Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

FTP 12 FTP 12 Den 1 januari 2008 fick försäkringsbranschen ett nytt pensionsavtal, FTP 08. När det efter fyra år förnyades, bytte det namn till FTP 12.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "FTP 12 FTP 12 Den 1 januari 2008 fick försäkringsbranschen ett nytt pensionsavtal, FTP 08. När det efter fyra år förnyades, bytte det namn till FTP 12."— Presentationens avskrift:

1 FTP 12 FTP 12 Den 1 januari 2008 fick försäkringsbranschen ett nytt pensionsavtal, FTP 08. När det efter fyra år förnyades, bytte det namn till FTP 12. Avtalet gäller för de flesta anställda inom försäkringsbranschen. FTP står för Försäkringsbranschens tjänstepensionsplan.

2 Det här är din pension Eget pensions-sparande Tjänstepension
FTP 12 Det här är din pension Eget pensions-sparande Tjänstepension (från arbetsgivaren) Allmän pension (från staten) Din framtida pension består av flera delar och kommer från olika håll: från staten, från din arbetsgivare och det du själv sparar ihop. * Allmän pension betalas ut av staten och bygger på det du tjänat under hela livet. Den allmänna pensionen består av inkomst- och premiepension, tilläggspension och garantipension. * Tjänstepension får du som jobbar på ett företag som har kollektivavtal. Tjänstepensionen, eller avtalspension som den också kallas, är en viktig del av din framtida ålderspension. * Pensionen kan kompletteras med eget sparande i olika former.

3 Vad är tjänstepension? En rättighet Uppskjuten lön FTP 12
Tjänstepension är en rättighet som förhandlats fram mellan facket och arbetsgivaren, genom kollektivavtal. Den är möjlig genom att löntagarna avstår löneutrymme, pengar som i stället går till pensionsinbetalningar. Pension är alltså uppskjuten lön. De flesta människor är intresserade av sin löneutveckling, och har man besparingar brukar man oftast intressera sig för hur de placeras. Därför borde det vara lika naturligt att intressera sig för sin framtida pension, och vad man kan göra för att påverka den.

4 Två avdelningar i FTP 12– FTP 1 och FTP 2
Premiebestämd ålderspension. Omfattar alla som är födda 1972 och senare. FTP 2 Förmånsbestämd ålderspension. Omfattar alla som är födda 1971 och tidigare. FTP 12  består av två system som löper parallellt, FTP 1 och FTP2. Vilken avdelning du tillhör beror på ditt födelseår. * Den som är född 1972 och senare tillhör FTP 1, som är ett helt nytt avtal. * Alla som är födda 1971 och tidigare tillhör FTP 2. Det är i princip det gamla avtalet, men med en del förbättringar och förändringar. På sikt kommer FTP 2 att försvinna –men först när alla som omfattas av den har gått i pension. Den stora skillnaden mellan dessa båda avdelningar, är att FTP 1 är premiebestämd, medan FTP 2 är förmånsbestämd. Vi ska förklara de båda begreppen.

5 Begreppsförklaringar
FTP 12 Begreppsförklaringar I en premiebestämd pension är premien för pensionen avtalad, vanligtvis i procent av den kontant utbetalda bruttolönen. I en förmånsbestämd pension är pensionens storlek avtalad, vanligtvis i procent av slutlönen. Premiebestämd pension betyder att det på förhand är bestämt hur stor premien är som betalas in till ålderspensionen. Arbetsgivaren betalar in en viss procent av lönen, och den anställde bestämmer hur pengarna ska placeras i olika försäkringar. Pensionen blir sedan så stor, som de inbetalda pengarna räcker till. Förmånsbestämd pension betyder att förmånens storlek är bestämd. Förmånen brukar vara en viss procent av den lön du har då du går i pension.

6 Vilka omfattas av FTP 12? FTP 1
Alla tjänstemän som är födda 1972 och senare, och som är anställda hos arbetsgivare som tillämpar FTP 12. Undantag VD, företagsledning, personalchef. Efter lokal överenskommelse annan tjänsteman. Tjänsteman som medgetts undantag av FTP-nämnden. Den som är född 1972 och senare tillhör FTP 1, med vissa undantag.

7 Vilka omfattas av FTP 12? FTP 2
Alla tjänstemän födda 1971 och tidigare, och som omfattas av kollektivavtalet för löner och allmänna anställningsvillkor. Undantag VD, företagsledning, personalchef samt efter lokal överenskommelse annan tjänsteman. Visstidsanställd högst 6 månader. Tjänsteman med arbetstid mindre än 8 timmar/vecka. Pensionär som är i tjänst efter fyllda 65 år. Alla som är födda 1971 och tidigare tillhör FTP 2, med vissa undantag.

8 ftp 1 Premiebestämd pension FTP 1
Är du född 1972 och senare, tillhör du den avdelning i pensionsavtalet som heter FTP 1. Det är en premiebestämd tjänstepension, som vi nu ska titta närmare på.

9 FTP 1 Innehåller: Premiebestämd ålderspension Efterlevandeskydd
Obligatoriskt familjeskydd Förstärkt familjeskydd Återbetalningsskydd Sjukpension Premiebefrielseförsäkring Efterskydd och fortsättningsförsäkring Tjänstepensionsavtalet innehåller fler förmåner än bara ålderspension. Vi ska gå nu igenom delarna som finns i FTP 1.

