutbildning
Inledning Uppvärmning Golfövningar Lunch Golfen slag Spel Avslutning Schema om du kör en heldagsutbildning. Fyll i de tider som gäller för din utbildningsdag om du har annat upplägg. I Handledningen hittar du exakt tidsplanering för utbildningsdagen som utgångspunkt.

7 Schema tvådagarsutbildning
Idag: Inledning Uppvärmning Golfövningar Nästa tillfälle: Golfen slag Spel Avslutning Schema om du kör vid två tillfällen: Fyll i de tider som gäller för din utbildningsdag om du har annat upplägg. I Handledningen hittar du exakt tidsplanering för utbildningsdagen som utgångspunkt.

8 Efter utbildningen vill vi att du:
Känner till upplägget i Golfäventyret Har lärt känna nya ledare Kan hålla ett träningspass imorgon Kan nivåanpassa träningen efter dina spelare Vet hur ledartrappan ser ut:

9 Golfens ledarutbildning (GL)
Steg för steg GL2 Nationell Aktiv ledare i verksamheten GL1 Golfäventyret På klubb eller distrikt SGF genomför, distrikt kan beställa Distrikt och klubbar kan låna utbildare av SGF GL1 Golfäventyret Största delen praktisk utbildning Av Tränaren på klubben eller Utbildarteamet i distriktet – utbildad tränare och gärna utbildad ideell ledare i teamet Aktiv ledare Göra verksamhet i Ledarteam med tränare, ledare och föräldrar Ledare utvecklas med Golfäventyret och med spelarna i sin träningsgrupp på klubben. Skapar möjlighet för verksamheten att växa med fler engagerade ledare Delta i Lärgrupper tillsammans på klubben + Ledarstöd Ledarstöd Övningar och utmaningar för dig som ledare att göra innan du går GL2 GL2 För dem med erfarenhet av att använda materialet Golfäventyret (efter ca 2 års verksamhet med en grupp barn) Gjort Golfäventyret Ledarstöd Redo för nästa steg som ledare inom golfen

10 Att använda materialet
Materialet Golfäventyret är både spelarutveckling och ledarutbildning: Via ledare/förälder till spelaren Via tränare till spelaren Direkt till spelaren Målet är att spelarna ska bli fler och bättre. Det är upp till var och en av tränarna (eller klubben) hur Golfäventyret ska användas och hur många ledare som utbildas. Ju fler ledare desto större möjlighet att skapa mycket verksamhet som utvecklar spelarna. Tänk också på att sätta in föräldrarna i att använda materialet.

11 Upplev materialet med flera kepsar
Ledarens Tränarens Förälderns Barnets (spelarens) Under utbildningen kan du se materialet från fyra perspektiv. - Tränarens – vad behöver jag kunna för att kunna föra diskussionerna i GL1 Praktik Handledning? - Ledaren – tänk att du ska komma igång med materialet imorgon – då är det du som håller i passet. - Spelaren – vilken nivå är spelarna på egentligen? Sätt dig in i den nivån de befinner sig på. - Som förälder som ska träna och spela med sitt barn – tänk på att en del av de juniorer som kommer till oss inte har föräldrar som spelar golf.

12 Golfen kan lära av andra idrotter
Bygg gruppkänsla Lyft fram förebilder Anordna tävlingar, cuper, utbyten Skapa regelbundenhet Ge en helhetsbild av golfen (spelet) Bygg gruppkänsla genom aktiviteter som inte enbart har med golf att göra (läger, tv-spelskvällar, bowling, etc. – dock viktigt att golfen inte kommer för mycket i skymundan). Lyft fram förebilder (t ex duktiga spelare i klubben som kan fungera som mentorer/ledare). Anordna tävlingar som engagerar barnen. Anpassa till rätt nivå. Skapa regelbundenhet genom tydligare information om kontinuerliga träningar, återkommande ”events” som t ex cuper, träningsdagar eller sommarskolor (viktigt att ”binda upp” barnen för att skapa långsiktigt engagemang). Ge en helhetsbild av golfen genom fler chanser att spela på banorna (för mycket nötande/teknik och för lite spel motiverar inte). Spelet i centrum. Om det finns en permanent mindre 30/50-bana att alltid nyttja och spela finns också möjlighet att spela ofta och inte enbart vid organiserad träning.

13 Fundera: Vilka barn ingår i din träningsgrupp och hur fungerar de tillsammans? Hur kan du lära känna barnen i din träningsgrupp? Kan du göra golfträningen mer lik t.ex. fotbollsträningen? Vad innebär det? Vad kan du göra för att barnen ska längta till nästa träning? Låt deltagarna diskutera frågorna i bikupa två och två och diskutera sedan gemensamt vad som kom fram i grupperna.

