Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

JONAS Hej! Jag heter X och det här är min kollega Y.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "JONAS Hej! Jag heter X och det här är min kollega Y."— Presentationens avskrift:

1 JONAS Hej! Jag heter X och det här är min kollega Y. Vi har utvecklat ett koncept vi kallar Pantr som handlar om att förenkla panthanteringen för den enskilde och lösa det vi kallar “pantproblemet”. Vi svenskar är väldigt duktiga på att panta och återvinna.

2 Återvunnet aluminium:
84,4% återvanns 2015 Minskad nedskräpning Återvunnet aluminium: 95% mindre energi GABRIEL Förra året återvann vi 84,4% av alla returflaskor och burkar – bland de bästa i världen! Detta har en mängd fördelar för miljön. Vi minskar inte bara nedskräpningen i naturen, utan vi sparar också energi: Det går åt 95% mindre energi att använda återvunnet aluminium, än att utvinna nytt. Källa: pantamera.nu

3 Värma 1 hus 1 dygn 185 Ugnen på i 30 min TV-spel 8 tim GABRIEL
Genom att panta 1 burk sparar vi lika mycket energi som det går åt till att spela TV-spel i 8 timmar. 4 burkar gör att man kan ha ugnen på i 30 minuter. 185 burkar – värma 1 medelstort hus under ett dygn. Men även om det är roligt att du och jag kan bidra till den här miljövinsten är det inte alltid så roligt att panta alla de här burkarna och flaskorna. Källa: pantamera.nu

4 JONAS Känner ni igen det här? Såhär ser det ofta ut hemma hos oss. Man samlar på sig en hög med pant för att man inte orkar ta tag i det och gå iväg till affären. Man vill hellre lägga tiden på något annat.

5 JONAS Man väntar tills det inte får plats med mer.

6 JONAS Till slut väller det nästan ut ur skåpen.

7 JONAS Och man tvingas ta tag i det. Så man samlar ihop panten i påsar och säckar.

8 JONAS När man väl samlat ihop sin pant måste man ta sig till pantstället genom snöslask eller ishalka.

9 JONAS Kanske ramlar man.

10 JONAS Eller råkar ut för nåt annat.

11 JONAS När man väl kommer fram till pantstället möts man av det här. Man hamnar längts bak i den långa kön för alla andra ha tänkt samma sak. Och till sist när det är ens tur och man kommer fram till pantmaskinen möts man av det här.

12 JONAS En trasig maskin och en sur lapp. Så visst känns det kul att du och jag kan bidra till en bättre miljö genom att panta. Men det känns också som om vi nästan blir motarbetade, att det finns ett slags motstånd. Vi har valt att kalla det här “pantproblemet”. Vi tror att det går att komma runt pantproblemet genom smarta lösningar.

13 Tänk om det var såhär istället ...
GABRIEL Tänk om det var såhär istället.

14 GABRIEL Du tar fram din telefon. Öppnar en app och knappar snabbt in hur många kassar och säckar du har och postar din annons.

15 GABRIEL Efter en stund ringer det på dörren och någon kommer och hämtar din pant. Du slipper gå iväg med panten, slipper halka, stå i kö och krånglande apparater. Man löser pantproblemet. Istället kan du använda tiden till något roligare. Och pengarna från din pant kan komma någon annan till godo. Det kan vara småslantar för dig, men för någon kan det vara viktiga pengar.

16 GABRIEL Vår lösning på pantproblemet är Pantr-appen. En tjänst som kopplar ihop de som har pant men inte kan eller vill lämna in den, med de som vill ta hand om panten. I appen kan man lätt välja om man vill tjäna lite pengar och hämta pant, eller om man vill få sin pant hämtad. Vi har valt ett enkelt upplägg för att det ska snabbt att lämna bort sin pant. Vi valde också att sticka ut med hjälp av färger osv.

17 GABRIEL Den som väljer att få sin pant hämtad kan enkelt och smidigt knappa in hur många kassar/säckar den har och appen räknar då ut ett uppskattat värde.

18 GABRIEL

19 GABRIEL Gamification, Pokémon Go.

20 GABRIEL

21 JONAS De som vill hämta panten kan ha olika mål. Vi tänker oss att appen är öppen för alla men att vi till en början marknadsför oss mot t.ex. idrottsföreningar som samlar in pengar till verksamheten eller skolklasser som sparar till en klassresa. Det är ju ganska vanligt att de samlar pant redan nu. Då skulle Pantr kunna underlätta för dem.

22 JONAS Eller så kanske de har egna projekt de vill samla ihop pengar till. Det här Mia Emanuelson som räddade livet på hästen Spotlight genom att samla in pengar till hästens operation genom att panta flaskor och burkar. Med Pantr skulle det gått ännu snabbare och enklare för henne.

23 Statistik 1,6 miljarder burkar och flaskor 48 st per hushåll och månad
GABRIEL Dags för några siffror. 2015 pantade vi totalt 1,6 miljarder burkar och flaskor i Sverige. Det blir ca 48 burkar och flaskor per hushåll och månad. På två månader har man alltså samlat ihop ca 100 burkar och flaskor. Källor: pantamera.nu; statistikdatabasen.scb.se

24 1 % 330 000 annonser per år 10 % 3,3 milj annonser per år GABRIEL
Om 1% av hushållen lägger upp en annons varannan månad, skulle det bli minst annonser per år. Om 10 % av hushållen gör det, skulle det bli minst 3,3 milj annonser per år. Om varje annons skulle kosta 2 kr, skulle det potentiellt kunna innebära intäkter på – 6,6 miljoner per år. Varje annons genererar minst lika många visningar/views. Det kan man utnyttja för att tjäna pengar på externa annonsörer.

25 Utvecklingsmöljigheter
Välgörenhets- tävlingar Andra typer av återvinning JONAS Här är några andra idéer på hur man skulle kunna utveckla tjänsten. Man skulle kunna ordna tävlingar inne i appen för att samla in pengar till välgörenhet. T.ex. att de som är med skänker all förtjänst till någon organisation som Rädda Barnen eller Röda Korset. Och så ser man vilka som samlat in mest och de bästa vinner priser. På sikt skulle även tjänsten kunna breddas så att man kan annonsera efter hjälp med all slags återvinning som glas, papper, metall osv.

26 gabriel.zackari@yh.nackademin.se jonas.mockelstrom@yh.nackademin.se
Så varför inte bli en Pantr du också? Kanske räddar du livet på en häst, gör en ung person glad – eller löser ditt pantproblem? Tack för oss!


Ladda ner ppt "JONAS Hej! Jag heter X och det här är min kollega Y."

Liknande presentationer


Google-annonser