10 FTP 1 Premiens storlek 30 % 7,5 inkomstbasbelopp ( kronor/månad år 2014 ) 4,5 % Pensionsmedförande lön = all kontant utbetald bruttolön. Premien betalas månadsvis = premierna kan bli olika stora. Premie betalas från 25 till 65 års ålder. Premie betalas även vid sjukdom. När du fyller 25 år börjar din arbetsgivare att betala in premier till din tjänstepension. Det görs så länge du arbetar, men längst till den månad du fyller 65 år. Det är din lön, som avgör hur stor premie som arbetsgivaren betalar till din tjänstepension. Premien är 4,5 procent av din lön, upp till 7,5 inkomstbasbelopp. (Ett inkomstbasbelopp är kronor år 2014, och motsvarar en månadslön på kronor). På inkomster över det beloppet är premien 30 procent. Premien betalas månad för månad och beräknas på ”kontant bruttolön”. Det betyder att till exempel övertidsersättning är pensionsgrundande. Det betyder också, att premien kan variera från månad till månad, beroende på din inkomst.

11 Välja försäkring och bolag
FTP 1 Välja försäkring och bolag 50 procent av premien måste placeras i traditionell pensionsförsäkring. Resterande 50 procent kan placeras i traditionell försäkring och/eller fondförsäkring. 50 % i traditionell pensionsförsäkring Hälften av premien måste placeras i en ”trygg sparform”, i det här fallet traditionell pensionsförsäkring. Den andra halvan kan placeras i antingen traditionell försäkring eller fondförsäkring. 50 % i traditionell försäkring och/eller fondförsäkring

12 Traditionell försäkring
FTP 1 Traditionell försäkring 50 procent av premien måste placeras i en traditionell försäkring. Endast ett alternativ kan väljas åt gången. Kapitalavgift Per försäkring Flyttavgift - externt Alecta 0,15 % AMF 0,29 % 400 kronor Skandia Liv 0,17 % 85 kronor Hälften av premien måste placeras i en traditionell pensionsförsäkring. I en traditionell försäkring placeras premierna i räntebärande värdepapper, aktier och/eller fastigheter. Det är ett tryggt sparande som ger ett garanterat pensionsbelopp. Du kan bara välja ett alternativ åt gången för hur den här delen av premien ska placeras. Är du missnöjd med ditt val, kan du flytta de inbetalda premierna, eller välja ny placering för framtida premier.

13 Fondförsäkring 50 procent av premien kan placeras i en fondförsäkring.
FTP 1 Fondförsäkring 50 procent av premien kan placeras i en fondförsäkring. Två alternativ kan väljas samtidigt. Kapitalavgift Per försäkring Flyttavgift externt AMF 0,40 % 400 kronor Danica 0,32 % Handelsbanken liv 85 kronor Länsförsäkringar 80 kronor 300 kronor SEB Trygg Liv Skandia Link Swedbank 70 kronor 150 kronor Den andra halvan av premien kan du placera i antingen traditionella pensionsförsäkringar och/eller fondförsäkringar. Den här halvan av premien kan du dela upp på två olika försäkringar: trad + trad, fond + fond, fond + trad. Fondförsäkringar ger möjlighet till högre avkastning, men innebär också en större risk. Vilka - och hur många - fonder som är valbara i respektive bolag, ser du när du ska göra ditt val via valcentralen. Likaså vilka avgifter bolagen tar ut.

14 Flytta pensionskapitalet
FTP 1 Flytta pensionskapitalet Är du inte nöjd med ditt val kan du flytta de redan inbetalda premierna. Hela pensionskapitalet måste flyttas. De 50 procent av premien som måste placeras i traditionell försäkring kan bara flyttas till en ny sådan försäkring. Flytten görs via valcentralen. Ingen flytträtt sedan pensionsutbetalningarna påbörjats. De val du gör går att ändra – du kan flytta ditt pensionskapital från ett bolag till ett annat, men oftast mot en avgift. Du kan också låta de inbetalda premierna ligga kvar i ditt val, men ändra placeringen för framtida premier. Alla de här valen gör du via valcentralen. När ålderspensionen väl har börjat betalas ut, kan du inte flytta pengarna. Vill du ändra placeringen för framtida premier kan du göra det, utan att flytta de redan inbetalda premierna.

15 FTP 1 Och om jag inte väljer…? Hela premien placeras i en traditionell pensionsförsäkring hos Skandia Liv. Inget återbetalningsskydd Inget förstärkt familjeskydd Du måste göra ett aktivt val för din premie, för att kunna välja till efterlevandeskydd. Avstår du från att välja placering för premien, hamnar den automatiskt i en traditionell pensionsförsäkring hos Skandia Liv, utan återbetalningsskydd och utan möjlighet att köpa till förstärkt familjeskydd. Vill du kunna välja till något efterlevandeskydd, måste du aktivt placera premien.

16 Efterlevandeskydd Obligatoriskt familjeskydd – ingår
Förstärkt familjeskydd – tillval Återbetalningsskydd – tillval Efterlevandeskydd är en slags försäkring som innebär att din familj får ta del av din intjänade ålderspension när du dör. Det finns två sorters efterlevandeskydd: familjeskydd och återbetalningsskydd. Behovet av efterlevandeskydd ser olika ut från individ till individ. Därför är det viktigt att du gör ett aktivt val. Är du ensamstående utan barn har du inte samma behov av efterlevandeskydd, som den som har små barn och stor försörjningsbörda.

