Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Block 7 Att söka arbete och starta eget företag / Om du inte kan arbeta TEMA 3: Att försörja sig och utvecklas i Sverige.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Block 7 Att söka arbete och starta eget företag / Om du inte kan arbeta TEMA 3: Att försörja sig och utvecklas i Sverige."— Presentationens avskrift:

1 Block 7 Att söka arbete och starta eget företag / Om du inte kan arbeta
TEMA 3: Att försörja sig och utvecklas i Sverige

2 Syfte Att informera om vad som är viktigt när man vill söka arbete.
Att informera om vad man bör tänka på om man är intresserad av att starta eget företag. Att informera om vilka möjligheter man har om man blir arbetslös.

3 Innehåll Vem räknas som arbetslös? Arbetslöshets statistik
Att söka arbete Att skriva jobbansökan Tips för att skriva personligt brev Om man blir kallad till intervju Att starta eget företag Olika företagsformer Vad ska man tänka på om/när man ska starta eget företag? Vilka möjligheter har man om man blir arbetslös?

4 Vem räknas som arbetslös?
Arbetslös är den som under en speciell mätperiod inte utfört något arbete, önskat sig ett arbete och som dessutom aktivt sökt arbete. Arbetslöshetsstatistisken förs av två olika myndigheter: SCB och Arbetsförmedlingen.

5 Arbetslösheten

6 Att söka arbete Det finns många sätt att söka arbete på. Det vanligaste är att man letar bland platsannonser på någon av alla de jobbsajter som finns. Man kan också söka på Internet eller via bemanningsföretag. Man kan hitta lediga jobb i dagstidningars platsannonser. Fråga vänner och bekanta om tips om lediga jobb. Ett annat sätt kan vara att ringa runt till företag eller helt enkelt besöka dem för att höra om det finns något jobb ledigt! Några av alla de jobbsajter som finns där man kan hitta lediga jobb: Platsbanken (Arbetsförmedlingens sida) Offentliga jobb Monster Jobbsafari Karriärguiden

7 Att skriva en jobbansökan
Din ansökan är ditt främsta sälj- och marknadsföringsverktyg när du söker arbete. Ofta måste man konkurrera med hundratals andra sökande om ett jobb. En väl genomarbetad ansökan ger större möjlighet till att få ett jobb.

8 Att skriva en jobbansökan
CV och meritföreckning CV står för curriculum vitae som på latin betyder "levnadsbeskrivning".   I ditt CV ska du redovisa och beskriva dina erfarenheter, kunskaper och personliga egenskaper som du vill framhålla för en arbetsgivare. En enklare och mer kortfattad variant av CV är en meritförteckning som oftast bara tar upp dina arbeten och utbildningar samt tidpunkter för dessa. Personligt brev Det personliga brevet är där du motiverar varför du har sökt jobbet, varför du skulle passa för tjänsten och varför du vill arbeta hos just denna arbetsgivare.

9 Personligt brev – tips Använd en lockande jobbrubrik.
Om arbetsgivaren har ett referensnummer, hänvisa till den. När du berättar om dig själv i brevet gör en kort presentation om din bakgrund och nuvarande situation. Berätta varför du söker till den aktuella arbetsgivaren och varför uppgifterna intresserar dig. Berätta i några korta meningar om dina kunskaper, de av dina egenskaper och drivkrafter som är mest relevanta för den sökta tjänsten. Du kan också framhäva dina personliga sidor - som exempelvis arbetssätt, personlighetsdrag, förmåga att arbeta i team, språkkunskaper och IT-kunskaper.

10 Personligt brev – tips Matcha din ansökan så att den svarar på de krav som ställts i annonsen. Om du vill kan du lägga till en bild av dig själv för att ge brevet ett mer personligt intryck. Du kan avsluta ansökan med att till exempel skriva: Jag ser fram emot ett personligt besök för att både få och ge mer information, Med vänlig hälsning eller Bästa hälsningar.   Arbetsgivarens namn och adress ska stå överst i brevet. Om du skickar din ansökan som vanlig post ska du skriva under med din namnteckning och ha med namnförtydligande.

