Utbildning Sekretariat Nivåträd

Liknande presentationer

En presentation över ämnet: "Utbildning Sekretariat Nivåträd"— Presentationens avskrift:

1 Utbildning Sekretariat Nivåträd
Agenda: Syfte med utbildningen/Inblick i svensk basket Vem och vad behöver vi i Sekretariat Nivåträd Vad gör de olika funktionerna- fokus Tidtagere och sekretare Praktisk övning Samarbete Domare – Sekretariat Avslutning

2 Syfte med utbildningen
Sitta sekretariat i nivåträd Sekreterare och tidtagare Ha förståelse för olika funktionärers roll i samband med basketmatcher

3 Svensk basket Moderna basketbollsporten föddes år 1891 i Springfield, Massachusetts FIBA räknar idag med att drygt 500 miljoner personer runt om i världen spelar basketboll. 212 nationer är anslutna till det internationella förbundet, FIBA. Svenska basketbollförbundet, startade 1952 och har ca medlemmar Vi styrs av FIBAs regelverk och av Riksidrottsförbundet

4 Basketmatch En basketmatch spelas mellan två lag med fem spelare på plan Hemmalag ska ha ljusa tröjor/Bortalag mörka tröjor Varje match består av fyra perioder period 1 och 2 kallas första halvlek period 3 och 4 kallas andra halvlek Längden på perioderna beror på vilken typ av match det är fullängdsmatch är 4*10minuter vid sammandrag spelar man 4*7 minuter Sverige har förbundsserier och regionala serier Förbundsserier: Ligan, Superettan, Division 1, USM och RM Regionala serier (Skåne): Division 2, Nivåträd Varje basketmatch behöver funktionärer Domare Sekretariat

5 Vad är ett bra sekretariat?

6 Vad behöver man i sekretariatet?

7 Var finns sekretariatsprylar?
GA hallen låda för Skåneserier finns i HBBK gymmet, sladd till resultat och tidtagaranordning finns inlåst (krävs arrangemangsnyckel) Rönnowska och Högasten Låda för Skåneserie hämtas i GA hallen, i HBBK gymmet Resultat och tidtagaranordning finns i hallen Nic (kan vara aktuell för EB serien) Ingen tidtagaranordning, ladda ner app från appstore, finns gratis appar

8 Vilka funktioner (personer) har vi i Sekretariat Nivåträd
Krav Tidtagare Sekreterare Inget krav 24-sekunders tidtagare Speaker Matchkommissionär Statistikförare

9 Vad gör de olika funktionerna- Tidtagare
Tidtagaren skall ha en matchklocka samt ett stoppur och utföra följande uppgifter: Starta och stoppa klockan enligt gällande regler Ge signal när det gått 50 sek av time-outen. Se till att signal ljuder vid slut av varje spelperiod, ofta automatisk Hjälpa sekreteraren vid behov. Observera att tidtagarens signal förorsakar att bollen blir död och att matchklockan stoppas.

10

11

12 Vad gör de olika funktionerna
24 sekunders tidtagaren Utrustning 24-sekundersanläggning skall vara separat manöverenhet för 24-sektidtagaren med en kraftig, automatisk signal som ljuder då 24- sekundersperioden är slut och displayen visar 0. 24-sekundersanläggningen skall kunna startas från 24 eller 14 sekunder.

13 Vad gör de olika funktionerna
24-Sekunderstidtagning- inget krav I nivåträd- Ett lag skall göra ett målskottförsök inom tjugofyra (24) sekunder. 24-sekundersanläggning skall vara separat manöverenhet för 24-sektidtagaren med en kraftig, automatisk signal som ljuder då 24- sekundersperioden är slut och displayen visar 0. 24-sekundersanläggningen skall kunna startas från 24 eller 14 sekunder. I nivåträd ansvarar domaren för 24 sekunders avblåsning

14 Vad gör de olika funktionerna
Sekreterare Föra protokoll med all matchfakta. Matchinformation Poäng Resultat Foul Visa antalet Fouls som begåtts av varje spelare. Anteckna alla Fouls i protokollet Meddela domarna när någon får sin 5:e foul. Sköta Lag foulsmarkeringen Timeout Meddela domarna när time-out är begärd Anteckna timeout i protokollet Meddela spelarbyten. Sköta spelriktningspilen.