17 Familjeskydd – obligatoriskt
FTP 1 Familjeskydd – obligatoriskt Utbetalas i fem år vid dödsfall mellan 18 och 65 års ålder. Storleken beror på din ålder vid dödsfallet: högre belopp vid lägre ålder, trappas ned med stigande ålder. Ålder vid dödsfall Kronor/månad 2014 Antal förhöjda prisbasbelopp/år 18 – 35 24 538 6,5 36 – 45 15 100 4 46 – 55 7 550 2 56 – 64 3 775 1 I FTP-planen ingår ett obligatoriskt familjeskydd från 18 års ålder, som arbetsgivaren bekostar. Det obligatoriska familjeskyddet betalas ut månadsvis i fem år, om du dör mellan 18 och 65 års ålder. Hur mycket pengar som betalas ut, beror på din ålder – ju lägre ålder desto högre belopp. Förmånstagare är i första hand make/maka, sambo, registrerad partner, i andra hand barn. Ordningen går att ändra. Obligatoriskt familjeskydd ingår i tjänstepensionen. Minskar inte ålderspensionens storlek. Ingen hälsodeklaration behövs.

18 Förstärkt familjeskydd
FTP 1 Förstärkt familjeskydd Frivilligt tillval. Du väljer själv försäkringsbelopp på 1, 2, 3 eller 4 prisbasbelopp. Kostnaden tas från pensionspremien = minskar den egna ålderspensionen. Betalas ut vid dödsfall mellan 18 och 65 år. Utbetalning i 5, 10, 15 eller 20 år. Hälsodeklaration behövs ibland. Du kan välja till ett förstärkt familjeskydd, som gör att dina anhöriga får mer pengar om du dör i förtid. Det förstärkta familjeskyddet får du däremot bekosta själv, genom ett avdrag från den egna pensionspremien. Kostnaden beror på hur gammal du är när du tecknar försäkringen. Du väljer själv försäkringsbelopp på 1, 2, 3 eller 4 prisbasbelopp och utbetalningstid på 5, 10, 15 eller 20 år (dock längst till det att den försäkrade skulle ha fyllt 70 år). Väljer du inte förstärkt familjeskydd vid din första valperiod* eller inom ett år från en familjehändelse, måste du lämna en hälsodeklaration. Vid allvarlig sjukdom beviljas inte förstärkt familjeskydd om du vill välja till det efter valperioden eller senare än ett år från familjehändelse. Med familjehändelse menas giftermål, nytt samboförhållande eller barns födelse. * Din valperiod är 30 dagar i anslutning till ditt inträde i FTP 12 – antingen genom att du fyller 25 år eller genom att du börjar en anställning hos en arbetsgivare som tillämpar FTP-planen.

19 FTP 1 Återbetalningsskydd Det pensionskapital som finns kvar när du dör, betalas ut till närmast anhörig. Gäller även vid dödsfall efter 65 år. Avlider du innan du börjat ta ut pensionen betalas pengarna ut under fem år till förmånstagaren. Avlider du sedan du börjat ta ut pensionen görs återstående betalningar till förmånstagaren – max 20 år. Återbetalningsskydd minskar din egen ålderspension! Hälsodeklaration behövs ibland. Med ett återbetalningsskydd får närmast anhörig ta del av din pension, om du avlider innan hela ditt pensionskapital betalats ut som pension till dig själv. Hur mycket pengar förmånstagaren får, beror på hur stort pensionskapital du har tjänat in. Avlider du innan du har börjat ta ut din pension, betalas pengarna ut som månatlig efterlevandepension under fem års tid. Om du avlider sedan du fyllt 65 år och börjat ta ut ålderspension, övergår de återstående betalningarna till förmånstagaren, men som längst i 20 år från det att du själv började ta ut pensionen. Att välja till ett återbetalningsskydd sänker din egen pension, eftersom du själv får bekosta det genom avdrag på premien. Väljer du återbetalningsskydd vid det första pensionsvalet eller inom ett år från familjehändelse, behövs ingen hälsodeklaration. Väljer du till återbetalningsskydd senare än ett år från en familjehändelse, måste du lämna en hälsodeklaration. Lider du av en allvarlig sjukdom beviljas återbetalningsskyddet enbart för framtida premier. Med familjehändelse menas giftermål, nytt samboförhållande eller barns födelse. Förmånstagare är make/maka, registrerad partner, sambo, i andra hand barn. Ordningen går att ändra.

20 Skydd som kompletterar varandra
FTP 1 Skydd som kompletterar varandra Obligatoriskt familjeskydd Belopp Återbetalningsskydd Här är en bild som visar hur de olika efterlevandeskydden kompletterar varandra. Utbetalningarna från det obligatoriska familjeskyddet är som högst vid en lägre ålder och sjunker allt eftersom. Storleken på återbetalningsskyddet blir högre ju äldre du blir, eftersom det blir mer och mer pengar inbetalade till pensionen för varje år. 18 år 25 år 65 år 75 år

21 FTP 1 Hälsodeklaration Hälsodeklaration behöver ibland lämnas när du väljer förstärkt familjeskydd eller återbetalningsskydd. Du behöver inte lämna hälsodeklaration: Vid första valtillfället. Inom ett år från familjehändelse (giftermål, nytt samboförhållande, barns födelse/adoption). Undantag vid tecknande av förstärkt familjeskydd: Är du redan sambo och gifter dig med din samboende, räknas det inte som familjehändelse. Om du väljer återbetalningsskydd eller förstärkt familjeskydd under din valperiod*, eller inom ett år från familjehändelse, behöver du inte lämna någon hälsodeklaration. Till familjehändelser räknas giftermål, nytt samboförhållande, barns födelse/adoption. OBS! Om du redan är sambo och gifter dig med din samboende, räknas det inte som familjehändelse när du tecknar förstärkt familjeskydd. * Din valperiod är 30 dagar i anslutning till ditt inträde i FTP 12 – antingen genom att du fyller 25 år eller genom att du börjar en anställning hos en arbetsgivare som tillämpar FTP-planen.