11 Referenser Ofta vill arbetsgivare ringa en referensperson för
att höra vad de har för bild av dig. Exempel på referenspersoner kan vara: Nya och tidigare chefer Nya och tidigare arbetskamrater Det ska vara personer som känner dig väl och som kan ge en positiv bild av dig. Det ska helst vara personer som känner dig genom jobbet. Om du inte har några bra referenser från jobb kan du använda: lärare eller före detta lärare handledare eller före detta handledare föreningsordförande Föreningskamrater

12 Att skriva en jobbansökan
Ett CV och personligt brev kan inte ge dig ett jobb, men det kan se till att du kommer på intervju! Det finns många tips om hur man skriver en bra ansökan! Här är några exempel: Arbetsförmedlingen CV-guiden VRE Education

13 Om man blir kallad till intervju
Förbered dig väl! Lär känna företaget - besök deras webbplats och annat material. Läs igenom annonsen för det jobb du sökt. Läs igenom det du skrivit i din ansökan! Tänk igenom vad du själv vill ha ut av jobbet och intervjun. Gör en lista på frågor du kan tänkas få och förbered svaren.

14 Om man blir kallad till intervju
Skriv ner några frågor du vill ställa. Lönenivå - Låg- eller höglöneföretag? Jämför med branschstandard. Tänk igenom vad du ska ha på dig vid första intervjun. Vad passar för den sökta tjänsten och på den aktuella arbetsplatsen? Är det informell eller formell stil? Försök att klä dig bekvämt och ha plagg som du trivs i. Ta med arbetsgivarens telefonnummer så du kan ringa om det händer något så du blir försenad. Passa den överenskomna tiden.

15 Om man blir kallad till intervju
Ta med dig: Kopior av dina ansökningshandlingar, betyg och intyg. Eventuella arbetsprover. Planeringskalender, anteckningsblock och penna. Lista med egna förberedda frågor och minnesanteckningar om företaget och dess produkter och tjänster. En positiv attityd och en klar vilja att få jobbet!

16 Om man får jobbet! Om du får ett erbjudande om jobb ska du komma överens med arbetsgivaren om lön och andra villkor. När ska man börja jobbat? Vilka arbetstider gäller? Ett skriftligt anställningsavtal ska upprättas, helst före anställningens början. Checklista för anställningsavtal

17 Utbildning är viktigt! För de flesta jobb behöver man en utbildning. Har du en utbildning och har dokument för detta, se till att få dem översatta. Din handläggare på arbetsförmedlingen hjälper dig! Om du inte har en utbildning eller saknar dokumentation för det du är utbildad till bör du skaffa dig en utbildning. Det finns många utbildningar att välja mellan. Vad vill du bli? Det gäller att fundera ordentligt innan man gör sitt val! Att kunna svenska språket är också viktigt och oftast nödvändigt! Ha realistiska drömmar, men ge aldrig upp dem när du väl bestämt dig!

18 Diskutera Vad är viktigast att tänka på när man ska söka jobb?
Har du funderat på vad du vill jobba med? Är det lätt eller svårt att skaffa sig ett jobb i Sverige? Motivera ditt svar! Hur skiljer sig arbetsmarknaden från ditt hemland?

19 Starta eget företag Det är mycket att tänka på när man ska starta företag. Har man en bra affärsidé? Vilken företagsform? Har man rätt förutsättningar för att bli egen företagare? Är tidpunkten rätt? Har man de ekonomiska förutsättningarna? Och mycket, mycket mer! Allt man behöver veta om att starta företag är omfattande och hinns inte med här, utan här får du en grundläggande inblick i vad som gäller. Det finns olika företagsformer aktiebolag enskild näringsverksamhet handelsbolag och kommanditbolag ekonomisk förening bostadsrättsförening

20 Aktiebolag Ett aktiebolag är ett företag där delägarna, alltså aktieägarna, inte har ett personligt ansvar för företagets skulder. Att starta ett aktiebolag kräver en kapitalinsats. Privata aktiebolag måste ha ett aktiekapital på minst kronor och publika aktiebolag på minst Varje person som köper aktier i företaget kan också förlora de pengar som de satte in i företaget. Företaget måste ha en styrelse och en verksställande direktör (VD) Ett aktiebolag blir en juridisk person i och med att det registreras hos Bolagsverket. En juridisk person kan själv bland annat teckna avtal, ha anställda och äga saker. Aktiebolaget får ett organisationsnummer när registreringen av företaget är helt klar. Mer info finns på bolagsverkets hemsida:

