Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Sverige under andra världskriget

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Sverige under andra världskriget"— Presentationens avskrift:

1 Sverige under andra världskriget

2 Svensk rasbiologi ca 10 min http://www.youtube.com/watch?v=H_aGlEHJ6fI
För 100 år sedan delades människor in i långskallar och kortskallar. Samerna var kortskallar och därmed ansedda som en lägre stående ras. Skallmätningarna utfördes av Statens rasbiologiska institut som fanns kvar ända till slutet av 50-talet. I Uppsala inrättades ett speciellt organ för den rasbiologiska forskningen i Sverige Där bedrevs studier i vad som kallades rashygien och dokumentation av den svenska befolkningen. Det ansågs inte vara bra för mänsklighetens utveckling och fortlevnad när raser blandades. Det kunde skapa svaga individer med exempelvis dåliga karaktärer. Och människor med dåliga anlag skulle inte få fortplanta sig.

3 De icke önskvärda 59 min http://www.youtube.com/watch?v=IXHe3-YVm5s
Tvångssterilisering förekom i Sverige mellan 1934 och Den ägde rum av dels rashygieniska skäl, dels av folkhälsoskäl och som kontroll av asociala. Lagar gav samhället rätt att sterilisera de så kallade sinnesslöa, och även människor som ansågs olämpliga att uppfostra barn på grund av till exempel fattigdom. Under åren 1934–1975 steriliseras totalt ca människor i Sverige, många under tvång.

4 Nazismen i Sverige ca 30 min http://www. youtube. com/watch

5 Regeringen Hansson eller samlingsregeringen var en svensk regering som tillträdde den 13 december 1939 och satt fram till den 31 juli 1945. Per Albin Hansson var Socialdemokraternas partiledare februari 1925–6 oktober 1946

6 Midsommarkrisen ca 60 min https://www.youtube.com/watch?v=2d3h5daCtz0

7 G som i hemlig ca. 50 min Arne Beurling https://www.youtube.com/watch?v=pCaIG2D-0Jg

8 Orostid - Sverige under andra världskriget
Sverige ca 10 min Orostid ca 30 min

9 Kung Gustaf blev den siste monarken med politisk makt i Sverige .
När andra världskriget bröt ut 1939 förklarade sig Sverige 3 september genom statsminister Per Albin Hansson genast neutralt vilket berömdes som "skötsamt" av den tyske utrikesministern Joachim von Ribbentrop 1940. Efter Tysklands invasion av Norge 1940 krävde Tyskland transitering av trupper genom Sverige, vilket Sverige gick med på. Efter att Nazityskland invaderat Sovjetunionen den 22 juni 1941, skrev Gustaf V ett privat brev till Hitler i oktober 1941 i vilket han tackade Hitler för att han beslutat slå ned den "bolsjevikiska pesthärden" och gratulera honom till "den redan uppnådda framgången" på östfronten. I augusti 1940 erbjöd sig kung Gustaf att fredsförhandla mellan Tyskland och Storbritannien. Storbritanniens premiärminister Winston Churchill undanbad sig dock den som han uttryckte det, "föraktlige kungen av Sveriges” tjänster. Den 30 juni 1944 bad kung Gustaf Ungerns statschef i mänsklighetens namn att rädda de ungerska judarna. Redan våren 1933 hade kung Gustaf vid ett besök i Berlin försökt få Hitler att mildra förföljelserna mot judar.

10 Börjar 5,22 i avsnitt 3 del 2 - slutar 4,46 i avsnitt 3 del 3 ca 15 min sammanlagt


Ladda ner ppt "Sverige under andra världskriget"

Liknande presentationer


Google-annonser