22 Förmånstagare Förmånstagare till efterlevandeskydd är
FTP 1 Förmånstagare Förmånstagare till efterlevandeskydd är i första hand: make/maka, registrerad partner, sambo i andra hand: arvsberättigade barn. Det går att ändra förmånstagare eller ordningen genom att skriva ett särskilt förordnande. Make/maka/registrerad partner eller tidigare make/maka, registrerad partner. Sambo eller tidigare sambo. Barn/styvbarn/fosterbarn till den försäkrade eller till person i a) eller b). Förmånstagare till efterlevandeskydden i FTP-planen är i första hand make/maka, registrerad partner, sambo. I andra hand arvsberättigade barn. Den här ordningen gäller om du inte anmält något annat till valcentralen. En förmånstagare kan avstå pension till nästa led, till exempel kan make avstå pensionen till förmån för barn. Du kan ändra förmånstagare genom ett skriva ett särskilt förmånstagarförordnande. Det görs hos valcentralen.

23 Sjukpension Kompletterar sjukpenningen från F-kassan.
FTP 1 Sjukpension Kompletterar sjukpenningen från F-kassan. Betalas ut vid långvarig sjukdom om du är arbetsoförmögen till minst 25 procent samt om du varit sjukskriven 90 dagar i följd eller sammanlagt 105 dagar de senaste tolv månaderna. 7,5 pbb 20 ibb 30 ibb Dag 10 % 65 % 32,5 % Vid långvarig sjukdom (mer än 90 dagar i följd eller sammanlagt 105 dagar under 12 månader) har du rätt till sjukpension. Den kompletterar sjukpenningen från Försäkringskassan, så att din totala ersättning blir 90 procent av din inkomst, vid inkomster upp till 7,5 prisbasbelopp. För lönedelar över det, blir ersättningen högre – 65 procent på lönedelar upp till 20 inkomstbasbelopp och 32,5 procent på lönedelar mellan 20 och 30 inkomstbasbelopp. Efter dag 360 i sjukperioden får du inte längre sjukpension på lön upp till 7,5 basbelopp, utan bara för de lönedelar som ligger över. 7,5 pbb 20 ibb 30 ibb Dag 361- 65 % 32,5 %

24 Total ersättning vid sjukdom
Arbetsgivaren: 90 % enligt avtal Lön över 7,5 pbb Arbets-givaren: 80 % enligt lag 10 % FTP: sjukpension 65 %: 7,5 pbb < Lön < 20 ibb 32,5 %: 20 ibb < Lön 30 ibb FTP: sjukpension 65 % av lön 7,5 pbb-20 ibb 32,5 % av lön 20 ibb-30 ibb Arbetsgivaren: 10 % enligt avtal FTP: sjuk- pension 10 % Lön upp till 7,5 pbb FTP: sjuk- pension 15 % Arbets-givaren: 80 % enligt lag F-kassan: sjukpenning 80 % av SGIx0,97 F-kassan: sjukpenning 80 % av SGIx0,97 F-kassan: Förlängd sjukpenning 75 % av SGIx0,97 F-kassan: Sjukersättning cirka 64 % Den här bilden visar vilka olika ersättningar du får vid sjukdom. FTP-planen går in med sjukpension efter 90:e sjukdagen. Sjuk- dag 1 2-14 15-90 91-360 361- 365 (som längst) Längst till 65 år

25 FTP 1 Premiebefrielse Vid sjukdom, olycksfall eller föräldraledighet betalas premier in till din tjänstepension. FTP-planen innehåller en försäkring om premiebefrielse från arbetsgivaren. Det betyder att om du inte kan jobba på grund av sjukdom, olycksfall, föräldraledighet eller vård av sjukt barn, får du ändå premier inbetalda till din tjänstepension. Vid föräldraledighet betalas premien in under högst 13 månader per födsel (eller adoption).

26 Sammanfattning av valen i FTP 1
Välj placering för din premie. Minst 50 procent i traditionell pensionsförsäkring. Upp till 50 procent i fondförsäkring. 2. Välj om du vill ha återbetalningsskydd. 3. Välj om du vill ha förstärkt familjeskydd. För att kunna göra val 2 och 3 måste du först göra val 1. Här är en sammanfattning av de val man ska göra i FTP 1. Först måste du aktivt välja sparform och förvaltare av premien, sedan kan du välja till efterlevandeskydd; återbetalningsskydd och förstärkt familjeskydd.

27 Utbetalning av pensionen
FTP 1 Utbetalning av pensionen Pensionen betalas normalt ut från 65 års ålder. Du kan själv välja att ta ut pensionen tidigare – men inte före 55 års ålder. Pensionen betalas normalt ut livsvarigt. Du kan välja temporär utbetalning. Kortaste utbetalningstid är då fem år. Du kan välja partiellt utbetalning (du tar ut delar av pensionen under en kortare period, resten livsvarigt).