21 Handelsbolag Ett handelsbolag är ett företag som har två eller flera bolagsmän, alltså delägare. I ett handelsbolag är bolagsmännen personligt ansvariga för företagets avtal och skulder. Ett handelsbolag blir en juridisk person i och med att det registreras på Bolagsverket. En juridisk person kan själv teckna avtal, ha anställda, äga saker och vara part i rättegångar. Handelsbolaget får ett organisationsnummer när registreringen av företaget är helt klar. Numret används som identitetsnummer vid kontakter med myndigheter och andra. Du som vill registrera dig som bolagsman får inte: vara försatt i konkurs ha näringsförbud ha förvaltare enligt föräldrabalken. Företagsnamnet måste innehålla ordet ”handelsbolag”. Mer info finns på bolagsverkets hemsida:

22 Kommanditbolag Ett kommanditbolag ska alltid ha två eller flera bolagsmän, minst en komplementär och en kommanditdelägare. Kommanditbolag är en form av handelsbolag. Du som vill registrera ett kommanditbolag får inte - vara försatt i konkurs - ha näringsförbud - ha förvaltare enligt föräldrabalken. Krav på ett kommanditbolag - Företagsnamnet måste innehålla ordet ”kommanditbolag”. - Som komplementär är man personligt ansvarig för företagets avtal och skulder. - Den som går in som ny komplementär i ett kommanditbolag svarar för företagets alla tidigare skulder. Mer info finns på bolagsverkets hemsida:

23 Enskild näringsverksamhet
Enskild näringsverksamhet är en företagsform som kan passa dig som ensam ska starta ett mindre företag. Ibland kallas företagsformen för enskild firma. Du som är enskild näringsidkare är själv personligt ansvarig för att avtal hålls och skulder betalas. Du måste samtidigt ha företagets ekonomi skild från din privata ekonomi. Ditt personnummer blir också företagets organisationsnummer. Ägaren kallas innehavare. Du som vill registrera dig som enskild näringsidkare får inte: vara yngre än 16 år vara i konkurs ha näringsförbud ha förvaltare enligt föräldrabalken. Fördelar med att vara enskild näringsidkare är att det finns inget krav på startkapital och det är enkelt att starta. Mer info finns på bolagsverkets hemsida:

24 Starta eget företag Viktigt att ha en genomtänkt affärsplan
Har du en affärsidé? Formulera din affärsidé så att alla förstår den! Skriv en affärsplan som beskriver din affärsidé. Affärsplanen ska också beskriva vad för företag du tänker starta, hur du ska starta det och varför. Till affärsplanen behövs en marknadsplan Marknadsplanen är en central del av affärsplanen. Den ska beskriva om att det finns en marknad för en affärsidé samt att denna idé kan komma att generera vinst. Viktiga delar är uppgifter om förväntad marknad, vald prisstrategi och distributionsmetod.

25 Starta eget företag - budget
En annan viktig del är budgeten En viktig egenskap hos företagare och entreprenörer är ekonomiskt sinne. Det är viktigt att kunna göra en realistisk och hållbar budget för företaget. Budgeten är inte bara en ekonomisk plan utan en målsättning för hur mycket företaget ska sälja för, planerade utgifter, investeringar och hur mycket företaget kan gå med vinst!

26 Det är mycket att tänka på om/när du ska starta företag
Har du ett uppbyggt nätverk med viktiga kontakter? Hur ser marknaden ut? Vilka konkurrenter finns? Har du funderat på marknadsföringen? Vilken typ av företag är det du vill starta? Försäljning av varor eller tjänster? Bådadera? Vilka är dina kunder? Hur ska försäljningen gå till? Via butik, internet, annat? Har du funderat ut ett riktigt bra företagsnamn? Hur mycket kan du själv om bokföring, budget, hur man får lönsamhet, redovisning och revision? Vilken företagsform ska du välja?

27 Att tänka på om/när man ska starta företag

28 Att tänka på om/när man ska starta företag

29 Starta eget företag Om du vill starta företag är det mycket du måste lära dig! För detta behöver du professionell hjälp! Tag kontakt med: Nyföretagarcentrum på din hemort. Arbetsförmedlingen ger starta-eget-kurser. Har du en affärsidé kan du få hjälp av ALMI.