14 För att få ut mest av GL1 praktik…
Vid de praktiska momenten: Följ handledningen Diskutera vid rätt tillfälle – när ni läst uppgiften och genomfört det som står Reflektera efter varje avsnitt med hjälp av ”Viktigt att ta med sig” Det är viktigt att följa GL1 Praktik Handledning. Denna är utformad för att vuxna ska få uppleva innehållet som spelare/ledare/tränare/föräldrar. Alla delar i handledningen följer samma struktur: 1. Deltagarna läser igenom uppgiften i Handledningen. 2. Deltagarna läser igenom anvisad del i Golfäventyret och genomför sedan uppgiften. 3. Utbildaren (tränaren) hjälper till under genomförandet. 4. Efter genomförandet blir det diskussion kring det man gjort blir det diskussion kring det man gjort – frågor finns i handledningen. 5. Varje del avslutas med att de viktiga punkterna lyfts fram ”Viktigt att ta med sig” – Dessa finns också med i Handledningen.

15 Dagens praktiska övningar
Kom ihåg att ta med: Penna Boken Golfäventyret Handledning Golfutrustning Det är nu dags att gå ut och genomföra praktiken. Alla deltagare tar med boken Golfäventyret samt Handledningen och golfutrustning. Du som utbildare har förberett och tar med det material som behövs för de olika övningarna som vi beskrivit i tabellen tidigare.

16 Därför väljer barn att idrotta:
Att ha kul Att utvecklas och att lära sig nya saker Att uppleva spänning Att umgås med kompisar Att vara fysiskt vältränad och stark Nu är ni tillbaka i teorisalen. Svaren varför barn idrottar kommer från tidigare undersökningar och visar varför barn och ungdomar väljer att idrotta. Om INTE detta uppfylls finns det stor risk att spelare slutar. Delarna påverkar varandra – är det kul kommer man oftare, är man där oftare blir man bättre, dessutom utvecklar man kompisrelationer på golfbanan. * Att ha kul – upplevelsen av glädje är viktig * Att utvecklas och att lära sig nya saker – slå längre, lägre handicap etc * Att uppleva spänning – tävla etc * Att umgås med och få nya kompisar – att vara i en aktivitet, i ett socialt sammanhang * Att vara fysiskt vältränad och stark

17 Filmen Idrotten vill: Idrotten vill är ett idéprogram som ligger till grund för en omfattande utvecklings-och utbildningsverksamhet på alla nivåer inom idrottsrörelsen. Denna film beskriver på ett enkelt och tydligt sätt vad som är viktigt att tänka på för dig som ledare i en idrottsförening. Klicka på infoga, välj Video, välj online-video och klistra in länken. (Testa innan du kör skarpt läge, så att uppkoppling till internet, ljudet osv funkar)

18 Vad vill vi? Vad behövs? Fler spelare är med 
Att det är KUL med golf  Spelarna stannar kvar  Spelarna utvecklas  Vill träna och spela mer  Vad behövs? Fler aktiviteter  Fler ledare Utbildning för ledare Ledare och tränare i team Så varje år, skörda under flera år (barnen stannar kvar i golfen) En förlorad 3-års planta tar lång tid att ersätta (fortsätta efter 12-års ålder) Det är viktigt att närvaron bibehålls över året (längta till nästa träning) Viktigt att det sker utveckling Plantorna måste trivas och kräver omsorg (ledarskap)

19 50% Juniorer – nuläge 24 000 (50%!) har hcp 37 eller högre
8 000 har handicap 54 8 000 har ej handicap 50% Den största andelen av ungdomarna (13-15 år) har hcp 37 eller högre. I princip alla under 12 år har över hcp 37. Brist på aktivitet? juniorer Fakta visar att de som inte utvecklas slutar ANDEL AV GOLFARNA: 9,9% ÄR JUNIORER

20 Vi behöver anpassa golfen för barnen!
Nuläge och bakgrund…. Behovet av mer och anpassad verksamhet på klubbarna Jämför med andra idrotter – fotboll/innebandy/handboll/friidrott… I de flesta andra idrotter tränar du för att tävla/spela. Träningen är anpassad (du tränar inte skott en hel träning), du tränar flera gånger i veckan, året runt.

21 Golfäventyret Spelarutveckling för barn 6–12 år Spelet i centrum
Innehåll för barn, som utgår från barnens utveckling: Fys Motorik Golf Alla gillar att spela – bara det är på rätt nivå. Utgå från de olika banorna – 30-banan, 50-banan osv.

22 Nyhet 2018! Delas ut till alla barn via klubben.
Golfäventyrethäfte för barn upp till 12 år Anpassat för BARNEN och är riktat till barnen Medan Golfäventyret boken och webben är för vuxna och används i ledarutbildningen.