28 Hur stor blir pensionen?
FTP 1 Hur stor blir pensionen? Storleken på en premiebestämd pension beror på flera faktorer: Hur mycket du arbetat mellan 25 och 65 års ålder. Hur hög lön du har haft (högre lön = högre premie) Hur pengarna har placerats (avkastning, avgifter, skatter). Från vilket ålder du väljer att ta ut tjänstepensionen. Om du valt till efterlevandeskydd. Till sist den fråga som de flesta vill ha svar på: hur stor blir min pension? Det är en fråga som är omöjlig att svara på, eftersom pensionens storlek beror på så många olika faktorer. Däremot kan man göra prognoser, som bygger på en mängd olika antaganden. De prognoserna är väldigt osäkra i början av ditt yrkesliv, men ju närmare pensionsåldern du kommer, desto säkrare kan prognoserna bli. Då kan det å andra sidan vara för sent att göra något åt en låg pension. Därför är det bra att veta vilka faktorer som påverkar en premiebestämd pension: För varje månad du arbetar mellan 25 och 65 års ålder, betalas det in en premie, därför spelar det roll hur du länge du arbetar. Högre lön ger högre premie – och hög lön tidigt i livet gör att det är mer pengar som har lång tid att växa. Avgifter och avkastning påverkar hur premiernas värde utvecklas. Går du i pension tidigare än 65-årsdagen, ska pensionskapitalet räcka under fler år – därför blir varje månadsutbetalning lägre. Kostnaden för efterlevandeskydd tas från den egna premien och minskar pensionen.

29 ftp 2 Förmånsbestämd pension FTP 2
Är du född 1971 och tidigare, tillhör du den avdelning i pensionsavtalet som heter FTP 2. Det är en förmånsbestämd tjänstepension, som vi nu ska titta närmare på.

30 FTP 2 Innehåller Förmånsbestämd ålderspension
Premiebestämd ålderspension – FTPK Familjepension Särskild barnpension Efterlevandeskydd Obligatoriskt familjeskydd Förstärkt familjeskydd Återbetalningsskydd Sjukpension Premiebefrielseförsäkring Efterskydd och fortsättningsförsäkring Förutom ålderspension, ingår flera andra förmåner i FTP 2. Vi ska nu gå igenom de olika delarna.

31 Förmånsbestämd pension
FTP 2 Förmånsbestämd pension Ålderspensionens storlek beror på slutlön och tjänstetid. 7,5 ibb 20 ibb 30 ibb Om din lön är blir din pension 10 % 65 % 32,5 % FTP 2 är en förmånsbestämd pension. Det betyder att det är storleken på förmånen – pensionen – som är bestämd. Förmånen är en viss procent av den lön du har när du fyller 65 år. Hur hög din pension blir beror på din slutlön och hur länge du har arbetat. Pensionens storlek utgår från din slutlön. På lön upp till 7,5 inkomstbasbelopp (motsvarar en månadslön på kronor år 2014) blir pensionen tio procent. På lönedelar mellan 7,5 och 20 basbelopp blir pensionen 65 procent. På lönedelar mellan 20 och 30 basbelopp blir pensionen 32,5 procent. För att få ut maximal ålderspension behöver du ha arbetat heltid i minst 30 år (360 månader) efter det att du fyllt 28 år. Dessutom behöver du jobba heltid fram till ordinarie pensionsålder. Tänk på att om du går du ner i arbetstid de sista åren före pensioneringen, får du en lägre pension, eftersom du får en lägre slutlön. Om du arbetar kortare tid än 30 år så minskas pensionens storlek med 1/360-del för varje månad som saknas. För ”full” ålderspension krävs 360 månaders (30 års) heltidsarbete. Saknas tjänstetid minskas pensionen.

32 Välja placering för FTPK
Hela premien måste placeras hos ett bolag. Traditionell försäkring Fondförsäkring Alecta AMF Pension Danica Pension Skandia Liv Handelsbanken Liv Länsförsäkringar Fondliv SEB Trygg Liv Skandia Link Swedbank försäkringar Genom att göra ett val har du möjlighet att själv påverka storleken på en del av din pension. Du kan välja en traditionell försäkring, eller en fondförsäkring med möjlighet att placera i olika fonder. Hela premien måste placeras hos ett bolag. Blir du inte nöjd med ditt val av bolag, kan du göra ett nytt val för dina framtida premier. Du kan också flytta de redan inbetalda premierna. Du kan öka på dina inbetalningar till din FTPK genom att avstå från intjänande av familjepension. Storleken på din FTPK påverkas också om du väljer efterlevandeskydd (familjeskydd och återbetalningsskydd). Om du inte väljer, placeras din FTPK-premie i en traditionell pensionsförsäkring hos Skandia Liv.

33 FTP 2 FTPK-val gjorda före 1/1 2008 Om du före 1/ har valt placering för FTPK: Du måste välja ny placering för din premie. Väljer du inte ny placering, placeras premien i fortsättningen hos Skandia Liv, i en traditionell försäkring utan återbetalningsskydd. Har du före 1/ valt placering, måste du välja ny placering för din premie. Gör du inte det, placeras den i ickevals-alternativet, som är en traditionell försäkring i Skandia Liv, utan återbetalningsskydd och utan förstärkt familjeskydd.