30 Stöd till start av företag
Stöd till start av företag (näringsverksamhet) kan ges till den som är arbetssökande och har goda förutsättningar att starta en egen verksamhet Programmet kallas stöd till start av närringsverksamhet och ger dig ett bidrag till din försörjning under inledningen av verksamheten. Din arbetsförmedlare bedömer först vilka förutsättningar du har att få ett arbete. Arbetsförmedlaren utgår från dina erfarenheter och det yrkesområde du söker arbete inom, men tar även hänsyn till den konjunktur som råder. För att kunna ta del av detta stöd måste du uppfylla vissa villkor! Mer information finns i arbetsförmedlingens folder Stöd till start av näringsverksamhet

31 Mer information för den som vill starta eget företag
Det finns många hemsidor på Internet med bra information, tips och guider som beskriver vad man bör tänka på när man ska starta företag. Här är några exempel: Bolagsverket Verksamt Nyföretagarcentrum Arbetsförmedlingens hemsida

32 Diskutera Vad är viktigast att tänka på när man ska starta företag?
Har du funderat på att starta företag? Vad för företag? Ensam eller med andra? Är det lätt eller svårt att starta företag i Sverige? Motivera ditt svar! Hur skiljer det sig att starta företag i Sverige i förhållande till ditt hemland?

33 Arbetslöshetsförsäkring, A-kassa
En arbetslöshetskassa, a-kassa, har som främsta uppgift att administrera och betala ut arbetslöshetsersättning till personer som är arbetslösa. Den första A-kassan, eller arbetslöshtesförsäkring som den rätta beteckningen, startades 1983. Arbetslöshetsförsäkringen regleras i lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring, ALF, och i förordningen (1997:835) om arbetslöshetsförsäkring. Försäkringen administreras av 29 arbetslöshetskassor. Arbetslöshetskassornas verksamhet regleras, förutom i kassornas egna stadgar, i lagen (1997:239) om arbetslöshetskassor och i förordningen (1997:836) om arbetslöshetskassor. Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, som är arbetslöshetskassornas tillsynsmyndighet, har viss föreskriftsrätt i förhållande till den aktuella lagstiftningen. Avgifterna skiljer sig åt mellan de olika a-kassorna. En arbetslöshetskassas verksamhetsområde omfattar en viss yrkeskategori eller bransch eller vissa närbesläktade sådana. Många arbetslöshetskassor har kopplingar till fackliga organisationer. Ett medlemskap i en arbetslöshetskassa förutsätter inte ett medlemskap i ett fackförbund, eller vice versa. Det finns helt fristående a-kassor som inte är kopplade till något fackförbund eller bransch. Exempelvis Alfa-kassan (Arbetslöshetskassan Alfa).

34 Arbetslöshetsersättning – A-kassa
Medlem i A-kassan (Betalar en frivillig medlemsavgift varje månad) Inte medlem i A-kassan Men uppfyller arbetsvillkoret Ersättning ges i förhållande till hur stor inkomsten är En grundersättning från Alfa-kassa. En administrativ avgift á 10 kr per hel ersättningsdag. Max 910 kronor/arbetsdag första hundra dagarna. Därefter 760 kr/arbetsdag resten av året. Om man har ett barn under 18 år får man 760 kr/arbetsdag under ytterligare ett halvt år. Max 365 kr/arbetsdag. Man måste ha förvärvsarbetat i minst 6 månader och alla månader måste innehålla minst 80 arbetade timmar. Eller förvärvävsarbetat minst 480 timmar under minst 6 sammanhängande månader. Alla månader måste innehålla minst 50 arbetade timmar.

35 Villkor för att få A-kassa
Följande villkor finns för att få Arbetslöshetsförsäkring, A-kassa: Grundvillkor Medlemsvillkor Arbetsvillkor

36 Grundvillkor Att den arbetssökande:
är anmäld som helt eller delvis arbetssökande hos Arbets- förmedlingen. aktivt söker ett lämpligt arbete. är beredd att ta erbjudet lämpligt arbete i genomsnitt minst 17 timmar per vecka. medverkar till att upprätta en handlingsplan på Arbetsförmedlingen.

37 Medlemsvillkor Medlemsvillkoret är att man ska
ha varit ansluten till en a-kassa under en tid av 12 månader. Det finns mer än 30 olika a-kassor.

38 Diskutera Vem kan få arbetslöshetsersättning i Sverige?
Är det bra eller dåligt att det finns ett system där man kan få arbetslöshetsersättning? Motivera ditt svar! Finns det något system för att få arbetslöshetsersättning för den som blir arbetslös i ditt hemland och hur ser det systemet ut i så fall?


Ladda ner ppt "Block 7 Att söka arbete och starta eget företag / Om du inte kan arbeta TEMA 3: Att försörja sig och utvecklas i Sverige."

Liknande presentationer


Google-annonser