15 Vad använder Sekreterare?
Sekreteraren skall använda sig av pennor med två olika färger blå/svart och rött Period 1 och 3 ska noteras med rött Period 2 och 4 ska noteras med blå/svart Skriv alltid med stora bokstäver. Skriv tydligt. Anteckna time-out med minutsiffra. Kryssa i lagfoulen. Spelarnas nummer i följd, lägst först. Det är bara sekreteraren som får skriva i protokollet med undantag för: Coachernas första fem, domarnas namnteckning och lagkaptenen vid ev. protest.

16 Sekreterare – fyll i information i sidhuvudet
Coachen för hemmalaget ska lämna dessa uppgifter, Matchnummer finns på

17 Sekreterare – fyll i spelarinformation, före match
Skriv in spelarnas hela efternamn samt första bokstaven i förnamnet. Skriv spelarnas nummer i följd, börja alltid med det lägsta. Anteckna vem som är kapten, bokstaven (K) Skriv in coachernas namn. Kontrollera att samtliga spelare är upptagna på licenslista Licenslistan ska erhållas som utskrift, att bara visa från är inte korrekt. Kommunicera med domaren om man inte erhåller licenslista Om det inte är 12 spelare måste man dra streck

18 Exempel på ifylld spelarinformation, före match
Nytt 2017

19 Sekreterare – fyll i spelarinformation
10 minuter innan matchstart: skall coacherna meddela vilka 5 spelare som startar matchen, sätt kryss i protokollet (bredvid spelarnumret) skall coachen signera protokollet. Lag A (hemmalaget) börjar fylla i första fem Matchstart Kolla att de 5 spelare som coachen angett som starters är de som börjar, Markera detta med en ring runt krysset. Under match För varje spelare som byts in så skall man markera detta med ett kryss.

20 Exempel på ifylld spelarinformation, under match

21 Sekreterare- Foul på spelare

22 Domartecken Foul Charging foul kallas också offensiv foul,
foul på det lag som har bollkontroll leder inte till straffkast om laget har lagfoul Fighting foul- när någon från avbytarbänken går in på plan i syfte att slåss, diskvalificerande! Observera- tecknet för osportslig foul ska göras ovanför huvudet (personlig foul för fasthållning görs framför kroppen) Nytt 2017!

23 Sekreterare- Foul på coach

24 Sekreterare- Notera Time out och lagfoul

25 Sekreterare- Poängställning

26 Sekreterare- Poängställning
Poängen skriver du ned med ett diagonalt streck över poängen- alltså över den förtryckta siffran Numret på spelaren som gjort poängen sätts i rutan till vänster. Om spelaren skjutit tre poäng ringar du in spelarens nummer i rutan. Om spelaren gjort poäng på straff sätts en ifylld liten cirkel mitt i rutan. Vid slutet av varje period ringar du in poängen

27 Domartecken Poäng

28 Avsluta period En basketmatch består av fyra period ( 7 eller 10 minuter långa) efter varje period ska sekreteraren: Göra en cirkel runt poängen Dra streck under aktuellt resultat Dra streck runt spelarnas foul Dra streck i lagfouls rutan Skriva periodens siffror Observera att period 1 och 2 kallas första halvlek och period 3 och 4 är andra halvlek Efter första halvlek ska man dra streck i timeout rutan

29 Sekreterare- Avsluta protokoll

30 Sekreterare Avsluta match
Periodresultat med poäng för varje period Slutresultat och segrande lag Kontrollräkna periodresultat och slutresultat Namn på sekretariatets personal fylls i, obs- ej namnteckning utan stora bokstäver Signatur av domarna