34 Familjepension Ges på lönedelar över 7,5 förhöjda prisbasbelopp.
FTP 2 Familjepension Ges på lönedelar över 7,5 förhöjda prisbasbelopp. Betalas till make/maka, registrerad partner, sambo, eller till barn under 20 år. Utbetalas hela livet, respektive tills barn blir 20 år. Du kan avstå från framtida intjänande av familjepension. Premien sätts då in i din FTPK. Väljer du att avstå, kan du inte sedan återgå till intjänande av familjepension. Familjepension betalas ut till din familj när du dör. Den beräknas på den del av lönen som överstiger 7,5 förhöjda prisbasbelopp (motsvarar en lön på kronor i månaden år 2014). Familjepension betalas livsvarigt till make/maka, registrerad partner och sambo (men upphör vid till exempel omgifte) och till dess att barnen fyller 20 år (OBS! Är barnet fullständigt och varaktigt arbetsoförmöget vid 20 års ålder fortsätter pensionen att betalas ut till 65 år) . Familjepensionens storlek beror på din lön och antalet barn. Vill du, så kan du avstå från intjänande av familjepension. Den premie som då frigörs, sätts in i din FTPK. Avstår du från intjänande av familjepension, kan du inte senare välja att ta tillbaka det. Däremot kan du i framtiden välja bort intjänande av familjepension, till exempel när barnen blivit stora och försörjer sig själva. Då sätts den frigjorda premien in i din FTPK.

35 Familjepensionens storlek
FTP 2 Familjepensionens storlek 1. Först räknas ett grundbelopp ut. Pensionsmedförande lön 7,5 fpbb 20 pbb 30pbb Grundbelopp 32,5 % 16% 2. Pensionens storlek räknas sedan i procent av grundbeloppet, med hänsyn till antal mottagare. Make, registrerad partner, sambo Enbart barn Utan barn 100 % 1 barn 75 % Med 1 barn 130 % 2 barn 110 % Med 2 barn 150 % 3 barn 135 % Fler än 2 barn 150% + 10% för varje barn därtill 4 barn Familjepensionens storlek beror på lön och antal mottagare. Först räknas ett grundbelopp ut. Pensionens storlek räknas sedan i procent av grundbeloppet, med hänsyn till antal mottagare.

36 Särskild barnpension Ges till barn som inte fyllt 20 år, när du dör.
FTP 2 Särskild barnpension Ges till barn som inte fyllt 20 år, när du dör. Ges på lönedelar upp till 7,5 förhöjda prisbasbelopp. Barnpensionens storlek beror på antalet barn och din lön. Som mest kan ett enskilt barn få kronor per år (2014). Om du har barn som ännu inte fyllt 20 år när du dör, får de särskild barnpension. Den ges på lönedelar upp till 7,5 förhöjda prisbasbelopp. Barnpensionens storlek beror på antalet barn och din lön. Som mest kan ett enskilt barn få kronor per år (2014).

37 Efterlevandeskydd Obligatoriskt familjeskydd – ingår
FTP 2 Efterlevandeskydd Obligatoriskt familjeskydd – ingår Förstärkt familjeskydd – tillval Återbetalningsskydd – tillval Efterlevandeskydd är en slags försäkring som innebär att din familj får ta del av din intjänade ålderspension när du dör. Det finns två sorters efterlevandeskydd: familjeskydd och återbetalningsskydd. Behovet av efterlevandeskydd ser olika ut från individ till individ. Därför är det viktigt att du gör ett aktivt val. Är du ensamstående utan barn har du inte samma behov av efterlevandeskydd, som den som har små barn och stor försörjningsbörda.

38 Familjeskydd – obligatoriskt
FTP 2 Familjeskydd – obligatoriskt Utbetalas vid dödsfall mellan 18 och 65 års ålder. Storlek: två förhöjda prisbasbelopp per år. Betalas ut månadsvis i fem år. Obligatoriskt familjeskydd ingår i tjänstepensionen. Minskar inte ålderspensionens storlek. Ingen hälsodeklaration behövs. I FTP-planen ingår ett obligatoriskt familjeskydd, som arbetsgivaren bekostar. Familjeskyddet faller ut till närmast anhörig, om du dör innan du fyller 65 år. Storleken på familjeskyddet är två förhöjda prisbasbelopp per år ( kronor år 2013) och det betalas ut månadsvis under fem år. Det är arbetsgivaren som bekostar det obligatoriska familjeskyddet, så det påverkar inte storleken på din pension. Förmånstagare är make/maka, sambo, registrerad partner och i andra hand barn. Ordningen går att ändra.

39 Förstärkt familjeskydd
FTP 2 Förstärkt familjeskydd Frivilligt tillval. Du väljer själv försäkringsbelopp på 1, 2, 3 eller 4 prisbasbelopp. Kostnaden tas från pensionspremien = minskar den egna ålderspensionen. Betalas ut vid dödsfall mellan 18 och 65 år. Utbetalning i 5, 10, 15 eller 20 år. Hälsodeklaration behövs ibland. Du kan välja till ett förstärkt familjeskydd, som gör att dina anhöriga får mer pengar om du dör i förtid. Det förstärkta familjeskyddet får du däremot bekosta själv, genom ett avdrag från den egna pensionspremien. Kostnaden beror på hur gammal du är när du tecknar försäkringen. Du väljer själv försäkringsbelopp på 1, 2, 3 eller 4 prisbasbelopp och utbetalningstid på 5, 10, 15 eller 20 år (dock längst till det att den försäkrade skulle ha fyllt 70 år). Väljer du inte förstärkt familjeskydd vid din första valperiod* eller inom ett år från en familjehändelse, måste du lämna en hälsodeklaration. Vid allvarlig sjukdom beviljas inte förstärkt familjeskydd om du vill välja till det efter valperioden eller senare än ett år från familjehändelse. Med familjehändelse menas giftermål, nytt samboförhållande eller barns födelse. * Din valperiod är 30 dagar i anslutning till ditt inträde i FTP 12 – antingen genom att du fyller 25 år eller genom att du börjar en anställning hos en arbetsgivare som tillämpar FTP-planen.

