Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Etablering och hantering av personer i nya Ladok

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Etablering och hantering av personer i nya Ladok"— Presentationens avskrift:

1 Etablering och hantering av personer i nya Ladok
Matz-Ola Cajdert och Linda Strand Lundberg Nuak,

2 Studentinformation i Ladok
Information om samtliga studenter som är aktuella för Ladok finns i nya Ladok. Den för Ladok och NyA gemensamma tjänsten anropas t.ex. när en person ska etableras i Ladok. Gränssnittet för hantering av studentuppgifter innehåller bland annat identitetsuppgifter, kontaktuppgifter och information om studieavgiftsskyldighet. Studenten ansvarar själv för att hålla sina kontaktuppgifter aktuella via studentgränssnittet.

3 Ladok och NyA – gemensam tjänst
- Håller alla personuppgifter på studenter från NyA och Ladok: Förnamn Efternamn Födelsedatum Kön Personnummer (svenskt eller interims-) Avliden Folkbokföringsadress, i förekommande fall

4 Uppgifter utanför den gemensamma tjänsten
Exempel på uppgifter som kan skilja mellan systemen: Telefonnummer E-postadress Postadress

5 Den gemensamma tjänsten
Den gemensamma tjänsten har inget eget användar- gränssnitt. Tjänsten anropas via gränssnitt i NyA eller Ladok. Tjänsten prenumererar på uppgifter från Skatteverket/ Navet, såsom folkbokföringsadresser och information om avliden. Uppdateringar aviseras till NyA och Ladok.

6 Frågor och svar Hur skapas interimpersonnummer?
I de flesta fall skapas interimpersonnummer i NyA i  samband med antagningsprocessen. Det är möjligt för  behöriga användare att etablera och generera  interimpersonnummer även från Ladoks gränssnitt. Dessa interimpersonnummer blir nationella och fungerar på samma sätt som nummer som skapats i NyA.  

7 Frågor och svar Hämtas kontaktuppgifter från NyA till Ladok?
När en ny person antas hämtas kontaktuppgifterna  från NyA/den gemensamma tjänsten. Studenten håller själv sina kontaktuppgifter  aktuella i Ladok. 

8 Frågor och svar Hur fungerar byten och sammanslagningar av person- nummer? Varje individ har ett unikt UID (unik identifierare).  Personnummer är enbart ett attribut till UID:t Vid personnummerbyte behålls individens UID.  (spårbart eller spårlöst byte) Process för sammanslagning håller på att tas fram.  Målet är en hantering som är enklare och bättre än dagens.

9 Frågor och svar Hur kommer de lokala interimspersonnumren att fungera i nya Ladok? Aktiva studenter måste ha ett svenskt pnr eller ett nationellt ipnr. Studenter med lokala ipnr kommer att vara sökbara och man kan se information om dem. För att kunna lägga till information om dem (t.ex. registreringar och resultat), måste man först byta till ett giltigt personnummer. Förbered gärna genom att redan nu övergå till att skapa enbart nationella ipnr och byta på studenter som förväntas vara aktiva efter konverteringen!

10 Frågor och svar Vad arbetar ni med just nu?
Just nu pågår diskussioner och utvecklingsarbete som gäller: sammanslagningar av identiteter byte av personnummer/interimpersonnummer skyddsvärda uppgifter/alias

11 SLUT!


Ladda ner ppt "Etablering och hantering av personer i nya Ladok"

Liknande presentationer


Google-annonser