23 Golfäventyret – boken/webben
Till spelaren – i varje bag ”Levling” = Klara- och Göra-utmaningar Träningsinnehåll: Spel Uppvärmning Golfslag (teknik) Golfövningar Golfvett och regler Till föräldrar, ledare och tränare Låt deltagarna bläddra i boken. Om du följt GL1 Praktik Handledning har alla ledare redan läst in första delen av varje avsnitt. Har ni loggat in på webben? (Låt deltagarna testa så att det fungerar)

24 Ett steg i taget – ”levling”
Två sorters utmaningar: Klara-utmaningar: färdighet på en viss nivå Göra-utmaning: Kräver insats och engagemang Spelarna kan tillsammans med föräldrar träna och testa på egen hand. Klara-utmaningar: Mäter en förmåga i färdighet på en viss nivå. Består av golfslag och spel Göra-utmaning: Kräver en insats och ett engagemang. Prova tills du klarar det Utmaningarna följer banan – Regeltesterna bygger på just den banans regler. För 30-banan är det stort fokus på säkerheten. Det finns en ökning/progression i små steg. Sista steget är spel på banan med handicap

25 Ledarskap Frågor att fundera över:
Vad innebär det att vara tränare/ledare? Vilken roll och ansvar har du? Vilka önskemål/krav finns på föräldraengagemang? Har du erfarenheter på bra/dåligt ledarskap? Låt deltagarna diskutera frågorna i bikupa två och två och diskutera sedan gemensamt vad som kom fram i grupperna.

26 Ledarteam Skapar möjlighet till fler träningstillfällen Delat ansvar
Olika egenskaper kompletterar Tränaren coachar Roligare att jobba tillsammans med fler Vilka problem kan uppstå och hur löser ni dem…….. T ex om en ledare ej kan komma till en träning – finns back-up? Gruppens spelregler – hur vill ni ha det i ert ledarteam? Bra att komma överens o tillsammans ( t ex hålla tider, mobiltelefon, ansvarsfördelning, tydlig start och avslut, se alla barnen).

27 Lärgrupper SGF har tagit fram två upplägg på lärgrupp:
Lärgrupp ”Golfens Ledarutbildning Intro” – kan genomföras på klubben innan GL1 för alla som är intresserade av att vara med och hjälpa till i verksamheten. Lärgrupp ”Golfens Ledarutbildning Golfäventyret” – bör genomföras på klubben mellan GL1 och GL2 En lärgrupp genomförs tillsammans som en utbildning/utveckling, där fokus ligger på diskussioner, samtal och praktiska uppgifter. I materialet finns diskussionsuppgifter, dessa är vägledande men inte tvingande. Lärgrupp ”Golfens Ledarutbildning Intro” – kan genomföras på klubben innan GL1 för alla som är intresserade av att vara med och hjälpa till i verksamheten. En lärgrupp som går igenom vad vi vill med juniorverksamheten på klubben och hur samarbetet med tränare, ledare och föräldrar fungerar. Vad vill klubben? Vem gör vad? Vill du vara med? Alla kan bidra! Lärgrupp ”Golfens Ledarutbildning Golfäventyret” – bör genomföras på klubben mellan GL1 och GL2 för att uppmuntra arbetet med materialet Golfäventyret och stämma av hur verksamheten fungerar. Vad är bra? Vad kan bli bättre? Hur?

28 Golfäventyret Ledarstöd
En guidning i ditt ledarskap med olika utmaningar att klara av 18 utmaningar och sen är du redo att ta nästa utbildningssteg – Golfens Ledarutbildning 2 Fördjupning Finns på golf.se/ledarutbildning Dela ut dokumentet Ledarstöd till alla deltagare. Det är som aktiv ledare du får erfarenheter som du kan bolla och diskutera med andra ledare. Syftet med Ledarstöd är : Att du ska blir bekant med materialet och innehållet som finns i Golfäventyret Att du ska lära dig innehållet så att du kan använda och anpassa det efter aktiviteter och träningar Att du får erfarenheter av den glädje och de utmaningar som finns i att vara ledare. Direktlänk:

29 Reflektion: Vad tar du med dig från dagen?
Deltagarna kommer fram en och en och berättar vad de tar med sig från dagen och får sitt diplom.

30 Avslut – tack för idag! Tack för ert engagemang! Nu kör vi och ser till att våra juniorer får bästa möjliga förutsättningar att ha kul, utvecklas och stannar kvar inom golfen! Avsluta med att be deltagarna klappa händerna när du säger tre – 1, 2………. Klappa (du sa aldrig 3) = Barn gör som du gör – inte som du säger.

31


Ladda ner ppt "Välkommen!."

Liknande presentationer


Google-annonser