40 FTP 1 Återbetalningsskydd Det FTPK-kapital som finns kvar när du dör, betalas ut till närmast anhörig. Gäller även vid dödsfall efter 65 år. Om du avlider innan du börjat ta ut pensionen: pengarna betalas ut under fem år till förmånstagaren. Om du avlider sedan du börjat ta ut pensionen: återstående betalningar görs till förmånstagaren – max 20 år. Hälsodeklaration behövs ibland. Med ett återbetalningsskydd får närmast anhörig ta del av din FTPK, om du avlider innan hela ditt FTPK-kapital betalats ut som pension till dig själv. Hur mycket pengar förmånstagaren får, beror på hur stort pensionskapital du har tjänat in. Avlider du innan du har börjat ta ut din pension, betalas pengarna ut som månatlig efterlevandepension under fem års tid. Om du avlider sedan du börjat ta ut ålderspension, övergår de återstående betalningarna till förmånstagaren, men som längst i 20 år från det att du själv började ta ut pensionen. Att välja till ett återbetalningsskydd sänker din egen pension, eftersom du själv får bekosta det genom avdrag på premien. Väljer du återbetalningsskydd vid det första pensionsvalet eller inom ett år från familjehändelse, behövs ingen hälsodeklaration. Väljer du till återbetalningsskydd senare än ett år från en familjehändelse, måste du lämna en hälsodeklaration. Lider du av en allvarlig sjukdom beviljas återbetalningsskyddet enbart för framtida premier. Med familjehändelse menas giftermål, nytt samboförhållande eller barns födelse. Förmånstagare är make/maka, registrerad partner, sambo, i andra hand barn. Ordningen går att ändra.

41 Sjukpension Kompletterar sjukpenningen från F-kassan.
FTP 2 Sjukpension Kompletterar sjukpenningen från F-kassan. Betalas ut vid långvarig sjukdom om du är arbetsoförmögen till minst 25 procent samt om du varit sjukskriven 90 dagar i följd eller sammanlagt 105 dagar de senaste tolv månaderna. 7,5 pbb 20 ibb 30 ibb Dag 10 % 65 % 32,5 % Vid långvarig sjukdom (mer än 90 dagar i följd eller sammanlagt 105 dagar under 12 månader) har du rätt till sjukpension. Den kompletterar sjukpenningen från Försäkringskassan, så att din totala ersättning blir 90 procent av din inkomst, vid inkomster upp till 7,5 prisbasbelopp. För lönedelar över det, blir ersättningen högre – 65 procent på lönedelar upp till 20 inkomstbasbelopp och 32,5 procent på lönedelar mellan 20 och 30 inkomstbasbelopp. Efter dag 360 i sjukperioden får du inte längre sjukpension på lön upp till 7,5 basbelopp, utan bara för de lönedelar som ligger över. 7,5 pbb 20 ibb 30 ibb Dag 361- 65 % 32,5 %

42 Total ersättning vid sjukdom
FTP 2 Total ersättning vid sjukdom Arbetsgivaren: 90 % enligt avtal Lön över 7,5 pbb Arbets-givaren: 80 % enligt lag 10 % FTP: sjukpension 65 %: 7,5 pbb < Lön < 20 ibb 32,5 %: 20 ibb < Lön 30 ibb FTP: sjukpension 65 % av lön 7,5 pbb-20 ibb 32,5 % av lön 20 ibb-30 ibb Arbetsgivaren: 10 % enligt avtal FTP: sjuk- pension 10 % Lön upp till 7,5 pbb FTP: sjuk- pension 15 % Arbets-givaren: 80 % enligt lag F-kassan: sjukpenning 80 % av SGIx0,97 F-kassan: sjukpenning 80 % av SGIx0,97 F-kassan: Förlängd sjukpenning 75 % av SGIx0,97 F-kassan: Sjukersättning cirka 64 % Den här bilden visar vilka olika ersättningar du får vid sjukdom. FTP-planen går in med sjukpension efter 90:e sjukdagen. Sjuk- dag 1 2-14 15-90 91-360 361- 365 (som längst) Längst till 65 år

43 FTP 2 Premiebefrielse Vid sjukdom, olycksfall eller föräldraledighet betalas premier in till din FTPK. FTP-planen innehåller en försäkring om premiebefrielse från arbetsgivaren. Det betyder att om du inte kan jobba på grund av sjukdom, olycksfall, föräldraledighet eller vård av sjukt barn, får du ändå premier inbetalda till din FTPK. Vid föräldraledighet betalas premien in under högst 13 månader per födsel (eller adoption).

44 Sammanfattning av valen i FTP 2
1. Välj placering för din FTPK. Hela premien placeras hos ett bolag. 2. Välj om du vill ha återbetalningsskydd. 3. Välj om du vill ha förstärkt familjeskydd. 4. Välj om du vill avstå från intjänande av familjepension. Valet gäller för all framtid, kan inte ångras. Här är en sammanfattning över de val som ska göras i FTP 2. FTPK-premien måste aktivt placeras, för att valen 2 och 3 ska kunna göras. Dessutom kan premien till FTPK ökas på, genom att du avstår från intjänande av familjepension.

