Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

BUDDHISM.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "BUDDHISM."— Presentationens avskrift:

1 BUDDHISM

2 RELIGIONER I VÄRLDEN

3 Kort om buddhismen Buddhismen grundades av Buddha på 500-talet f.Kr.
Buddha växte upp i Indien och betraktade sig som hindu i hela sitt liv. Det var först efter Buddhas död hans lära utvecklades till en ny, självständig religion. Enligt Buddha finns det inga gudar som kan hjälpa människan.

4 UTANFÖR SLOTTET

5 BUDDHA SOM ASKET

6 SIDDHARTA GAUTAMA BLIR BUDDHA

7 Inga gudar hjälper – befria dig själv
Meningslöst att be och offra till gudarna. Det finns ingen världssjäl. Du måste hjälpa dig själv för att slippa återfödas och att uppnå nirvana.

8 Befria dig själv! ”Du ska inte av rädsla underkasta dig gudar och be om nåd och frälsning. I stället ska du möta livet rakryggad, öppen och trygg och lita på din förmåga. Genom att leva rätt, meditera och söka insikt och vishet inom dig själv når du dina mål. Det är vägen till harmoni och befrielse. Befria dig själv!” (Siddharta Gautama)

9 BUDDHA OCH LÄRJUNGAR

10 De fyra ädla sanningarna
Sanningen om lidandet (livstörsten) Sanningen om lidandets orsaker. Sanningen om lidandets upphörande Vägen till upphörandet av lidandet (den åttafaldiga vägen)

11

12 DE TRE KORGARNA

13 Ashoka (304 f.Kr. – 232 f.Kr.)

14 BUDDHISMEN SPRIDER SIG

15 Två inriktningar Stora vagnen (mahayana) Endast munkar kan nå nirvana.
Lilla vagnen (hinayana/theravada) Stora vagnen (mahayana) Endast munkar kan nå nirvana. Finns i bl.a. Sri Lanka, Thailand, Burma, Kambodja och Vietnam. Alla kan nå nirvana. Inom mahayana betraktas Buddha ibland nästan som en gud, och man ber och offrar till honom. Finns bl.a. i Kina, Japan, Korea och Tibet.

16 Fem regler för alla Inte döda Inte stjäla Inte leva sexuellt lösaktigt
Inte ljuga Inte använda berusningsmedel eller droger

17 Livet som munk Får ej gifta sig. Leva i celibat
Inte äta efter middagstid Inte ägna sig åt världsliga nöjen. Inte ta emot pengar. Inte sova i en bred säng. Inte ta emot guld Endast äga två orangefärgade livklädnader… …en nål och ett bälte av tyg… …en matskål… …en vattensil… och en rakkniv.

18 BUDDHISTISK MUNK

19 PROTESTER

20 Högtider Alla dagar när det är fullmåne är högtider inom buddhismen. Då klär sig buddhister i vita kläder och går till ett tempel eller ett kloster till en speciell stupa (ett heligt torn) för att tända rökelser. Fullmånen som inträffar vid maj är speciellt viktig då man firar Buddhas födelse, upplysning och inträde i nirvana. Högtiden kallas Vesak.

21


Ladda ner ppt "BUDDHISM."

Liknande presentationer


Google-annonser