31 Domartecken siffror Siffror - 00-99 tillåtna 0-5- en hand
6-10- två händer knuten näve plus ental med andra handen tiotal med handryggen mot sekretariat, ental med handflatan mot sekretariat

32 Domartecken siffror- 16-99

33 Spelriktningspil/Alternerande bollinnehav
Alternerande Bollinnehav (Pilen) En basketmatch startas endast med uppkast, vid samtliga andra tillfällen där det tidigare skulle vara ett uppkast har ersatts med ett ”Alternerande bollinnehav”, detta är en metod för att sätta bollen i spel med ett inkast istället för med ett uppkast. Vid alla uppkastsituationer skall lagen få inkast varannan gång. Det lag som inte får Bollkontroll vid uppkastet i matchens start skall tilldelas det första alternerande bollinnehavet. Pilen skall peka mot den korg, som det lag vilka har rätten till nästa tillfälle, spelar (gör poäng). När bollen kommit in på plan och någon av spelarna berört den, vänder ni på pilen.

34 Spelarbyte Spelare som vill byta in ska sätta sig på stolen bredvid sekretariatet Vid avblåsning ska spelaren vara beredd på att byta in Sekreterare ger signal till domare att spelare vill byta in Observera - om avblåsningen är pga foul, adminstrera foulen innan man ger signal för byta Markera i protokollet med kryss när någon går in för första gången i matchen Observera att spelarbyte kan ske i time out- kom ihåg att kontrollera om det är första gången denna spelare gått in

35 Time out Varje lag har två time outs i första halvlek och tre time outs i andra halvlek dock får man ta maximalt två time outs de sista två minuterna av matchen När time out är begärd Vid domaravblåsning gör domaren uppmärksam på att time out är begärd, domaren visar därefter time out Om motståndar laget gör mål, stoppa klockan, ge signal och visa för domaren att time out är begärd, domaren visar därefter time out Under time out Markera i protokollet vilket lag som fick time outen beviljad (sekreterare) Ta tid, en time out är 60 sekunder och man ska låta en signal ljuda alternativt säga till domaren när det har gått 50 sekunder (tidtagare) Observera att tiden för time outen börjar när domaren visat time out signalen Meddela domaren om något av lagen tagit sin sista time out (sekreterare)

36 Praktisk övning Match Skåne PU 20 HBBK P0102 vit- Malbas PU1
Matchnummer: Lördag 23/9 kl 09:30, Rönnowska Helsingborg Domare: Johan Fastberg, Ted Ibsonius

37 Nytt 2017

38 Samarbete Domare – Sekretariat
Domaren är sekretariatets bästa vän Våga fråga domaren om något är oklart- gissa aldrig! Be domaren visa sina tecken en extra gång om ni är osäkra Visa domaren protokollet i periodpauser och time out så att ni är på banan Berätta för domare och coacher om det är er första gång ni sitter i sekretariat Om ni gör fel Under pågående match, måste sekreteraren vänta tills nästa dödbollsperiod med att signalera och påkalla domarnas uppmärksamhet. Efter matchens slut men innan förstedomaren har undertecknat protokollet, skall felet rättas till även om det förändrar matchens slutresultat. Efter att förstedomaren har undertecknat protokollet, kan felet ej längre rättas till. Prata med domaren, prata med coachen, se till att coachen informerar så att vi kan informera Skåne basket

39 Avslutning HA KUL! Sekreterare och tidtagare
Kom i tid, var neutrala, gör era uppgifter, kommunicera med domaren Ni är betydelsefulla, men tänk på att det är utbildningsmatcher Vill ni har support när ni ska sitta era första matcher Annette Sergel- Anna Persson- Katarina Melin- Katarina Rietz- Hjälpmedel Denna presentation, lathund för sekretariatspersonal samt utbildningsmaterial från Dokumenten ligger under flik ”Dokument” på era respektive lagsidor på HA KUL!

Ladda ner ppt "Utbildning Sekretariat Nivåträd"