45 Utbetalning av pensionen
FTP 2 Utbetalning av pensionen Pensionen betalas normalt ut från 65 års ålder. Du kan komma överens med arbetsgivaren om lägre pensionsålder. Du kan ta ut pensionen tidigast från 55 års ålder. Du har rätt att arbeta till 67 års ålder. Pensionen betalas normalt ut livsvarigt. Du kan välja temporär utbetalning. Kortaste utbetalningstid är då fem år. Du ka välja partiell utbetalning (du tar ut delar av pensionen under en kortare period, resten livsvarigt).

46 Hur stor blir pensionen?
FTP 2 Hur stor blir pensionen? Storleken på en förmånsbestämd pension beror på många faktorer: Hur hög lön du har när du fyller 65 år. Hur mycket du har arbetat. Från vilken ålder du tar ut pensionen. Om du valt till efterlevandeskydd. Till sist den fråga som de flesta vill ha svar på: hur stor blir min pension? Det är en fråga som är nästan omöjlig att svara på, eftersom pensionens storlek beror på så många olika faktorer. Däremot kan man göra prognoser, som bygger på en mängd olika antaganden. De prognoserna är väldigt osäkra i början av ett yrkesliv, men ju närmare pensionsåldern man kommer, desto säkrare kan prognoserna bli. Då kan det å andra sidan vara för sent att göra något åt en låg pension. Därför är det bra att veta vilka faktorer som påverkar en förmånsbaserad pension: Pensionens storlek beräknas på din slutlön. OBS! Det finns begränsningsregler för löneförhöjningar från 60 års ålder. Även arbetstiden spelar in – maximal pension får du om du arbetar heltid i 30 år (360 månader) Går du i pension tidigare än 65, ska dina pengar räcka i fler år. Kostnaden för efterlevandeskydd tas från din FTPK-premie, vilket gör att ditt pensionskapital där minskar.

47 FTP 2 62-årsregeln Gäller bara för dig som är född 1955 eller tidigare OCH som omfattades av FTP-planen 20 juni 2006. Anmäls till arbetsgivaren ett år i förväg. Kan inte ångras när du väl gått i pension. Prövning För födda 1956 och 1957 som omfattats av FTP-planen ända sedan 1985, och som då hade 62 år som pensionsålder, kan rätten till förmånen prövas. 62-årsregeln gör det möjligt att gå i pension vid 62 års ålder, med relativt förmånliga villkor. 62-årsregeln gäller bara om du är född senast 1955och omfattatades av FTP-planen i juni 2006. Är du född 1956 eller 1957 och har omfattats av FTP-planen sedan 1985 och då hade en pensionsålder på 62 år, kan rätten till förtida pension prövas av FTP-nämnden. Det är en mycket liten grupp anställda detta berör – och dessutom bara kvinnor, eftersom det bara var de som hade 62 år som pensionsålder 1985.

48 Pension med 62-årsregeln
FTP 2 Pension med 62-årsregeln Du är garanterad minst 64,75 procent av din lön (upp till 20 ibb, lägre däröver) fram till 65-årsdagen, förutsatt att du har full tjänstetid. Arbetsgivaren betalar in pensionspremier så att din tjänstepension från 65 år blir lika hög som om du hade jobbat fram till 65 år. Tjänar du över 7,5 ibb reduceras pensionen med ett smärre belopp. Din allmänna pension (inkomstpension och premiepension) kan påverkas. Med 62-årsregeln är du garanterad minst 65 procent av din lön fram till 65-årsdagen (förutsatt att du har full tjänstetid). Arbetsgivaren betalar in pensionspremier så att din tjänstepension från 65 år blir lika hög som om du hade jobbat fram till 65 år. Däremot kan din allmänna pension (inkomstpension och premiepension) bli något lägre. Hur mycket kan i så fall Pensionsmyndigheten svara på. Vänd dig till din HR-avdelningen för att ta reda på hur stor pensionen blir i just ditt fall!

49 Valcentralen är navet Bolag 1 Arbetsgivare Valcentralen Bolag 2
FTP 12 Valcentralen är navet Bolag 1 Arbetsgivare Valcentralen (Skandikon) Bolag 2 Anställd Bolag 3 Skandikon är valcentral för FTP 12. Det innebär att de sköter all administration kring valen och premierna. Arbetsgivaren betalar din premie till Skandikon, som sedan skickar den vidare till det/de bolag du valt. Arbetsgivaren kan inte veta hur du väljer. Du får information från valcentralen om hur du praktiskt går tillväga för att göra ditt val. Det är också dit du vänder dig om du vill ändra förmånstagarordning, avstå familjepension, flytta dina premier eller göra någon ändring i ditt val. Värdebesked på din tjänstepension skickas från Skandikon – du får alltså ett samlat besked, även om du placerar premien i flera olika bolag (gäller bara avdelning 1). Uppgifter om de olika bolagens avgifter med mera finns på

50 Mer information Valcentralen, www.valcentralen.se
FTP 12 Mer information Valcentralen, Information om själva valet, valbara alternativ, ändra förmånstagarordning med mera. De valbara försäkringsbolagen Information om de olika försäkringarna. FTFs ombudsmän, Pensionsmyndigheten, Information om den allmänna pensionen. Min pension, Samlad bild av dina olika pensionsdelar.


Ladda ner ppt "FTP 12 FTP 12 Den 1 januari 2008 fick försäkringsbranschen ett nytt pensionsavtal, FTP 08. När det efter fyra år förnyades, bytte det namn till FTP 12."

Liknande presentationer


Google-annonser