Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Riksdag och regering 2 lektioner

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Riksdag och regering 2 lektioner"— Presentationens avskrift:

1 Riksdag och regering 2 lektioner

2 Läs avsnittet i boken Läs tills du förstår och kommer ihåg allt
Du ska arbeta med och svara på frågor om området – men du måste kunna ALLT Nu får jobba tillsammans, men skriva egna svar Svaren ska du samla i en text, som du postar på Fronter

3 Frågorna finns också i boken, läs där!
Det är bara regeringen eller riksdagens egna ledamöter som kan lägga fram förslag på nya lagar. Varför är det så, tror du? Varför behöver riksdagen inte ta hänsyn till förslag direkt från allmänheten? Vad tycker du? Räcker det med en reprimand (tillsägelse) när regeringen fälls i KU eller borde KU ha befogenheter att straffa regeringen på andra sätt också? Varför är det sällsynt att regeringar i Sverige tvingas avgå? Vad tror du?

4 Frågor, sida 2 Varför tror du att utskottsmöten är stängda för massmedierna och allmänheten? Vad är anledningen? Är det bra eller dåligt att riksdagsledamöterna för det mesta röstar som sina partikamrater? Motivera din ståndpunkt! Låter det roligt att vara riksdagsledamot? Hur långa tror du arbetsveckorna är? Hade du själv kunnat tänka dig att vara lagstiftare?

5 Frågor, sida 3 Varför tror du ministerstyre är förbjudet i Sverige? Borde det vara det? Varför/varför inte? Varför tror du många låter sin ilska gå ut över enskilda tjänstemän i stället för politikerna som bestämmer reglerna? Håller du med om att ”institutionell tröghet” kan vara ett problem för demokratin? Vad kan man i så fall göra åt saken?


Ladda ner ppt "Riksdag och regering 2 lektioner"

Liknande presentationer


Google-annonser